AcasăSOCIALIpocrizie la Guvern. S-a decis evacuarea săracilor din sanatoriul de boli pulmonare...

Ipocrizie la Guvern. S-a decis evacuarea săracilor din sanatoriul de boli pulmonare grave

Economie la buget prin condamnarea la moarte a pacienților săraci

În timp ce deplângea, cu lacrimi amare, soarta bătrânilor din ”azilele groazei”, Guvernul parafa o Hotărâre prin care decidea evacuarea săracilor din sanatoriul de boli pulmonare grave de la Sânpetru, Brașov, pe motiv că medicamentele și întreținerea lor costă prea mult. Cei peste 50 de bolnavi ar urma să fie transferați în centrele sociale ale DGASP-urilor și pe la primăriile de reședință, însă doar pe hârtie, pentru că nicăieri nu sunt locuri. În plus, fără asistență medicală de specialitate, amârâții de la sanatoriu vor muri.

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, instituția care a decis scoaterea săracilor cu afecțiuni pulmonare grave de la sanatoriul de la Sânpetru, a ajuns acum ministrul Dezvoltării. Și a avut satisfacția uriașă de a asista joi la aprobarea hotărârii de guvern care îi condamna la moarte pe amărâții ăia, a căror vină era că depășeau standardele de cost, evident, din cauza gravității afecțiunilor și a scumpirilor în lanț.

Ziarul „Național” a mai sesizat, într-un material de presă, că decizia de a-i arunca în stradă pe bolnavii în stare gravă de la Sânpetru, doar pentru a extinde cu încă o secție Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, la gata, pentru că sanatoriul fusese reabilitat recent, era, practic, o condamnare la moarte a acestora. Însă economiile la buget au avut prioritate, pentru că, potrivit notei de fundamentare a actului normativ, media costurilor pe bolnav era la 120.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă la circa 70 de bolnavi, o economie de 8,4 milioane de lei. ”S-a constatat că unitatea nu a depus diligenţele necesare cu privire la asigurarea serviciilor sociale şi de suport pentru beneficiari în ceea ce priveşte reintegrarea socială, ceea ce i-a menţinut pe aceştia în stare de dependenţă şi stagnare în sistem (un procent de 46,7% dintre beneficiari fiind în evidenţa unităţii de peste 5 ani)”, arată Guvernul. Astfel, pe hârtie, Executivul susține că se va asigura continuitatea serviciilor medicale și sociale pentru toți beneficiarii, în centrele de îngrijire şi asistenţă a persoanelor cu handicap, în centrul pentru vârstnici, în centrul rezidenţial de asistenţă şi reintegrare socială pentru persoanele fără adăpost, în secțiile de cronici sau de îngrijiri paliative din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov, în secțiile de cronici de la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov- pe secţiile de cronici, prin reintegrare în familie sau prin servicii medico-sociale în județul de domiciliu.

Nimeni nu-i vrea

Directoarea Unității de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, Laura Bratosin, ne spune că bolnavii ar trebui preluați de către centrele DGASP. ”Era important ca acești oameni să fi rămas la sanatoriu, pentru că aici erau și tratați medical. Mulți dintre ei sunt imobilizați la pat, iar o parte vor fi preluați de către spitale, crescând presiunea pe aceste unități sanitare, pentru că perioada de timp pentru tratament este îndelungată. Ni s-a reproșat că nu am reușit să-i reintegrăm social. Păi unde să-i reintegrăm, că și acum, când am încercat să vedem unde îi trimitem pe fiecare, am luat legătura cu primăriile lor de domiciliu și răspunsul a fost că nu au unde să-i țină. Deci vor rămâne tot în sistemul de asistență socială, dar fără asistență medicală. Bolnavii au o patologie complexă, nu au numai boli pulmonare. Problema este că, deocamdată, avem doar promisiuni că vor fi preluați bolnavii, dar, concret, nu avem nimic și nu a plecat niciunul”, ne-a declarat Laura Bratosin, directoarea sanatoriului Sânpetru. Aceasta ne mai spune că toate cele 81 de paturi s-ar fi ocupat, pentru că adresabilitatea și nevoia este extrem de mare. În acest moment, mai sunt 51 de bolnavi, pentru că nu s-au mai făcut internări de la aflarea veștii că sanatoriul se va desființa. În ce privește cheltuielile mari, conducerea sanatoriului susține că nu s-a luat în calcul că s-au scumpit toate, de la utilități, până la medicamente și materiale sanitare, deci e normal că au crescut și costurile.

Pacienții psihiatrici, prima prioritate

Ca să obțină sediul renovat al sanatoriului Sânpetru și să nu se mai complice cu amenajarea altui sediu, Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a invocat adresabilitatea crescută pentru servicii medicale cu patologie psihiatrică, prioritizarea pacienţilor cu afecţiuni psihiatrice severe (cod penal) în detrimentul pacienţilor acuţi și imposibilitatea acordării de servicii medicale corespunzătoare patologiei existente în judeţul Braşov privind diagnosticele de psihiatrie şi neurologie, precum şi recuperare neuropsihomotorie. ”Situaţia este cu atât mai dramatică în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale pentru psihiatrie, cu cât Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov este singura instituţie medicală destinată pacienţilor cu boli psihice din judeţul Braşov, iar patologia psihiatrică este în creştere semnificativă”, se precizează în expunerea de motive a hotărârii de guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.096 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger