AcasăSOCIALControale în supermarketurile din Capitală - ANPC a găsit gândaci și mucegai!...

Controale în supermarketurile din Capitală – ANPC a găsit gândaci și mucegai! „Nesimțire la borcan!”. Ce magazine sunt în culpă – GALERIE FOTO

Jale în urma unor controale la supermarketuri din Capitală! ANPC a găsit gândaci și mucegai. „Nesimțire la borcan, indolență la pachet” - GALERIE FOTOJale în urma unor controale la supermarketuri din Capitală! ANPC a găsit gândaci și mucegai. „Nesimțire la borcan, indolență la pachet” - GALERIE FOTO (sursa foto: ANPC)

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au ieșit din nou pe teren, de această dată miercuri, 16 februarie, și au controlat 10 magazine aparținând lanțului de supermarketuri Profi, situate în cinci dintre sectoarele Capitalei – 2, 3, 4, 5 și 6.

Cum nu au lipsit neregulile, s-au dat amenzi, dar s-au aplicat și alte sancțiuni.

Ce sancțiuni s-au dat

Dintr-un comunicat al ANPC-ului reiese că, în urma verificărilor, amenzile contravenționale aplicate de către echipele Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov s-au ridicat la 227.000 lei.

Iar pe lângă amenzi, comisarii au dispus și alte sancțiuni, inclusiv închiderea temporară a 9 dintre aceste magazine, respectiv:

„- oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe

– oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate, pentru 9 unități

– a fost propusă închiderea temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 3 magazine”.

Șeful ANPC: Găsim nesimțire la borcan, indolență la pachet și nepăsare feliată

Președintele ANPC a reacționat tranșant pe marginea acestor controale derulate de către inspectorii de la Protecția Consumatorilor.

Văd că apar produse noi pe rafturile magazinelor pe care le controlăm. Găsim nesimțire la borcan, indolență la pachet și nepăsare feliată. Pentru a fi sigur că acest tip de produse dispar de pe piață, suntem zilnic în magazinele din care consumatorii aleg să meargă la cumpărături. Nu ne dorim să mai aibă neșansa de a cumpăra lucruri cum sunt cele descrise mai sus.

De aceea aplicăm sancțiuni, luăm măsuri ferme și suntem convinși că facem ceea ce trebuie. Transmit din nou consumatorilor să aibă convingerea că noi, chiar dacă avem un efectiv redus de comisari, ne facem treaba așa cum trebuie”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Care au fost principalele probleme constatate în timpul controalelor

În comunicatul transmis miercuri de ANPC au fost trecute și principalele nereguli ce ar fi fost constatate în urma controalelor. Iar lista este, după cum se poate vedea mai jos, destul de lungă.

Sursa citată menționează faptul că s-au observat că fuseseră puse la vânzare fructe și legume cu urme de mucegai, că erau folosite vitrine frigorifice cu mucegai, dar și că s-a constatat că în zona de patiserie pe unele rafturi erau praf, resturi alimentare și chiar insecte moarte. Nu s-ar fi respectat nici temperaturile de depozitare. Mai mult, într-o unitate controlată s-ar fi găsit gândaci vii.

Iată cele mai importante nereguli constatate, conform ANPC:

– comercializarea unor legume și fructe cu modificări organoleptice, deshidratate, cu urme de mucegai și lovituri mecanice
– comercializarea unor produse cu data durabilității minimale de consum depășită
– utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
– comercializarea unor produse fără elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum
– utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător și depreciate
– identificarea unei temperaturi neconforme pentru produsele expuse spre vânzare în masa caldă și masa rece, fiind constatate temperaturi mai mici de + 60 grade C, la masa caldă și +10,8 grade C, la cea rece, într-una dintre locații nefuncționând masa caldă, deși produsele se aflau la vânzare
– utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu mucegai, insecte moarte, zone extinse de rugină, resturi alimentare și de ambalaje, fire de păr, mucuri de țigară cu vopsea exfoliată și cu scurgeri de lichide, cu grila ventilatorului plină de plastic topit
– utilizarea unor rafturi, în zona de patiserie, neigienizate, pline de praf, resturi alimentare și insecte moarte
– utilizarea unor mese calde în a căror cuvă se aflau depuneri de calcar, resturi alimente și gândaci
– prezența de insecte (gândaci vii) într-o unitate
– nerespectarea temperaturilor de depozitare
– produse aflate la comercializare cu ambalaje deteriorate care nu mai corespundeau caracteristicilor prescrise și declarate de producător
– comercializarea unor produse congelate cu acumulări de gheață în ambalaj și arsuri de congelare
– neprezentarea autorizației de funcționare emisă de către primăria de sector.”