AcasăSOCIALÎţi tratezi singur pământul cu erbicide? Petre Daea te bagă la PUŞCĂRIE!

Îţi tratezi singur pământul cu erbicide? Petre Daea te bagă la PUŞCĂRIE!

Îţi tratezi singur pământul cu erbicide? Petre Daea te bagă la PUŞCĂRIE!

Guvernul pregăteşte o lege periculoasă pentru fermierii români. Fie ei mici sau mari. Practic, un agricultor poate intra foarte simplu la puşcărie, deşi intenţiile lui sunt bune.

Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerul Agriculturii cu două zile în urmă, iar în presa de specialitate au apărut imediat reacții. Capitolul de sancțiuni din actul normativ aflat în proiect a atras cel mai mult atenția și chiar a dat titluri panicarde, micii fermieri fiind avertizați că sunt pasibili de pușcărie de la 1 la 5 ani dacă își fac singuri anumite tratamente fără să fie autorizați.

Trebuie să semnezi un contract

Mai exact, ministerul Agriculturii vrea ca toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați să nu mai aibă dreptul să-și lucreze practic pământul dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole.

Ministerul Agriculturii a venit ulterior cu precizări, lămurind că e vorba de interdicția de a folosi anumite substanțe, denumite de acum produse profesionale, pentru care este nevoie de autorizări speciale. Aceste produse, însă, nu le sunt nici astăzi accesibile fermierilor „la liber”, spune fermierul Ion Păunel, iar precizările ministerului confirmă acest lucru.

„Îmi pare rău că și oameni instruiți au intrat în acest joc. Proiectul de act normativ nu interzice acest lucru. Am văzut de trei zile această tema e prezența în dezbaterea publică și e amplificată de interpretări diferite care nu au de a face cu conținutul actului normativ.

Nu se interzice acest lucru, e vorba de interzicerea substanțelor din grupa 1 și 2 de toxicitate, practic acele substanțe care se folosesc la deratizare.

Substanțe care evident dacă nu sunt folosite cum trebuie pot să producă accidente care se pot solda și cu moartea unora, dar nu are treaba cu agricultură, e inadmisibilă o asemenea interpretare”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Fermierii sunt îngrijoraţi

Fermierilor nu li se pare legea la fel de clară cum i se pare lui Daea.

Sunt și din clasa 1, și din clasa 2 și din clasa 3 (n. red. – în lista produselor de uz profesional, în noul proiect). Eu am cumpărat și am folosit produse și din clasa 2 de toxicitate și am cumpărat de la magazin, fără autorizație.

Iar acum, din ce am citit în presă, pentru că nu am studiat proiectul, ar intra și produsele de grupa a III-a. Asta înseamnă că trebuie să ne autorizăm.

Mie nu mi-e greu să fac lucrul ăsta, trebuie să fac niște cursuri și ne autorizăm, dar vă dați seama că e vorba de foarte mulți oameni bătrâni, mici fermieri, care nu pot să se mai autorizeze.

Să faci pușcărie pentru asta? Hai, că o amendă, sau alte sancțiuni, erau normale, dar pușcărie pentru că-ți lucrezi pământul sună foarte dur. Pușcărie pentru că activezi ca legumicultor?”, a zis Mihai Chesnoiu, un fermier din Olt.

De menționat că în proiectul supus transparenței, în dispozițiile tranzitorii, se prevăd și termene pentru punerea în aplicare, prin urmare, indiferent de cât de ample vor fi modificările, trecerea nu se va face peste noapte.

author avatar
Andrei Ștefan
979 afisari

25 COMENTARII

  1. Puscarie pentru cei ce folosesc Glifosat
    Asa dupa ureche necontrolati de nimeni ,in doze cat mai mari sa fie siguri ca pamantul este ,,ars” ca suprafata Lunii .
    E cancerigen

    • Încet dar sigur se apropie momentul ,când prețul libertății va fi libertatea însăși ,sper sa 8nt3keaga asta și plebea opincara ,iubitoare de căscat gura la chilipilruile colorate ale imperalismului globalist

  2. E sa nu le cresti in nitrati ca dilii. O rosie toxica e verde pe dinauntru nu miroase si tine 6 luni fara sa se strice. O rosie de pamant tine intre 3 zile si o saptamana daca nu e patlagica. Acum e greu sa faci recolta de vanzare fara sa folosesti deloc ingrasamant artificial.

  3. La mine in comuna fetele se nasteau cu vagine foarte stramte si cu himenul aproape imposibil de patruns,l. Cand se nastea o fata era motiv de jale in familia acesteia pentru ca se stia de viata va avea . Tatii fetelor trebuiau sa le usureze viata acestora largindu-le putin cate putin de cand le venea menstruatia. Metoda folosita era treptat cu degetele, cand intra un ou putea in vaginul fetei, atunci era pregatita pentru mirele sau. Familia alegea un sot cu dimensiuni cat mai mici, ca mine. Asa e si povestea noastra. Cand mama era insarcinata si ii venise sorocul, toti sperau sa fie un baietel dar a nascut o fetita. Tatal meu, Ioan a plans 3 zile si 3 nopti. Dar m-am ocupat eu de sora mea dar mai mult mi-a placut cand il spalam pe tata.

  4. MAFIA CARE A PUS STĂPINIRE PE SOARTA POPORULUI ROMAN DUPA CE CEA NE-A DEPOSEDAT DE AVUTIA NATIONALA a ramas SA NE RESTRICTIONEZE SI CAND RESPIRĂM sau ne kkm………….

  5. se pare ca autorul art a inteles ca-i rau daca se foloseste mai putina otrava la legumele pe care si el care a scris le mananca . asta-i nivelul . bravo Daea !

  6. Bă, Andrei Stefan tu acumulezi prostia de nu te mai recunoaște nici mă-ta care te-a fătat ! Cum să-i bage, mă idiotule, Daia la pușcărie ?!

  7. Un procent important dintre boli sunt date de poluare, de erbicidele din grane si din E-urile din alimente . Erbicidele, ingrasamintele chimice sunt folosite ptr a creste productia la hectar, adica multi bani pentru producator, distribuitor si boli destule pentru consumator . Pofta buna .

  8. Petre Daea este platit de noi că să ne bage la puscarie?Românii fac agricultura de doua mii de ani și asta vine să-i nenorocească?

  9. Un nemernic care se da mare cunoscator de agricultura.E deja un politruc expirat ca noi in msgszine mancam junk si nu il doare sa intrebe pe aia de unde vin ce baga in ele!!!

  10. Astia care comentati fara sa stiti despre ce este vorba,sunteti niste tampiti la fel ca dobitocii de tarani care-si otravesc pamantul dupa ureche folosind fara discernamant tot felul de chimicale.Rosiile,ceapa,castravetii,cartofii,nu mai au mirosul specific si nici gustul natural.In schimb rontai la ele de parca au crescut cu aracet.

  11. @ Bă, fiecare foloște conform instrucțiunilor de folosire a produsului, care știe să citească , și recomandărilor specialiștilor, ceea ce ia de magazinele de comercializare, ?

  12. @ S-au aplicat sancțiuni pentru punerea în comercializare a produselor periculoase, ?Ce au verificat specialiștii care au permis accesul la comercializare pentru substanțele periculoase ,?

  13. & Specialiștilor din agricultură,

    Foaie verde prost ș’al dracu,
    Dă nu-ți iei de umpli sacul, !
    Fi-r-ar mama voastră-a dracu’ , ?
    ‘ ?

  14. @ Ăștia cică’s proprietarii socialismului și să facă administrare socialistă a proprietăților private, ?

  15. @ Bă, alți producători, alte firme, plătesc despăgubiri când se constată că au comercializat bunuri și mărfuri neconforme, nesigure, dăunătoare, etc. ? Care au fost rezultate evaluărilor despre substanțele periculoase, care au contribuit la propunerea unor așa decizii ministeriale și guvernamentale, ?

  16. Adica astia aduc si lasa pe piata substante care sunt asa nocive cum zic astia si amendeaza cultivatotul ca le foloseste asa cum scrie ??!! Pai alea din turcia ca vomiti de rle,cartofii egiptrni ca ii arunci acasa citricele pe care scrie la raft ca au coaja infestata cine ii amendeaza si de ce sunt in market???Trebuie sa vina foamete cu buna stiinta!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger