Cauta

La ordinul UE. Executivul va încasa milioane de euro pe an din amenzile de circulație

Vin vremuri grele pentru șoferii români

La solicitarea Comisiei Europene, Guvernul României a decis să aplice sancțiuni mult mai dure pentru încălcarea regulilor de circulație, anunțând deja încasări de câteva milioane de euro pe an din amenzi. Totodată, pe multe porțiuni de drumuri va fi redusă viteza de circulație, iar starea tehnică a mașinilor va fi verificată la sânge, în vederea scoaterii din circulație a mașinilor vechi.

Una dintre condițiile puse de Comisia Europeană pentru aprobarea tranșei a doua din banii PNRR a fost și majorarea amenzilor de circulație în România. Guvernul s-a conformat și a anunțat că, în urma acestor majorări, va încasa din amenzi câteva milioane de euro anual. Pretextul înăspririi sancțiunilor la legislația rutieră este reducerea numărului accidentelor de circulație la nivelul mediei UE. Adevărata problemă nu este însă a indisciplinei șoferilor, statisticile arătând că cele mai multe accidente sunt provocate de pietoni.

Pe de altă parte, cauza producerii accidentelor rutiere este, într-o proporție covârșitoare, absența unei infrastructuri corespunzătoare. În România, unicat din acest punct de vedere, mai toate drumurile naționale și europene trec prin interiorul localităților, iar 90% dintre acestea au doar două benzi. În zonele rurale trotuarele lipsesc aproape cu desăvârșire, astfel că viața pietonilor este permanent în pericol. Majorarea amenzilor și utilizarea milioanelor de euro luate de la români pentru achiziționarea altor sisteme de radare, pentru a crește și mai mult încasările la buget, vor lovi tot cetățeanul de rând, pentru că cei cu bani, care sunt campioni în sfidarea regulilor de circulație, nu vor fi afectați. Mai mult, pe lângă sancțiuni mai dure, Guvernul vrea să mai reducă din limitele de viteză, deși, la starea deplorabilă a drumurilor, timpul necesar pentru parcurgerea unei distanțe este dublu față de țările europene. Strategia Națională de Siguranță Rutieră pentru perioada 2021-2030 va implementa normele și liniile directoare ale UE astfel cum sunt prezentate în Cadrul de politică al UE privind siguranța rutieră 2021-2030 și în „viziunea zero”, care vizează reducerea până în 2050 a deceselor în accidente rutiere până aproape de zero, susține Guvernul.

Sisteme automate de sancționare și de încasare

Scopul Strategiei Guvernului este de a asigura finanţarea acţiunilor necesare implementării, operaţionalizării, gestionării şi întreţinerii unei sistem tehnic automat de depistare, procesare şi sancţionare a abaterilor din trafic. Astfel, încasările la bugetul de stat generate de amenzile aplicate prin intermediul sistemelor automate, estimate la câteva milioane de euro anual, vor permite acoperirea cheltuielilor cu investiţiile în siguranţă rutieră, necesare pentru implementarea programelor de acţiuni prioritare. Modificarea cadrului normativ în domeniu prin introducerea de contravenții noi și înăsprirea celor existente va fi finalizată în decembrie 2024. Totodată, implementarea de sisteme automate de detecţie a abaterilor la nivelul reţelei de autostrăzi, drumuri naționale etc. este programată pentru decembrie 2023, iar emiterea de solicitări și procese-verbale de constatare și sancționare, precum și comunicarea acestora în sistem automat sunt estimate pentru iunie 2024.

Autoturismele vor avea cutii negre

Strategia prezentată de Guvern preconizează și eliminarea treptată din registrul național a vehiculelor vechi/deficitare, prin intensificarea inspecțiilor și a controalelor în materie de siguranță. În acest sens, se vor desfășura evaluări ale vehiculelor rulate, pentru determinarea stării de depreciere, uzurii dinamice și statice și se va verifica electronic odometrul pentru constatarea numărului real de kilometri parcurşi sau a orelor de funcţionare a autovehiculului. Un alt obiectiv al Strategiei este analiza informațiilor stocate de dispozitivele de înregistrare a datelor privind evenimentele rutiere. Începând cu data de 7 iulie 2024, va deveni obligatorie dotarea autovehiculelor ușoare noi cu dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, care stochează o gamă de date anonimizate, privind vehiculul, pe o perioadă scurtă, înainte, în timpul și imediat după coliziune.

Ultimele stiri

  • DECAPITAREA lui COLDEA, revolta „SISTEMULUI” împotriva statului-paralel!
  • Primarul Mihai Chirica, scandal cu violență fizică: „M-a lovit de pereți până mi-a crăpat capul”. Primar: „Vacă proastă ce ești!” / ÎNREGISTRĂRI AUDIO
  • Moldovenii nu mai pupă cetățenie. Cunoașterea limbii române devine obligatorie
  • Guvernul, în extaz. Crește salariul minim, cresc taxele la buget și amenzile
  • Ucraina și Slovacia și-au ales jucătorii pentru Euro
  • Cu ce amendă s-a ales un șofer prins gonind cu 240 km/oră pe A3. „A intenționat să devină pilot de curse”
  • Îndoctrinați de mici. Guvernul pregătește, în școli, o armată de activiști de mediu
  • Timpul schimbărilor: de ce alegerile sunt importante pentru europeni și pentru restul lumii
  • Impozitarea marilor averi, frecție la piciorul de lemn
  • FACIAS câștigă procesul împotriva Guvernului, care refuză să elaboreze normele de aplicare pentru Legea Tinerilor
  • Exit mobile version