AcasăSOCIALLăsata secului pentru postul Sfintei Marii 2023. Tradiții și obiceiuri

Lăsata secului pentru postul Sfintei Marii 2023. Tradiții și obiceiuri

Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții de Sfânta Maria Mare (sursa foto: bzi.ro)

Lăsatul Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii este prăznuit în fiecare an pe data de 31 iulie. În data de 15 august, creştin ortodocşii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului.

În această zi, conform tradiției, membrii familiei se adună la o masă festivă pentru a celebra această sărbătoare.

Se consumă legume fierte

În această perioadă, creștinii trebuie să se abțină de la a consuma produse de origine animală, și de asemenea trebuie să se apropie de Dumnezeu, prin rugăciune, să fie mai buni și mai înțelegători cu cei din jur.

În postul Sf. Marii, în zilele de marți și joi, oamenii trebuie să consume legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și la vin.

Pe parcursul celor două săptămâni, credincioșii se roagă la Maica Domnului și citesc în special Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului.

Dezlegare la peşte pe 6 august

În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri și cununii, cum, de altfel, nici în celelalte posturi, creștinii nu trebuie să danseze sau să cânte. Tot în acest post sunt interzise relațiile intime, dar și consumul de alcool sau fumatul.

Indicat ar fi să stăm departe de orice laudă și să nu cerem recompense în această perioadă. Postul are o durată de două săptămâni, cu o singură zi de dezlegare la pește, aceasta fiind pe data de 6 august (Schimbarea la față).

Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat mai ușor decât Postul Paștelui, dar mai aspru decât cel Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel.

„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare.

Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

Paraclisul Maicii Domnului are putere vindecătoare, iar credincioșii sunt sfătuiți să se roage constant la Ea și să îi ceară ajutorul în momente de cumpănă.

author avatar
Andrei Ștefan
408 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger