AcasăSOCIALIohannis, enervat la culme de protestele polițiștilor de la Cotroceni

Iohannis, enervat la culme de protestele polițiștilor de la Cotroceni

Punctul sensibil: Palatul Cotroceni

Micul protest al polițiștilor de la Cotroceni a provocat valuri uriașe și reacții pe măsură ale serviciilor. Astfel, s-a început, discret, verificarea protestatarilor, scopul final fiind de a depista posibile aversiuni față de președintele Iohannis. Mai mult, se pare că însuși ministrul Bode ar fi fost urecheat de foarte sus, pe motiv că a permis compromiterea imaginii lui Iohannis cu problemele din ograda lui.

Dintre toate mitingurile și protestele polițiștilor care se tot organizează în ultimele două luni, unul singur a avut efect. Este vorba despre micul protest cu nici 100 de persoane al Sindicatului Europol și al Federației Publisind, care s-a și lăsat cu un conflict deschis între jandarmi și polițiști. Ce a fost atât de special la acest protest? Un singur lucru: locul de desfășurare, în fața Palatului Cotroceni. Iar asta l-a deranjat peste măsură pe președintele Iohannis. Într-un fel, supărarea președintelui este puțin justificată, pentru că, în afara intervențiilor pentru măsurile de restricții pandemice și a campaniei electorale, în care ieșea zilnic să ponegrească PSD-ul, Iohannis nu și-a asumat deciziile economice și sociale ale Guvernului, în special Ordonanța austerității. Poate și acest stat pe margine la decizii cruciale pentru nivelul de trai al oamenilor i-a făcut pe polițiști să spere că vor găsi înțelegere la șeful cel mare.

Dezamăgirea a fost însă pe măsură, pentru că nu numai că nu au găsit niciun fel de înțelegere, ci au fost supuși unor abuzuri și provocări fără precedent. Mai mult, după incidentele din fața Palatului Cotroceni, s-au demarat cercetări ale Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, la ordine venite de la SRI și SPP, pentru a se vedea dacă există o vulnerabilitate la adresa lui Iohannis. Protestul polițiștilor a fost considerat chiar incident de securitate a dispozitivului, având în vedere că, la un moment dat, s-a ajuns prea aproape de gardul președintelui, prea aproape însemnând trotuarul care este deschis circulației cetățenilor. Ministrul Lucian Bode a fost și el muștruluit tot din zona Cotroceni pentru vina de a nu-și fi rezolvat problemele din curtea sa, astfel încât acestea să ajungă la poarta președintelui.

Ultrași doar la Cotroceni, nu și la Palatul Victoria

Micul grup format din 27 de polițiști protestatari și alți peste 70 de grefieri, polițiști de penitenciare și lucrători din asistența socială, au fost provocați încă de la primele minute ale mitingului de la Cotroceni. Mai întâi au fost închiși între garduri într-un perimetru extrem de mic, fiind nevoiți să stea înghesuiți unul într-altul, mai ceva ca într-un autobuz aglomerat, pentru ca mai apoi să fie amendați de jandarmi că nu au respectat distanța de protecție. Apoi au urmat scenele penibile în care au fost percheziționați, fără un temei legal.

”Au fost deranjați de fumigenele aprinse la protestul de la Cotroceni, dar fumigene am avut și la alte patru proteste, inclusiv din fața Guvernului și a Ministerului de Justiție. La protestul din Piața Victoriei chiar jandarmii ne-au ajutat să ne poziționăm pe o linie, ca să aibă fumigenele vizibilitate. Totodată, la Cotroceni ne-au băgat în țarc, dar la celelalte proteste nu s-a întâmplat așa ceva. Controalele corporale, dar și perchezițiile autoturismelor au fost ilegale și pentru niciunul nu a fost întocmit proces verbal, așa cum scrie la lege. La un moment dat, au intrat vreo 10 jandarmi în țarcul nostru cu pretextul de a verifica pungile, persoanele, au început să-i împingă pe oameni și s-a creat acolo o busculadă și o stare de nervozitate. Era clar că voiau să ne provoace. Oricum vom face plângeri în instanță față de aceste abuzuri”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Trotuarul interzis

Reacțiile exagerate ale jandarmilor, provocările repetate, amenzile absurde date polițiștilor, precum și ieșirea publică a ministrului Bode care i-a condamnat extrem de brutal pe protestatari transmit un mesaj foarte clar. Trotuarul de la Cotroceni nu este loc pentru protestele nimănui! ”Acest comportament este de lideri de galerie, de ultraș, nu de lider de sindicat. Așa ceva nu accept. Este de nepermis să punem două instituții, Poliția și Jandarmeria în astfel de situații. Vreau să spun foarte clar: acolo Jandarmeria și-a făcut datoria. Nu i-a provocat.  Au fost sancționați contravențional cei care au îndemnat la nerespectarea legii și au folosit materiale pirotehnice. Parcă erau la un meci de fotbal. Dar erau la poarta Palatului Cotroceni. Poți să protestezi cât vrei în limitele legii. Nu voi fi însă niciodată de acord ca instituții fundamentale ale statului să fie târâte în astfel de dispute. Am cerut un raport. Aceste imagini nu sunt de conceput – să vezi polițiști îmbrâncindu-se cu jandarmi. Dialogul este soluția pentru revendicările sindicale”, a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.878 afisari

37 COMENTARII

  1. Jucatoru marco bode o bagat aprox 6 goluri,in dubla werder bremen-sc bacau,din primu tur al cupei UEFA(5-0,6-0,daca bine mi amintesc.Nu e nimica

  2. & Ce accidente şi infracţiuni au mai fost după manifestaţia poliţiştilor pentru a li se creşte veniturile şi confruntările dintre poliţişti şi jandarmi, care a fost evoluţia COVID, ce alte speţe au mai raportat spitalele, ?

  3. & Dacă s-au observat modificări ale tendinţelor anterioare, ? În ce domenii au fost observate progrese, ?

  4. Acu citesc ca becheuanii o ievoluat in cupele ioropene,de fapt cupa cupelor,ca Fc Universitatea Craiova o cistigat si campeonatu,si cupa.
    In analele futbolului se scrie,ca in acel an cand Bode,Rufer si alti megastari o dat 11 bucati(cit un penalty)becheuanilor,U Cv reprezenta cu mindrie tara in Ceampions Lig,fiind ieliminat de puternica echipa Apoel Nicosia,din Cipru,dupa o victorie superba in Banie,urmat de un „sec” 0-3 in Cipru.Ascultam meciu p V.E.F,si rideam d muream.Mergea in paralel cu „elfu” d la Bremen,si stiam ca n ce tara superba traiesc,dar poate ,la 40 d ani(eram student atunci la medicina),ma voi realiza ca doctor.
    Din pacate,n a fost asa,valorile patriei sau pestrat din 91 incoace,iar,meciurile cu cipriotii sunt deja cu un favorit cert:Cipru.
    Pe atunci,reprezenta o surpriza pt „superi patrioti” infrangerea Cv,acuma e la moda intr o tara care ncepe sa semene cu o gradina zoologica.Cipru,Albania ne bat unde ne prind,iar de Germania ce sa mai vb😃😃

  5. Ii bataie c…lui ,,spalati-va pe maini”O sa-i vina randul criminalului asta.Poporul uita dar nu iarta!!O sa-i vina randul blestematului asta de (era sa zic -om- dar nu e)dictator.Va plati pentru tot raul si umilintelor la care ne-a supus.E mai rau asta decat Ceasca!!

    • ” Iohannis , enervat la culme de protestele politistilor de la Cotroceni ”. Si noi , cititorii , de titlurile si articolele Claudiei Marcu !

  6. Incet, incet comportamentul acestui individ care prin nu stiu ce miracol a ajuns presul Romaniei, incepe sa semene cu cel al cizmarului. Nici dupa atatia ani nu e capabil sa invete ca el, la fel ca toti cei care si-au facut o paine alba din meseria de politicieni nu este decat un servitor al poporului roman. „Conducatorul” a fost asasinat in 89.

  7. El se crede cel mai iubit fiu al poporului, sa-i facem ode si canturi cu tenta de dreapta fireste, cum a sarit Romania din lac in putz

    • 13:48 , 13:49 , 14:13 , 14:21 , 14:27 – aceeasi javra stalinista care aduce injurii Presedintelui Romaniei : CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , un dihor mancurt agent provocator infiltrat in National , un hoit boschetar platit cu 3 copeici postarea sa injure si sa pacaleasca cititorii ca este ROMAN cu documente de identitate scrise cu litere chirilice . Pe unde il gasiti , sparegeti-i rozeta si umflati-i falcile ca la hamster zdrentei ordinare , sa behaie disperat inainte de a ajunge la reanimare !

      • Chiar crezi ca presedintele Werner nu merita injurii? Eu nu sunt din Tiraspol, dar il dispretuiesc proifund pe acest presedinte, care a divizat Romania, este egocemtrist si vanzator de tara. PUNCT!!!

        • Esti liber sa renunti la colac si sa dispari in larg , nimic nu se pierde , totul se transforma ….

          • Tu nu cumva esti ala de la 11:53:02 ? La VOORBEAI , rezistA , INFOIRMAT , INFOR,ATIA , DEZINFORMWZA ai mai adaugat si perlele PROIFUND si EGOCEMTRIST ? Marsh te culca ! PUNCT!!!

  8. Iohanis nu cred ca a pus la suflet protestul politistilor Politisti si nu numai ei sunt LIBERI SA PROTESTEZE RESPECTAND LEGEA. Folosirea ILEGALA A FUMIGENELOR DE CATRE POLITISTI A FOST SUPARATOARE. Claudia Marcu face doar SPECULATII nedemne PENTRU UN ZIARIST CARE SE PRETINDE PROFESIONIST. Politisti sunt protestatari ca toti ceilalti=obligati sa obtina aprobarea pentru data ,locul ,perioada orara in care doresc sa protesteze. ASTA NU LE DA SI DREPTUL CA PE TIMPUL PROTESTULUI SA FOLOSEASCA FUMIGENELE ,SA NU PARASEASCA LOCUL PROTESTULUI CAND S A EPUIZAT TPERIOADA APROBATA. Politistii au folosit un MATERIAL PIROTEHNIC care nu se comercializeaza in Romania .Daca au folosit fumigene fara aprobare ,DATA VIITOARE POATE PROTESTA IN ACELESI LOC CU O MASINA DE LUPTA DIN DOTARE. Asta trebuie sa il nemultumeasc pe Iohannis. In rest SPECULATII DE TATA , articol de Iuda A DORIT SA IL PUNA PE IOHANNIS INRR O LUMINA DEFAVORABILA.

    • Nu e prima oara cand Claudia Marcu derapeaza si intra-n aratura , n-are nici o legatura cu jurnalismul , e propagandista feroce si canta fals pentru cine o plateste .

    • Asa voorbeai si despre protestele #rezista sau pentru ca erau antiPSD si proiohanisti nu trebuiau sa respecte legea? De unde esti asa de infoirmat ca fumigenele erau ilegale? SRI ti-a dat infor,atia? Cred ca cel care dezinformwza esti chiar TU!!!

      • VOORBEAI , #rezistA , INFOIRMAT , INFOR,ATIA , DEZINFORMWZA ? Sesizezi cat esti de prost cand incerci sa gavaresti in alta limba ? Marsh te culca , agramatule …!

  9. Madam Marcu,aici la ziarul National sunt ziaristi exctrem de valorosi,dumneata care habar nu ai pe ce lume traiesti,la fel ca Talpalata,ce cauti printre ei ? Auzi la ea,Pielelunga nu se amesteca in treburile guvernului ! Si amarastenii care dau interviuri la ” VOX populi” stiu ca in colonia numita Romania (asta este marea realizare a Cocotatului,am ajuns la stadiul de colonie ) ),toata asuprirea poprului Roman se executa sub „inaltul patronaj ” al Cocotatului penal din varful dealului.Caruia ii uram ” iesi afara javra ordinara. Dar ce,credeti ca vrea ?

  10. Asa imi spune ala din oglinda cand intru in veceul garii Tiraspol sa interpretez menuete la flautele zburlite cu gusa ale navetistilor de Rabnita . Io , refuz cu incapatanare , imi canta greierii in burta de foame si ma mai incropesc cu propolis si laptisor de matca din ciubarele umflate ale rabnitarilor navetisti , asa imi tratez si laringita …

  11. Ba nene cati postaci johanisti comenteaza aici si ii iau aparerea zdrentei si tradatorului de tara werner. Sa incerci prin comentarii sa jignesti ziaristul si sa incerci sa minimalizezi adevarul spus. Se vede din avion ce scrie ziarista, problema este la limbricii astia mici ce ling dosul prezidential. Un criminal al romaniei

      • La miezul noptii ( 0:28) , am inghitit samanta de copii , suntem prea multi dihori in zoopark , am primit ordin de la Raion sa colectam tot din trompele zburlite , noi nu ne vindem tara .

  12. Iar incerc sa ametesc cititorii fraieri , NU SUNT NICI ” Un roman ”, SUNT DILIUL TROLLACHE CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , daca ma dai afara pe usa , intru din nou pe fereastra , un limbric stalinist alimentat cu borhot uman de salubritatea Tiraspol care linge dosul Raionului . Se vede din avion ca nu am toate tiglele pe mansarda , sunt fugit din ospiciu si m-am pitit in boschetii din spatele garii Tiraspol . Se aude liri=liru , e sirena , o tulesc , cred ca sunt infirmierii si meletia garii , nu mai vreau la dilibau ca-mi face letala fiindca le-am labuit laptop-ul . O tund bastree , pe curand , pupici !

  13. Igor , asta fac zilnic dupa ce il rezolv pe Sevciuk . Sunt nazdravan si la colhoz , sunt hulpav si colectez propolis si de la mujici ….

  14. Se framanta bine aluatul , se amesteca picaturi lacrimogene de adormit prostii , apoi vine scrintitul Kostea Sugiuk Tiraspol din Transnistria si orneaza cu minciuni si injuraturi pentru forma finala . Asa se prepara prajitura , numai buna sa ramana mucegaita in raft . Romanii nu pun botu si ramane papagalul mancurt despuiat de pene sa defileze sexy in pozitia nud . S-a prins lumea , nu mai tine figura !

  15. Martisor Pro Infrastructura : Comisarul.ro , azi , 1 MARTIE 2021 : ” VIDEO / AUTOSTRADA A 1 SIBIU-PITESTI INCEPE SA RASARA DIN PAMANT ”.

  16. @ Unii care şi-au dorit mult să fie poliţişti şi jandarmi ai societăţii capitaliste prospere, ?

  17. Plavane pai numai atat cand vin milioane ce faci?
    Pai pune colaci de sarma ghimpata pe trotuar ca e stare pandemica.
    Floare la ureche.

  18. Vorba printului arsilor acum 2 zile, pai pana de 1 Martie🦋 e o vesnicie.

  19. Autoarea Claudia Marcu da dovada de afinitate cu gruparile sindicale mafiote
    Claudia, nu ti-e rusine?
    Esti pe lista de plata a sindicalistilor?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger