AcasăSOCIALIsteria uleiului lovește Europa. Bătaie, la propriu, în magazinele germane

Isteria uleiului lovește Europa. Bătaie, la propriu, în magazinele germane

uleiPreţul uleiului creşte din nou. Cât vom plăti până la sfârșitul anului

Uleiul de floarea soarelui a devenit deja o raritate în magazinele nemțești, iar acolo unde se mai găsește, acesta este raționalizat. Isteria și spaima au făcut ca o încercare a unui grup de 5 germani de a cumpăra 30 de sticle de ulei să degenereze în violență, fiind nevoie de intervenția poliției. Produsul s-a scumpit destul de mult în ultima vreme, însă pe online se vinde la preț de speculă. 

Două femei și trei bărbați din Germania au provocat un conflict violent la un supermarket din Asperg, regiunea Baden-Württemberg, scrie ziarulromânesc.de. Totul a început de la încercarea grupului de a cumpăra 30 de sticle de ulei, adică un bax de fiecare, în condițiile în care produsul era raționalizat la o singură sticlă de persoană.

Casiera supermarketului a refuzat să le permită că cumpere câte un bax, însă femeile și bărbații au trecut la amenințări. Clienții au justificat că au condus 60 de kilometri ca să își poată cumpăra ulei, având în vedere că în zona în care locuiau produsul lipsea de mai multe săptămâni. Ulterior, aceștia au insultat-o pe casieră și i-au spus că nu va trăi până a doua zi, că vor sparge totul acolo, amenințând că vor da foc supermarketului. La plecare, un bărbat din grup a luat o piatră cu care intenționa să o atace pe casieră, însă un al angajat al magazinului a intervenit cu un făcăleț. Până a venit poliția, grupul dispăruse. Scena pare ruptă dintr-un film tragi-comic, însă situația în cea mai dezvoltată țară europeană este foarte tensionată.

Deși autoritățile germane ies public și încearcă să liniștească populația, care a început, de aproape o lună, să-și facă provizii din produsele de bază, lipsa acestora din magazine nu face decât să pună și mai tare paie pe foc. Ministrul federal al alimentației din Germania, Cem Özdemir, a cerut cetățenilor să nu intre în panică la cumpărături și să se aprovizioneze în mod inutil. „Vă rog să nu cumpărați provizii, nu există niciun motiv pentru asta. Ne-am asigurat aprovizionarea”, a declarat acesta.

Dependenți de Ucraina

Asociația industriei de prelucrare a semințelor oleaginoase din Germania atrăgea atenția, în 14 martie, că va urma o criză de ulei de floarea soarelui, dat fiind faptul că Ucraina era cel mai important furnizor al țării. „Se așteaptă ca proviziile să fie suficiente doar pentru câteva săptămâni. În prezent, nu există nicio aprovizionare din Ucraina – cel mai important furnizor de ulei de floarea soarelui. Cu toate acestea, consumatorii ar putea trece cu ușurință la alte uleiuri comestibile, cum ar fi uleiul de rapiță. Nu sunt de așteptat blocaje aici. Ucraina și Rusia sunt principalele țări exportatoare de ulei de floarea soarelui,  Ucraina cu 51% și Rusia cu 27%”, a afirmat directorul general al Asociației Industriei de Prelucrare a Semințelor Oleaginoase din Germania, Gerhard Brankatschk. Germania își acoperă 94 la sută din necesarul de ulei de floarea soarelui cu importuri și doar șase la sută din uleiul consumat provine din producția internă. Pentru că nu se mai găsește în magazine, uleiul a început să fie vândut pe Ebay, cu prețuri de 10-12 euro. Românii din Germania spun că ulei mai găsesc la magazinele românești din această țară, care îl revând cu 4 euro.

Sărăcia se extinde

Puterea de cumpărare în Germania a scăzut foarte mult, pe fondul unei inflații tot mai accelerate. Prețurile la alimente au crescut cu 7 procente între februarie 2020 și februarie 2022, cele mai importante majorări înregistrându-se la legume, cu 10,3%, și la grăsimi și uleiuri comestibile,  cu 15,7%. Prețul în creștere al grâului ar putea face ca o pâinea să ajungă în curând la 10 euro, iar prețul pastelor a crescut cu 40 la sută din ianuarie anul acesta până în prezent.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.710 afisari

14 COMENTARII

  1. Vaaaai!!!! Aceste cuvinte „ne doare”. Noroc cu cetateanul german pur Özdemir

  2. Asta e începutul, criza foametei va produce haos si tragedii. Sataniștii isi vor acoperii mizeriile dând vina pe putin pe criza de mancare ce va veni. Acum 2-3 ani se vorbea clar de o criza alimentara. Acum o vedeți idioților ce orbecăiti încă

    • Pentru a da vina pe Putin, trebuie, mai intii sa condamne si sa ceara anularea oricaror sanctiuni aberante.
      IN ROMANIA COMUNISTA, LA GEOGRAFIE , SE INVATA CA, SINGURA TARA DIN LUME IN STARE SA TRAIASCA AUTARHIC, FARA SA AIBA NEVOIE DE CEVA DIN IMPORT, ERA(SI ESTE) RUSIA.
      CIND CRETINUL DE 82 DE ANI SI HOARDELE DE MONDIALISTI S-AU LUAT LA INTRECERE SA IMPUNA SI SA SUSTINA SANCTIUNI, SE PARE CA NU STIAU DESPRE LECTIA DE GEOGRAFIE DE CARE VA SPUNEAM.
      ACUM, GERMANIA SI TOTI CIVILIZATII(CRIMINALI) OCCIDENTALI, SA PRIMEASCA GAZ CU LINGURITA DE LA AMERICANII PE CARE-I PUPA IN CUR, SAU SA CUMPERE RUBLE PE AUR, CA SA PLATEASCA GAZUL SI PETROLUL RUSILOR.
      ASTA E SFIRSITUL UE !!!
      DOAMNE AJUTA SA FIE CIT MAI RAPID PENTRU CA LUCRURILE IN LUME SA SE REECHILIBREZE !!!

  3. Uite bai ca stirea asta a scapat de cenzura din Germania Vaxxinata Nou-Anormala, e clar ca acolo toti vaxxinatii in cap si in vene, ca toti drogatii, sunt extrem de fericiti de tot ce le face ratatul ala de nazist de Olaf Scholtz !! Ha ha ha 🙂 Luati cu paine, bai nazistilor vaxxinati in cap, ca oile de la abatorul nazist, ce vine de acum incolo o sa va placa si mai mult !! Poate a-ti vazut si serialul Tribes of Europa, cam asa ceva ii asteapta pe toti agaricii din Occidentul ateu si decadent, aia sunt deja redusi la nivelul de crescatorii de oameni, ca in noua versiune a Fermei Animalelor Nou-Anormale !! Ha ha ha 🙂 Bai nazistilro nemti, mai bine meggeti voi acum in Ukro-na-zia si aduce personal de acolo ceva ulei, numai atentie marrita, sa nu o luati pe ulei pe acolo, ca am inteles ca sunt niste triburi de salbatici ukro-na-zi pe acolo, mai ales aia din batalionul Azov !! Ha ha ha 🙂

  4. Sunt tot aia care cred orbeste in pandemie,s-au vaccinat ca idiotii 80-90% si voteaza din 4 in 4 ani neomarxistii care le duc tara la groapa.Spalatii pe creiere perfecti.Germania pe care o cunoastem nu mai exissta demult.

  5. Unde găsiți idioțeniile astea, publicate cu aplomb? Fac parte din aceeași categorie cu articolele de infierarea capitalismului cu mânie proletară din perioada comunistă.
    Ulei de floarea soarelui se poate cumpăra în Germania online cu 1,3 Euro, în cantitatea dorită.
    Măi ziarista lui pește, puțină decență nu strică!

  6. Cred ca ziaristul a luat-o el însuși pe ulei!
    Da nu exista ulei pe rafturi ca pana acum si nici faină. Cateva zile nu a fost zahar hartie igienică. Exista ulei de masline care e mai scump…
    Dar de aici pana la povestea cu uleiul de floarea soarelui mai e! Uleiul cel mai consumat e cel de răpită si cine gătește stie de ce. Cel de floarea soarelui se cumpara cand nu ai altul sau pentru masinile diesel care merg si cu ulei. La 2.30 cat ajunsese litru de diesel era de preferat uleiul de 1.30! Cand scade pretul la combustibil si a inceput deja o sa apara si uleiul!
    Cei care va bucurati de raul nemților ganditi-vă bine ca nimic din ce se petrece la ei nu scapa nici României ca sunteti in UE!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger