AcasăSOCIALÎPS Teodosie, reacţie tranşantă după propunerea intelectualilor cu reunificarea Bisericilor pentru sărbătorirea...

ÎPS Teodosie, reacţie tranşantă după propunerea intelectualilor cu reunificarea Bisericilor pentru sărbătorirea Paştelui

ips teodosieÎPS Teodosie, reacţie tranşantă după propunerea intelectualilor cu reunificarea Bisericilor pentru sărbătorirea Paştelui

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română, au cerut, prin postări pe rețelele sociale, ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.

Într-o primă reacţie, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susţine că Paştele adevărat este acolo unde se află Sfânta Lumină, adică la ortodocşi, precizând că la catolicii aceasta nu există.

ÎPS Teodosie spune că Lumina sfântă n-ar mai veni

Arhiepiscopul Teodosie a precizat că Lumina Sfântă vine de Paştele Ortodox, „pentru că noi avem canoane mult mai dure în post”.

„Noi respectăm toate cele trei condiții înscrise într-un canon al sărbătoririi Paștelui. Noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat. Paștele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină.

Au catolicii Sfântă Lumină? Nu au. Au alții? Nu au. Toți se adună la lumina ortodocșilor, dar nu îndrăznesc să vină, pentru că este greu la ortodocși. Sunt posturi mari și aspre”, a spus Arhiepiscopul Teodosie.

Întrebat cum procedează catolicii de Paşte, Arhiepiscopul Tomisului a spus că în compătimește pe acești credincioși, pentru că la ei „totul e simbol” și „au lumină materială”.

Au cerut decalarea Paşetelui pentru Diaspora

Adrian Papahagi a anunțat că va cere organelor colective de conducere ale BOR modificarea datei sărbătorii pascale, spunând că actualala decalare e o problemă pentru românii din diasporă, care nu pot beneficia de zilele libere acordate de paștele catolic.

Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu”, a scris Papahagi.

author avatar
Andrei Ștefan