AcasăSOCIALLacul sărat din România, care face minuni pentru sănătate, lăsat în paragină!...

Lacul sărat din România, care face minuni pentru sănătate, lăsat în paragină! A ajuns o capcană pentru copii şi adulţi

Mii de prahoveni și oameni din toate colțurile țării, veneau, an de an, la băile sărate de la Telega pentru a-și trata diferite afecțiuni, mai ales de natură reumatică.

Institutul Balnear Francez poziționase stațiunea pe locul al doilea în Europa și pe locul al cincilea în lume în ceea ce privește contribuția la vindecarea a numeroase boli.

Băile Minerale Telega, o paragină

Lacul sărat despre care se spune, fără să existe un studiu recent, că are proprietăți curative în special în patologia reumatismală, este înconjurat acum de un munte de lemne și gunoaie, ruina a ceea ce a fost până nu demult zona de plajă a băilor.

Se pare că nici copiii şi nici adulţii nu renunță la apa sărată și se îmbăiază printre scânduri, cuie și gunoaie, folosind o scară improvizată din lemn putred.

Oficial, accesul în lac nu este permis, zona fiind chiar îngrădită cu un gard de sârmă, dar care a fost rupt și înlăturat de oamenii care insistă să meargă la tratament în ciuda dezastrului și pericolului de aici.

Primăria, din nou în drepturi

Se pare că societatea căreia i-a fost concesionată baza de tratament, pe o perioadă de 50 de ani, odată cu rezilierea de către administrație a contractului, a luat, la plecare, până și scândurile de pe jos și pe cele care formau treptele ce permiteau intrarea în apa sărată, lăsând în urmă un adevărat dezastru.

Inițial, primăria anunțase că va iniția un proiect pentru atragere de fonduri europene în vederea reamenajării băilor, dar ideea a fost abandonată întrucât nu exista o axă de finanțare pentru domeniul agrement.

Prin urmare, la începutul acestui an, Consiliul Local a decis tot pentru varianta concesionării băilor unui investitor. Câștigătorul desemnat în iulie 2023 ar trebui să redeschidă băile într-un an, iar în patru să amenajeze întreg complexul destinat cazării turiștilor.

Comuna Telega a fost declarată staţiune balneară la finele secolului al XIX-lea. Localitatea a avut avantajul unor mine de sare de unde se exploata „aurul alb“.

author avatar
Andrei Ștefan