Guvernul Italiei s-a angajat să extindă capacitatea închisorilor cu până la 15 000 de locuri și să faciliteze transferul deținuților cu probleme de dependență către centre de tratament pentru a rezolva o criză de supraaglomerare de lungă durată.
Situația dificilă a deținuților a atras multă atenție în urma unui număr record de sinucideri anul trecut și a plângerilor privind temperaturile ridicate din timpul verii în centrele de detenție care nu sunt dotate cu aer condiționat, informează Reuters.
La 15 iulie, Italia avea 62.986 de deținuți și o capacitate efectivă în închisori de 47.289, arată datele Ministerului Justiției.
Anul trecut, parlamentul a aprobat o lege pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție, cu puține efecte practice.
„Credem că un stat corect ar trebui să adapteze capacitatea închisorilor la numărul de persoane care trebuie să își ispășească pedepsele”, a declarat premierul Giorgia Meloni. Guvernul a prezentat un plan în valoare de 758 de milioane de euro pentru extinderea capacității penitenciarelor cu aproape 10 000 de locuri până în 2027 și 5 000 suplimentare în termen de cinci ani.
De asemenea, a adoptat un proiect de lege – care va necesita aprobarea Parlamentului – pentru a permite unei părți considerabile a deținuților dependenți de alcool sau droguri să părăsească închisoarea și să își execute pedepsele în centre de reabilitare.
„Aceștia sunt oameni care au nevoie de tratament, mai degrabă decât infractori care au nevoie de pedeapsă”, precizează ministrul Justiției, Carlo Nordio, menționând că deținuții cu probleme de dependență reprezintă aproape o treime din populația penitenciară.
Nordio s-a referit și la anunțul de săptămâna trecută potrivit căruia 10 000 de deținuți care se apropie de sfârșitul pedepsei ar putea fi eligibili pentru arest la domiciliu sau probațiune. Ministerul înființat un grup de lucru pentru a accelera evaluarea acestor cazuri.
Dar eliberarea anticipată a deținuților va fi treptată, în parte din cauza sensibilității politice a măsurii pentru un guvern de dreapta precum cel al lui Meloni, cunoscut pentru abordarea dură în ceea ce privește legea și ordinea.
Potrivit unui raport al Consiliului Europei, șase administrații penitenciare au raportat în 2024 o supraaglomerare gravă: Slovenia (134 de deținuți la 100 de locuri), Cipru (132), Franța (124), Italia (118), România (116) și Belgia (113).