AcasăSOCIALIpocrizia USR-PLUS. Atacă pensiile polițiștilor după ce le-a creat

Ipocrizia USR-PLUS. Atacă pensiile polițiștilor după ce le-a creat

Fostul președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Conctractual, Dumitru Coarnă, atrage atenția useriștilor că cel care a creat cei mai mulți tineri pensionari pe bani grei a fost chiar Dacian Cioloș, co-președintele USR-PLUS. Acesta a emis două ordonanțe în 2016, prin care mii de angajați ai MAI s-au pensionat cu doar 10 ani vechime.

Useriustul Năsui le a pus gând rău polițiștilor

Iritat de faptul că useristul de la Ministerul Economiei i-a prezentat pe polițiști drept principalii beneficiari ai pensiilor speciale, fostul șef al sindicaliștilor din MAI a atras atenția că cea mai grea piatră de moară a fost pusă bugetului pe vremea Guvernului Cioloș, când au fost emise două ordonanțe de urgență cel puțin dubioase. ”Irina Alexe, actualul secretar de stat în MAI și pensionară din MAI, a fost beneficiara Ordonaței 21 din martie 2016 a Guvernului Cioloș. Acolo ei au introdus  posibilitatea reorganizării și a refuzului de a primi orice funcție urmate de deschiderea dreptului la pensie. A fost extrem de periculos ce s-a făcut atunci și s-a îndreptat abia în 2018, prin Ordonanța 53. Practic, se băga poliția în reorganizare și toți cei care aveau 10 ani vechime puteau să iasă la pensie. În instituția reorganizării, dacă este organigramă liberă trebuie să te duci pe acel post care ți se oferă. Ori la vremea aceea noi aveam 20.000 de funcții libere în organigramă și polițiștii se pensionau după ce refuzau sistematic funcțiile care li se ofereau. Numai în România s-a întâmplat așa ceva. Au ieșit atunci vreo 2.000 de polițiști la pensie cu 10 ani vechime. Tot în 2016 Guvernul Cioloș a dat Ordonanța 76, undeva în august, prin care a desființat DGIPI (doi și un sfert), care era cu statut de funcționar public și l-au făcut militar. În momentul în care s-a reorganizat instituția, 90% din cei care aveau minim 10 ani vechime au plecat la pensie. Am avut atunci oameni care au plecat la pensie la 38-39 de ani cu pensii de 10.000 de lei până la 13.000 de lei”, ne-a declarat deputatul Dumitru Coarnă, fostul președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Pe contributivitate, pensiile polițiștilor scad cu 30%

Fostul lider al SNPPC atrage atenția că schimbarea modului de calcul al pensiilor din MAI ar duce la o scădere a acestora cu cel puțin 30% și că soluția pentru a diminua bugetul este impozitarea progresivă a pensiilor din sistem, precum și implementarea unui coeficient de corecție pentru pensionarii polițiști care au fost nedreptățiți la calculare. ”În primul rând, la polițiști și la militari vorbim de pensie ocupațională, nu de pensie specială. Este adevărat că a crescut bugetul pentru pensiile militare, pentru că s-au pensionat foarte mulți polițiști în această perioadă, și sigur că valoarea pensiei ocupațională este mai mare decât cea pe contributivitate, trebuie să fim corecți aici. Dar în tot ce înseamnă MAI, MapN, SRI, SIE, SPP, peste tot în spațiul european, angajații acestor instituții sunt beneficiari ai unor pensii ocupaționale, altele decât contributivitate. Tocmai ca să fie motivați oamenii să lucreze în aceste sisteme. Oricum, se urmărește încă de anul trecut să se scoată Ministerul de Interne din categoria pensiilor speciale, pentru că, dacă suntem sinceri cu noi, trebuie să recunoaștem că, având 80.000 de pensionari, suntem cei mai mulți dintre toate categoriile profesionale care beneficiază de astfel de pensii, când vorbim despre indicatori în plată. Dacă se trece la MAI pe contributivitate, pensiile ar scădea cu circa 30%. Și, până vor declanșa ei procedurile pentru a schimba modul de calcul al pensiei, vor pleca din sistem toți cei care îndeplinesc condițiile de pensionare. Vârsta de pensionare în MAI este de 60 de ani, dar scăzând vechimea cumulată, un polițist care lucrează 26 de ani în condiții speciale, și mă refer la cei din zona operativă, poate ieși la pensie, la cerere, la 47 de ani”, ne-a mai precizat deputatul Dumitru Coarnă.

Năsui, atac la MAI

Într-o postare pe facebook, Claudiu Năsui, ministrul Economiei din partea USR-PLUS, a arătat că bugetul pensiilor speciale a crescut, din 2016 până anul trecut, cu 60%, pe primul loc situându-se pensiile foștilor angajați ai MAI. ”Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate pentru orice partid care își dorește binele României. Pensiile ajung la niveluri exorbitante, de invidiat chiar și pentru cetățeni ai celor mai bogate țări de pe glob: 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună. Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viața. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament, și după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm. Aici însă nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noștri de taxe și impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic”, a scris Claudiu Năsui.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.736 afisari

4 COMENTARII

  1. ,,Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic”, a scris Claudiu Năsui.
    Păi mister Năsui, tu dai exemple pe câțiva (foarte puțini la număr)din MAI care i-au pensii nesimțite, dar lovești în schimb în cei ,,mici” care nu au nicio influență în politică, tălpașii, care nu i-au nicio treime pensie din cât i-au nesimțiții ăia pe care îi blamezi(vezi doamna general de poliție, pensionar la 42 de ani cu pensie de 13.000 lei!!!!!)

  2. Pensiile militare de stat respectă principiul contributății pentru că militarii/polițiștii plătesc o contribuție individuală de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut, egală cu cota de C.A.S. plătită de asigurații din sistemul public de pensii (conform art. 31 alin. (1) din Legea nr. 223/2015), pensia militară neavând o componentă necontributivă/supliment din partea statului, așa cum este prevăzut expres în cazul tuturor celorlalte pensii de serviciu (pentru partea din bugetul de stat nu se plătește 25% C.A.S.), iar contribuția se varsă la bugetul de stat (conform art. 31 alin.(3) din Legea nr.223/2015).
    Prin urmare, pensiile militare de stat sunt garantate de natura lor contributivă (drept câștigat), astfel încât diminuarea acestora nu poate fi acceptată.

  3. toti cretinii dau exemple pensiile magistratilor si fac referire la pensiile militarilor si politistilor!!! sa se inteleaga odata militarii si politistii nu au nici unul pensii de 78000 de lei pe luna!!! pensiile medii ajung pana la 5000-6000 lei si maxime de 140000 lei pentru chestori!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger