AcasăSOCIALJale după un val de controale ANPC/OUĂ cu termenul de valabilitate depășit,...

Jale după un val de controale ANPC/OUĂ cu termenul de valabilitate depășit, sparte sau murdare. Suma amenzilor date- FOTO

Jale după un val de controale ANPC. S-au găsit OUĂ cu termenul de valabilitate depășit, sparte sau murdare/Suma amenzilor - FOTO (sursa foto: anpc.ro)

Se apropie tot mai mult Sărbătorile Pascale, iar cum în această perioadă nu sunt puțini românii care se pregătesc deja pentru masa de Paști și fac cumpărături, inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a ieșit pe teren, pentru a face controale menite să verifice modul în care sunt comercializate produsele la mare căutare în aceste zile – ouăle.

Iar din câte au anunțat reprezentanții ANPC, după verificările derulate în 12 aprilie, nu au lipsit neregulile constatate în timpul celor peste 100 de controale la nivel național. Și nici amenzile.

Au fost întreprinse, într-o singură zi, 114 acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenționale în valoare totală de 380.000 lei.

Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și oprirea definitivă de la comercializare a tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depășit, precum și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor a unui magazine și a unui raion specializat din altul”, se menționează într-un comunicat al ANPC, transmis în 13 aprilie.

Ce alte nereguli s-au găsit în timpul controalelor

Printre alte probleme constatate în timpul acestor verificări s-ar număra, conform ANPC, și comercializarea unor ouă sparte sau cu coji murdare de excremente de pasăre, dar și expunerea la vânzare a unor astfel de produse în vitrine frigorifice deteriorate.

Lista problemelor e destul de lungă. Iată ce anunță ANPC în dreptul celor mai des întâlnite nereguli de către comisarii Autorității pentru Protecția Consumatorilor:

„- Neconcordanțe între prețul de la raft și cel de la casa de marcat
– Comercializarea unor ouă cu data durabilității minimale depășită
– Comercializarea unor ouă fără data durabilității minimale menționată pe coajă
– Comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, așezate alături de cele conforme
– Utilizarea unor spații de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conținut
– Expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate
– Nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte și vopsite
– Comercializarea de ouă vrac, fără afișarea informațiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creștere a păsărilor etc.) sau a prețului acestora, la raft
– Lipsa certificatului/autorizației de producător
– Comercializarea unor ouă fără documente de proveniență a mărfii
– Deficiențe privind regimul promoțiilor.”

sursa foto: anpc.ro

424 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger