AcasăSOCIALIohannis preia controlul Fondului Național de Asigurări de Sănătate

Iohannis preia controlul Fondului Național de Asigurări de Sănătate

Klaus Iohannis își mai bagă un om la administrarea fondurilor din Sănătate

Președintele Iohannis alături de Guvern au decis să-și mai înfigă câte un om în Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, preluând, astfel controlul asupra banilor populației. Sindicatele îl acuză pe președinte de încercarea de a naționaliza fondul de sănătate și cer ca în această structură să fie reprezentanți majoritari contribuabilii.

Guvernul a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care mărește cu doi numărul membrilor Consiliului de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), unul din partea președintelui și celălalt din partea Guvernului. În prezent, Președintele are un reprezentant în CA, iar Guvernul alți trei, contribuabilii având doar trei reprezentanți, fapt care a stârnit nemulțumirea și protestele sindicatelor. În loc să echilibreze balanța, președintele și Guvernul își consolidează o majoritate zdrobitoare, astfel că reprezentanții contribuabililor nu vor mai avea nimic de spus. ”Putem astfel constata că un guvern care anunță public măsuri cu caracter liberal, prin această măsură continuă de fapt procesul de naționalizare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), statul preluând controlul fondului de asigurări sociale de sănătate.

De reținut că procesul de accentuare a etatizării intenționat prin proiectul de OUG amintit, ridică și o problemă privind rolul puterilor în stat: prin creșterea numărului reprezentanților numiți de președintele României devine evidentă o intervenție executivă din partea unei structuri menită să joace rolul de arbitru. Cu alte cuvinte, președintele României devine <<un jucător>> în administrarea fondului constituit prin contribuția lucrătorilor. Componența CA al CNAS trebuie să fie identică cu cea a Consiliilor de Administrație ale Caselor Județene de Asigurări de Sănătate în privința reprezentării lucrătorilor. Reamintim că la înființarea FNUASS și a CNAS a fost avută în vedere reprezentarea contributorilor, acesta fiind un principiu european de funcționare a unor astfel de fonduri de asigurări sociale.  Atât forma actuală cât și cea care ar rezulta în urma adoptării OUG în forma inițială încalcă principiul reprezentării proporționale a contributorilor în Consiliul de Administrație al CNAS”, ne-a declarat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Este o formă mascată de expropriere

Bogdan Hossu, președintele Confederației Sindicale Cartel Alfa, ne spune că aceasta este o formă mascată de control și de expropriere a sistemului de contribuții la Sănătate. ”În Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ar trebui să fie partenerii sociali, nu Guvernul și președintele. Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este bazat acum exclusiv pe contribuția angajaților, pentru că angajatorii nu mai contribuie, deci nici ei nu ar mai trebui să fie în CA-ul CNAS. Și atunci este normal ca în acest consiliu de administrație să fie mai mulți reprezentanți ai contribuabililor. Dar politica actuală este aceea de a crea locuri pentru decidenții politici, pentru că se pare că nu au locuri suficiente ca să le împartă. Și iată că și președintele are suporterii lui care trebuie recompensați”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Sindicatele cer număr egal de reprezentanți

Reprezentanții sindicatelor cer ca reprezentarea în Consiliul de Administrație al CNAS să fie egală și tripartită, pentru a depolitiza instituția. ”Eu sunt de acord că în CA-ul CNAS trebuie să fie și reprezentanții Guvernului, fiind vorba de o masă importantă de bani cu utilitate publică, dar faptul că doresc un monopol legat de acest lucru și să folosească numai pentru diferite avantaje de partid nu este normal. Dar de fiecare dată cei aflați la guvernare au încercat doar să politizeze structurile și să aibă un control total asupra lor. La ora actuală, în afară de programele naționale de sănătate, contribuțiile pe toată politica legată de sănătate sunt făcute din banii lucrătorilor”, ne-a mai precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.071 afisari

9 COMENTARII

  1. Nu primiți decat ce ati votat, popor de oi….. nu va mai rămâne nici numele din aceasta țara. Dupa ce o vor vinde, o vor împarți, România nu mai exista

    • Behai din boschetii din spatele garii Tiraspol , sunt Kostyuska Sugiuk , NU SUNT NICI ROMAN , NICI ANONIM , ma cunosc , dupa peruca violet , toti navetistii de Rabnita , Meletia Garii , mecanicii de locomotiva , controlorii de bilete , acarii si impegatul ca sunt mancurtul porno cu voce pitigaiata si maniere de cocota proletara ….

    • Exact, ce s-a votat. Si e bine, pt ca eu am inteles ca pt multi dintre locuitorii acestei așezări (ca tara e greu sao mai numesti) cel mai important era sa nu mai fie Dragnea si Psd. Așa că eu imi doresc ca acesti coalizati sa dea maxim ce pot ca sa fie votanții lor maxim multumiti.🤣🤣🤣

  2. este atat de evidenta hotia acetui pres care una nu o face pt romani totul pt interesele celor pe care ii reprezinta din occident ca acolo isi ia lumina si ca atare ar trebui sa plece !!!!!!!!

  3. Azi noapte , impreuna cu Livia si Katy ( care tineau de sase ) , am incercat sa labuiesc un geamantan la trenul de noapte in gara Tiraspol . Ne-a prins Meletia Garii si ne-a altoit niste bastoane de ne-a luat lumina , ne reparam cu aplicari de foi de stevie pe umflaturi si tinctura de vaselina de tanc , nu mai iesim din boscheti pana nu ne reparam tatuajele abstracte rezultate din vanatai .

  4. Va era dor de cucul de la ora 5 ? E poftim, a reaparut, proaspat barbierit, frezat, bronzat. Ca dupa incendiul de la Bals a plecat direct la schi ? S-a fumat. El ne povesteste ce a mai discutat, ce va mai inchide, ce va mai taia ce va mai desfinta. Dar in specil ce-si doreste. Asta a devenit deja un tic verbal, ce-si doreste. De 6 ani ne comunica ce-si doreste, dar nu se intampla nimic, adica nu face nimic, doar isi doreste. Cu ce ne incalzeste pe noi a aflam ce-si doreste dulapul ? Totusi au trecut 6 ani de dorinte neimplinite, cati ani ne vom mai minti du „dorintele plavanului” ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger