AcasăSOCIALLa loc comanda! Școala începe fără imunizarea cadrelor didactice

La loc comanda! Școala începe fără imunizarea cadrelor didactice

Vaccinați-vă, dar nu aveți cu ce!

După ce au criticat personalul de învățământ că nu acceptă în unanimitate vaccinarea anti-Covid, pentru a da, astfel, un exemplu celorlalți, autoritățile s-au sucit și au decis să imunizeze doar cadrele didactice cu boli cronice. Sindicaliștii din Educație acuză Guvernul de ipocrizie și atrag atenția că riscul de îmbolnăvire în rândul dascălilor este foarte mare.

Profesorii, învățătorii și educatorii nu mai reprezintă o prioritate pentru vaccinare, chiar dacă școala este programată să înceapă în 8 februarie. Cererea de vaccinare la nivel național depășește cu mult disponibilitatea, au recunoscut cei care coordonează campania de vaccinare. „Este un aspect pe care îl avem în analiză cu colegii de la Institutul de Sănătate Publică, pentru a încerca să prioritizăm accesul personalului din învățământ, cât mai rapid, la vaccinare. La acest moment, situația este extrem de complicată din punct de vedere al numărului de persoanelor care sunt deja programate, al persoanelor care își fac rapelul și al disponibilității dozelor. Acest lucru se poate face cel mult începând cu prima săptămână din luna februarie în care putem folosi dozele de la Moderna, pentru această destinație, dar este o decizie care nu s-a luat, este în analiză, pentru că ne dorim să avem cea mai bună abordare încât să oferim o soluție corectă pentru această categorie. Datele din țările din Europa care nu au avut școlile închise arată că numărul de copii care se infectează la școală este infim. Copiii nu la scoală se infectează. Mai degrabă m-aș gândi invers, protejarea personalului din învățământ, mai ales a celor care se știu cu boli cronice, care îi vulnerabilizează”, a declarat col.dr.Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Până în acest moment, circa 170.000 de cadre didactice și-au exprimat opțiunea pentru vaccinare, în timp ce numărul de doze de vaccin Moderna ajuns în România până în acest moment este de doar 14.000.

Educatoarele, cele mai expuse

Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” arată că educatoarele vor fi cele mai expuse, având în vedere că cei mici nu poartă mască, iar într-o grupă sunt peste 35 de copii. ”Educatoarele, după ce au fost înscrise pe platformă, au fost programate să se vaccineze undeva prin luna martie și chiar mai târziu, în luna aprilie. Acum trimit dascălii în prima linie fără imunizare, în condițiile în care îi acuzau că nu sunt modele, pe motiv că nu ar dori să se vaccineze. Iar acum, când există această dorință, dintr-o dată nu se mai poate. Cred că a fost o dovadă de mare ipocrizie din partea celor care i-au acuzat pe profesori, iar acum constatăm că nici măcar nu avem dozele de vaccin pentru cei 46% care vor să se imunizeze. Este clar că este imposibil să-i vaccinezi până pe data de 8 februarie, când se deschid școlile. În plus, este extrem de greu să te poți înscrie pe platforma de vaccinare, care ar trebui să fie perfect funcțională. Statul și angajatorul au obligații majore față de personalul din învățământ, pentru că la dascăli prima linie este în școală și atunci trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a le asigura securitatea sănătății în unitățile de învățământ”, ne-a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” .

Un plus de siguranță

„Vaccinarea fiecărui cadru didactic, fiecare angajat din sistemul de educaţie, va însemna un plus pentru starea de siguranţă a copiilor. Este o chestiune legitimă de ambele părţi, şi să soliciţi vaccinarea cadrului didactic, și dreptul la vaccinare, pe care îl are fiecare dintre noi, inclusiv cadrele didactice”, declara Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Potrivit datelor colectate de Ministerul Educației, până în momentul de față, la nivelul învățământului preuniversitar, 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar. În sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% (raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate). Numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie era de 167.977 de persoane (131.962 – personal din sistemul de învățământ preuniversitar si 36.015 – personal din sistemul de învățământ universitar). Dintre acestea însă un procent de sub 1% a beneficiat de vaccinare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
609 afisari

3 COMENTARII

  1. Foarte specific Liberal, ne trimitem copii la scoala sa-i infectam ?
    Mai gandeste careva in Guvernul asta de pamblicari

  2. Sacrificam o generatie pentru obsesiile unor bolnavi psihic.Alo,baieti,experimentul se apropie de sfarsit.Generatia viitoare se vor urina pe mormintele noastre.Asta daca vom avea un mormant si nu ne vor da direct la caini.Si meritam.

  3. Programari !,planificari ,promisiuni ,doar vorbe-nvant ,e doar gargara pentru cei multi din asta tara .
    In rest doar pile si relatii e ast program de conspiratii .
    Nu asteptati in veci dreptate de la jigodii si tepari ,
    Se cred stapanii astei natii ,ei derbedeii si golanii ,
    Scursurile acestei natii.
    De ce sa fie vaccinati cei mai expusi ,ori cei batrini ,
    E ca la casa de nebuni ,puscariasii mai intai !!.
    De scoala ei habar nu au, ei o urasc de cand in banci erau,
    Acum tot prostul se razbuna chiar si pe cea care ii e muma !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger