AcasăSOCIALÎPS Teodosie a trimis un avertisment ferm către ceilalţi preoţi: "Dacă faceţi...

ÎPS Teodosie a trimis un avertisment ferm către ceilalţi preoţi: „Dacă faceţi asta, e un semn de necredinţă!”

ips teodosieÎPS Teodosie, reacţie tranşantă după propunerea intelectualilor cu reunificarea Bisericilor pentru sărbătorirea Paştelui

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a ieşit cu o nouă declaraţie controversată în contextul pandemiei. El susţine că, şi dacă se împărtăşesc o sută de mii de oameni cu aceeaşi linguriţă, „nimeni nu se contaminează, chiar dacă s-a împărtăşit unul bolnav”.

Înaltul prelat mai spune că dacă va „prinde” vreun preot folosind mai multe linguriţe pentru împărtăşanie, îi va interzice acestuia să slujească, pe motiv că acest gest este „semn de necredinţă”.

Arhiepiscopul pretinde că potirul e ferit

ÎPS Teodosie a făcut referire la un „strălucit om de ştiinţă” de la NASA care „nu prea era el credincios convins” şi care a folosit „aparatura cea mai rafinată” pentru a căuta microbi în potir, fără să găsească vreunul.

Hristos este prezent în sfânta împărtăşanie cu sufletul, cu trupul şi cu Dumnezeirea şi acolo este locul cel mai sfânt, în sfântul altar. Iar sfântul potir, unde se pune trupul lui Hristos şi sângele lui Hristos este locul de sfinţenie maximă.

Cât de sfânt e cerul, care e locuinţa lui Dumnezeu, atât de sfânt este potirul care îl poartă pe Dumnezeu cu trupul, cu sângele, cu sufletul şi cu dumnezeirea Sa.

De aceea, acolo nu este decât curăţie şi sfinţenie. De aceea, din sfânta împărtăşanie nimeni nu se îmbolnăveşte. Şi dacă se împărtăşesc o mie şi 10.000 şi 100.000 cu aceeaşi linguriţă . Cum era moda să ne împărtăşim cu mai multe linguriţe!

Doamne fereşte! Este mare păcat! Eu, un preot, dacă-l prind, nu-l mai las să slujească, pentru că e semn de necredinţă”, a spus duminică Arhiepiscopul Tomisului.

„Este bună ştiinţa, că e de la Dumnezeu. Prin ştiinţă, noi ne îmbrăcăm, ştim să facem haine, prin ştiinţă facem şi medicamente, dar mai mare medicament şi mai de folos ca sfânta împărtăşanie nu este niciunul.

Şi eu am fost întrebat: Nu vă temeţi că veţi îmbolnăvi? Nu mă tem, pentru că slujesc zilnic şi cât voi trăi, aşa voi face! Că e boală, c nu-i boală, mai mare bucurie, va ierarh, ca să slujesc, nu este alta!”, a mai spus Teodosie.

L-a lăudat pe Gigi Becali

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a acordat, la finalul liturghiei de duminică, „diplome de recunoştinţă” celor care au donat bani mănăstirii Colilia, el menţionând ca principal ctitor pe omul de afaceri George Becali, dar şi pe vărul acestuia, Teia Sponte şi pe directorul unei mari companii de furnizare a energiei electrice.

La liturghia oficiată duminică la mănăstirea Colilia au participat zeci de oameni, însă, conform imaginilor, nu au respectat măsurle de distanţare fizică şi nici nu au purtat toţi mască sanitară de protecţie.

author avatar
Andrei Ștefan