AcasăSOCIALJaf de proporții, în ”curtea” ministrului Energiei

Jaf de proporții, în ”curtea” ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, acuzat că îngroapă termocentralele din țară

Jaful național din energie, care a dus la oprirea termocentralelor românești, are ca efect cea mai mare scumpire la energia electrică din ultimii 30 de ani, arată Sindicatul Solidaritatea Hunedoara. Sindicaliștii susțin că Ministerul Energiei a respins toate soluțiile viabile pentru Termocentrala Mintia, inclusiv investitorii japonezi, demonstrând că scopul era doar închiderea obiectivului de importanță strategică.

Deși a jelit public și a deplâns soarta Termocentralei Mintia, promițând că nu va ajunge la fier vechi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut, de fapt, tot posibilul să o închidă. Sindicaliștii de la Solidaritatea Hunedoara spun că investitorul serios pe care îl așteaptă ministrul a fost deja refuzat, deși reprezenta cea mai profitabilă ofertă primită vreodată. ”Ministrul Energiei spune că o ține în conservare până îi găsește un investitor serios, care să facă 800MWh, adică pe Comănescu de la GSP Power, care se baza pe mișcarea aia din PNRR, care nu le-a ieșit deocamdată și nici nu cred că o să le iasă. Noi am avut propuneri pentru investiții pe gaz de la Israel Electric, de la două firme din Republica Moldova, care aveau în spate Gazprom, o firmă din Polonia și de la o firmă din Japonia. Japonezii au venit și au făcut un studiu de fezabilitate pe banii guvernului japonez și voiau să finanțeze investiția cu 85%, pentru un grup de 400MWh. În 22.05.2019 tranzacția cu japonezii a avut aviz favorabil în Comnisia tehnică a Ministerului Energiei. În mai 2019 s-a dat Ordonanța 60, cu darea în plată, pentru că japonezii puseseră condiția ca termocentrala să fie separată de partea minieră. Apoi s-a schimbat Guvernul și au îngropat tranzacția cu japonezii”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Acesta spune că termocentrala putea merge pe modelul Sloveniei, cu schimbarea tipului de cărbune, cel fără sulf, și nu mai trebuia să se facă desulfurare. Soluția tehnică cu schimbarea tipului de cărbune ar fi costat 6 milioane de euro, față de 110 de milioane de euro, cât era desulfurarea. Consiliul Județean Hunedoara a solicitat Ministerului Energiei să îi dea în administrare termocentrala și proiecția era să folosească acest cărbune fără sulf până se făceau alte capacități pe gaz, pe cogenerare, pe deșeuri și panouri fotovoltaice, dar nici până azi nu a primit răspuns. Deși s-ar fi putut evita închiderea termocentralei și concedierea celor 700 de angajați. Dar Consiliul Județean e PSD, iar ministerul este PNL și de aici conflictul”, ne-a precizat Cristian Iștoc.

Se distrug instalațiile

Sindicaliștii avertizează că lipsa măsurilor de conservare a termocentralei va duce la distrugerea acesteia. Axul turbinei, care este și cel mai scump agregat, trebuie învârtit la o perioadă de două săptămâni, pentru că altfel se încovoaie și se compromite întreg grupul. ”Cei care au fost angajați pentru conservare acum nu sunt de specialitate și habar nu au cum trebuie să facă acest lucru. Conservarea costă mai mult decât funcționarea la minim tehnic. Dacă mergeam cu grupul la jumătate costa mai puțin. Numai pentru cei 60 de salariați duși înapoi se plătesc 500.000 de lei pe lună, ori noi, cu 2,5 milioane de lei, plăteam 700 de salariați și aveam schema completă. La conservare se folosesc niște substanțe speciale care costă enorm de mult”, ne mai spune Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Populația, școlile și insituțiile publice, fără agent termic

Închiderea Termocentralei Mintia a lăsat un oraș întreg fără agent termic. Spitalul Județean de Urgență Deva are centrală pe gaz, dar este obligat, prin lege, să aibă două surse, iar acum au doar una. ”Dacă se strică nu au altă variantă decât să evacueze spitalul. Mai avem și Spitalul de Pediatrie, plus dispensare și policlinici. Sunt și 13 școli și licee care rămân în frig și 2.500 de apartamente, instituții publice și agenți economici. În 5 martie, au rămas în frig 22.000 de oameni, dar nu a interesat pe nimeni. Locuitorilor Devei le-au venit facturi enorme la curent, că și-au cumpărat radioatoare și calorifere”, a mai arătat Cristian Iștoc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.851 afisari

8 COMENTARII

  1. E halucinant ce fac animalele tortionare din acest „guvern”!! – Cum sa refuze o metoda de 20 de ori mai ieftina fata de desulfurarea carbunelui ?? Cat ii mai lasam sa umble in voie cu girofare si SPP dupa cuhr ???

  2. Nu a dorit poporul muncitor votant o altfel de politica, nu ca cea a PSD? Ei, acum o are. Numai ca politica „da dreapta” = distrugerea iremediabila a tarii in favoarea stapanilor cu ajutorul slugilor.

  3. Pai nu v-am spus de vreo 2 zile ca trebuie sa-l pupe in cur pe seful lui gabita comanescu ?
    Chiar nu putem scapa de golani ca popescu si comanescu al lui ?

  4. „Cea mai mare scumpire” nu are nicio treaba cu Mintia sau cu termocentralele noastre. Din cauza căldurii din Europa preturile au explodat. În toată Europa preturile de pe PZU s-au dublat. Uitați-vă pe cifre și veti înțelege. Pentru cei care deplâng Mintia uitați-vă cât producea în ultimii ani… 70-80 MW 🙂 adică un fâs.

  5. faceti o ancheta despre Comanescu….niciun ziar,televiziune nu scrie si nu spune nimic despre asta….angajatii lui sunt in greva foamei ….au fost proteste…nimic totul musamalizat.Cred ca s-a prin escorcul ca e mai usoar sa plateasca niste jurnalisti decat sa isi plateasca angajatii si darile la stat. Are datorii incomensurabile…pe tot ce pune mana praful se alege dar e tinut in puf de toate guvernarile castiga licitatii , pune primari, schimba ministri….incredibil cub niste derbedei inca mai pot activa cu astfel de firme in UE….

  6. Ziariștii, cad la pace cu tâlharii nu vedeți ce averi au iar acum sunt în partide acolo unde sunt protejați.
    Cine să se ia cu ei voi a-ți văzut câine să plece de lângă măcelărie.
    Noi cetățenii de rând prin taxe și impozite plătim toate petrecerile lor încă mai și îi votam.
    Râdem dar nu e râsul nostru ceva de genul curat murdar!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger