AcasăSOCIALIpocrizie europeană. Discriminare masivă a romilor în UE

Ipocrizie europeană. Discriminare masivă a romilor în UE

S-a întors roata. Europa discriminează etnia romă

Deși România a fost și este frecvent criticată la Bruxelles pentru discriminarea romilor, iată că, în realitate, adevărata discriminare este practicată la nivelul tuturor statelor UE, în special a celor dezvoltate, potrivit unor sondaj realizat de Eurobarometru. Mai mult, cele mai eficiente măsuri de integrare ale acestei etnii au fost luate în țara noastră, codașele la acest capitol fiind Olanda și Suedia.

Potrivit unui sondaj amplu realizat de Eurobarometru, în România, discriminarea față de romi a ajuns la un procent de 53%, la fel ca și în Germania, în timp ce, la nivelul întregi Uniuni Europene, procentul este de 65%.

În Italia, 82% dintre respondenți consideră că romii sunt discriminați în țara lor, iar în Suedia, procentul este de 72%. Sondajul a relevat că sunt necesare mai multe eforturi pentru integrarea populației rome, dat fiind că doar aproximativ un sfert dintre respondenți (24%) consideră că eforturile depuse în țara lor pentru integrarea populației sale de etnie romă sunt eficiente.

Rezultatele variază foarte mult la nivel național. Procentul cel mai mare vine, în mod surprinzător, din România, unde 45% dintre respondenți consideră că eforturile de integrare au avut efect. Pe locurile următoare, la mare distanță, se situează Polonia (36%), Finlanda, Austria, Belgia, ultimele locuri fiind ocupate de Olanda, cu 13%, și de Suedia, cu 9%. Când sunt întrebați ce criterii pot dezavantaja candidații atunci când o companie recrutează, respondenții au menționat vârsta candidatului (52%) și modul lor de îmbrăcăminte sau de prezentare (50%).

Următoarele criterii sunt menționate fiecare de cel puțin o treime: aspect fizic general (44%), dizabilitate (43%), rom (42%), culoarea pielii (39%), accent (35%) și origine etnică (34 %). Mai puțin afectați la angajare sunt transgenderii (29%), homosexualii și lesbienele (24%) și persoanele cu diferite credințe religioase (16%).

Orientarea sexuală, o mare problemă

Mai mult de jumătate dintre respondenți spun că în țara lor există o discriminare larg răspândită față de culoarea pielii (61%), de origine etnică (60%), de identitate de gen (a fi transgender, 57%), sau orientare sexuală (54%).

Aproximativ unul din cinci (21%) respondenți spun că s-au simțit personal discriminați sau au suferit hărțuire în ultimele 12 luni. Cele mai menționate forme de discriminare sau hărțuire sunt bazate pe vârstă, sex, „opinii politice”, „situație socio-economică” și „aspect fizic general”.

Spațiile publice și locul de muncă sunt locațiile principale în care are loc discriminarea sau hărțuirea. Singura excepție este discriminarea pe bază de religie sau convingeri, care acum este mai puțin probabil să fie văzută ca răspândită (42%) comparativ cu 2019 (mai puțin 5 puncte procentuale).

În contrast flagrant cu discriminarea, aproape două treimi dintre respondenți (69%) aprobă drepturi egale pentru persoanele lesbiene, gay și bisexuale și pentru persoanele transgender. Mai mult de șapte din zece (72%) sunt de acord că nu este nimic în neregulă cu o relație sexuală între două persoane de același sex și că căsătoria partenerilor de același sex ar trebui permisă în toată Europa. Aceasta reprezintă o creștere de 2% pentru relațiile sexuale și de 3% pentru căsătorie, comparativ cu 2019. Totodată, 62% (+3 pp) cred că persoanele transgender ar trebui să își poată schimba documentele civile pentru a se potrivi cu identitatea lor interioară de gen, iar 47% (+1 pp) consideră că documentele oficiale ar trebui să aibă o opțiune non-binară de gen/sex, pentru acele persoane care nu se identifică ca bărbat sau femeie (față de 46%, +4 pp).

Datele se bat cap în cap

Deși discriminarea romilor este la un nivel foarte înalt în Suedia, de 78%, doar 10% dintre suedezi s-ar simți inconfortabil dacă o persoană de etnie romă ar ocupa cea mai înaltă poziție în stat și doar 4% în cazul în care ar avea colegi de muncă din această etnie.

Mai mult, 77% dintre suedezii intervievați s-ar simți total confortabil dacă propriii lor copii ar avea o relație cu o persoană de etnie romă. Aceeași discrepanță se observă și în Italia, cu un procent al discriminării față de romi de 82%. Aici, doar 39% dintre respondenți s-ar simți total inconfortabil dacă o persoană de etnie romă ar ocupa cea mai înaltă poziție în stat și 33%, dacă ar avea un coleg de muncă de etnie romă. Procentul celor care s-ar simți total inconfortabil crește la 45% când este vorba despre o relație a copiilor lor cu o persoană de etnie romă. În România, în ce privește ocuparea celei mai înalte poziții în stat, 50% nu vor transgenderi, față de 22% media din UE, iar 49% nu vor homosexuali și leisbiene, față de 16% media UE. Românii nu acceptă aceste persoane nici la locul de muncă, 40% simțindu-se total inconfortabil.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.395 afisari

7 COMENTARII

  1. ”Discriminare masivă a romilor în UE” Serios? Si ce ar trebui sa faca gagiii (asa ne numesc ei si in traducere inseamna fraieri)

  2. Care romi,aia cu masini de lux ,vile cu sute de camere ,privilegii si ajutoare fara o zi de munca?Daca e asa ,ma declar si eu rom discriminat.

  3. Nici în 100 de ani în UE (dacă va rezista), rommy nu se vor integra. Respingerea culturii, educaţiei, cutume de clan sau etnie, tendinţa de separare de alte etnii etc.

  4. Hai sa facem niste sondaje prin toate orasele si satele Romaniei, sa vedeti voi cat de discriminati si pagubiti sunt romanii de catre garoi! De la magazinele cu franciza detinute de garoi care trateaza clientii romani ca pe niste gunoaie, pana la atitudinea mizerabila a garoilor in trafic, sau daca vreti clanurile interlope care toate sunt formate din garoi pentru ca nu exista pe teritoriul tarii clanuri interlope exclusiv formate din romani. De furturile garoilor din gospodariile romanilor, de animale, bunuri si unelte, nu mai vorbesc ca sunt la ordinea zilei! Sau de cozile interminabile de garoi la ajutoare sociale ca „are frezoane de munci”! Exemple pot da cu sutele de cat de „descremenati ie garoii” de catre romani. Ai dracu romani ce „rau ie cu ei”!

  5. Unde este discriminarea din moment ce in Romania astia au mai multe drepturi decat romanii? Mergeti in toate orasele si satele de la noi si intrebati pe romani despre zabalosii astia care talharesc oamenii pe strada si gospodariile lor! Sau ajutoarele sociale, sau clanuri interlope, sau…sau…sau lista e infinita!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger