AcasăSOCIALJoi începe testarea elevilor în școli, cu teste pe bază de salivă....

Joi începe testarea elevilor în școli, cu teste pe bază de salivă. Cele mai mari controverse

testareJoi începe testarea elevilor în școli, cu teste pe bază de salivă. Cele mai mari controverse

Testele de salivă pentru depistarea infecției cu COVID-19 vor fi folosite prima dată joi, 2 decembrie, odată cu revenirea copiilor la şcoală după zilele libere de 1 Decembrie.

Potrivit regulilor stabilite de autorităţi, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima şi în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unităţii de învăţământ, dar şi la domiciliu, sub îndrumarea părinţilor, relatează Mediafax.ro.

Modul în care se utilizează testele a fost explicat inclusiv prin intermediul unor clipuri video realizate de miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei.

Testele au venit la bax

Chiar și așa, controversele nu s-au stins. Marea problemă ține de procedura efectuării testului în sine. Mai exact, dacă se întâmplă ca testul să fie pozitiv, trebuie avută mare grijă la depozitare corespunzătoare a deșeului, indiferent dacă testul este făcut la școală sau acasă. În plus, în caz de rezultat pozitiv, trebuie repetată testarea cu un test PCR pentru că se știe că aceste teste non-invazive pe bază de salivă au o rată de precizie scăzută.

Apoi, au apărut acuzații cum că testele au fost ambalate neconform. Testele au venit ambalate în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, în același fel în care sunt ambalate în toate țările europene, a precizat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Cutiile cu teste conțin caseta de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Reamintim că primele teste pe bază de salivă au ajuns în teritoriu la finbalul săptămânii trecute.

author avatar
Andreea Vlad