AcasăSOCIALKnock-Out: Europa nu se mai trezește din pumnii inflației

Knock-Out: Europa nu se mai trezește din pumnii inflației

Nici nu mai are cum, e la podea: inflația din zona euro a atins un nou maxim pentru a 11-a lună consecutivă, pe măsură ce prețurile energiei au continuat să crească, întărind solicitările către Banca Centrală Europeană de a continua majorările agresive ale ratelor dobânzilor atunci când se întrunește luna viitoare.

Prețurile de consum au crescut cu 10%  în septembrie, accelerând de la 9,1% în august, care era deja cel mai ridicat nivel din istoria de 23 de ani a monedei euro.

Prețurile la energie au crescut cu 40,8%, față de 38,6% în luna precedentă, potrivit unei estimări rapide a Eurostat, serviciul de statistică al Comisiei Europene. Guvernele au fost forțate să cheltuie sute de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de consecințe.

Miniștrii energiei din UE tocmai au convenit asupra unor măsuri care includ o reducere obligatorie de 5% a vârfurilor de consum de electricitate, o taxă pe profit pentru companiile producătoare de combustibili fosili și un plafon de 180 de euro/MWh pentru prețul energiei electrice generate de producătorii care nu folosesc gaze naturale.

Economiștii se așteaptă ca blocul comunitar să intre în recesiune în această iarnă, deoarece gospodăriile își reduc cheltuielile, iar grupurile industriale își reduc producția.

Inflația de bază, care exclude prețurile mai volatile la energie și alimente, pentru a oferi economiștilor o idee mai clară despre presiunile subiacente ale prețurilor, a crescut cu 4,8%, față de 4,3% în august.

Mai mult de jumătate din cele 19 țări din zona euro au înregistrat niveluri de inflație de două cifre, iar în trei țări baltice, aceasta a depășit 20%.

Banca Centrală Europeană a spus că inflația este „mult prea mare” și a indicat că intenționează să continue să crească ratele până când creșterea prețurilor va încetini în mod “apreciabil”.

BCE și-a majorat rata de depozit cu 1,25% la ultimele sale două reuniuni de politică monetară, iar piețele estimează o nouă creștere cu 0,75 puncte procentuale pe 27 octombrie.

Potrivit Financial Times,Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, a prezis într-un tweet că zona euro se îndreaptă către o „aterizare dură stagflaționară” cauzată de o inflație ridicată și de o economie stagnantă.

El a avertizat că BCE va trebui să majoreze ratele „mai repede și mai devreme, provocând tensiuni economice, financiare și politice grave”.

De asemenea, piața restrânsă a forței de muncă va menține un preț mare pentru servicii și va împinge și mai sus inflația generală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger