AcasăSOCIALInvestițiile Guvernului îngroapă țara în datorii

Investițiile Guvernului îngroapă țara în datorii

Prof.dr.Mircea Coșea: ”Ca să ai o creștere de 6% ar trebui ca economia să duduie”

Exaltarea premierului la prognoza FMI, care a văzut o creștere de 6% a PIB-ului românesc, nu are nicio justificare. Toate investițiile Guvernului duc la importuri masive, fapt care vor dezechilibra grav balanța comercială și va duce la creșterea gradului de îndatorare a țării, atrage atenția prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat. 

Economia duduie doar în capul premierului, care a prezentat o prognoză a FMI de creștere economică drept cea mai mare victorie personală. În realitate însă, cifrele de până acum nu arată niciun fel de creștere, poate doar a inflației și a numărului de șomeri. Agricultorii au fost lăsați să falimenteze, HORECA este în continuare blocată și, odată cu ea, toate industriile colaterale, iar salariile sunt înghețate în acest an, în condițiile în care peste 87% din veniturile românilor provin din salarii și prestații sociale (ajutoare și alocații). ”Programele de sprijin pentru firme pe care Guvernul le-a făcut nu funcționează sau funcționează parțial și cu foarte mare întârziere, vorbim aici de Măsura 1, 2 și 3. Iar investițiile în momentul de față au mai multe efecte perverse decât efecte benefice, pentru că ne dezechilibrează din punctul de vedere al importurilor și ne va conduce la o creștere a ratei de împrumutare, pentru că altfel nu avem cum să facem față. Trebuie să fim atenți la un lucru care nu ne poate duce la o asemenea exaltare, și anume că investițiile în România în această perioadă nu au efect pozitiv 100% așa cum dorește Guvernul. Și asta în primul rând pentru că România nu dispune de capacitatea producerii în țară a materiei prime și a utilajelor necesare pentru investiții. România, spre exemplu, nu produce bitum, nu produce fier beton, nu produce utilaje de construcții, toate sunt importate. Ce înseamnă asta? Că investițiile în România vor duce la creșterea importurilor, deci la debalansarea și mai gravă a balanței comerciale. În al doilea rând, chiar dacă această viitoare creștere economică ar fi a doua din Europa, cum a spus prim-ministrul, ea nu va aduce nici într-un caz beneficii în ceea ce înseamnă starea economică a populației și a economiei”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Creșterea economică se exportă

Capacitatea mică de alimentare a pieței interne cu bunuri de consum și cu bunuri IT care se cer face ca toată creșterea economică, dacă aceasta va exista, să plece la export, ne spune prof.dr.Mircea Coșea. ”Deci noi vom importa foarte mult, iar avansul pe care îl avem ca valoarea adăugată va pleca prin importuri, pentru că va trebui să cumpărăm de la alții ceea ce mâncăm în proporție de 70% și să cumpărăm și tehnica de calcul care este atât de necesară în momentul de față. Deci să nu ne ambalăm prea mult. Este deocamdată o cifră care ne poate da speranța că lucrurile pot merge bine, dar condițiile concrete de eficientizare și de valorificare a acestei cifre încă nu le cunoaștem. Ca să ai o creștere de 6% înseamnă să ai o duduire a economiei, despre care, deocamdată, nu poate fi vorba. Iar investițiile pe care România vrea să le facă se bazează în foarte mare parte și pe fondurile europene, la care trebuie să adăugăm partea noastră de contribuție pe care încă nu o avem, iar pe de altă parte nici măcar nu am definitivat Planul Național de Redresare și Reziliență și nu știm exact când vor veni fondurile. Apoi economia este blocată în anumite ramuri care ar putea să contribuie în a doua jumătate a anului la punerea în valoare a acestei speranțe pe care o are domnul Cîțu, și anume HORECA. Ori dacă HORECA este blocată sau este atât de prost gândită încât să dea voie în hoteluri și restaurante doar celor vaccinați, se creează o mare contradicție și în mod sigur românii nevaccinați vor pleca în țările de lângă noi”, ne-a mai precizat prof.dr.Mircea Coșea.

Cumpărarea de armament nu este o investiție

Achiziționarea masivă de armament, prevăzută în bugetul pe 2021, nu înseamnă investiție în economie, având în vedere că este vorba despre importuri. ”Cumpărăm armament pentru că alții nu mai au nevoie de el, în loc de tunuri folosesc viruși sau tot ceea ce înseamnă război hibrid. Noi cumpărăm mașini, bărci, pentru că trebuie să-i scăpăm pe alții de necaz, că le țin în stocuri. Asta este o discuție care trebuie purtată la nivel național, pentru că, dacă deschizi subiectul, ești etichetat ca și comunist, chinez, rus și atunci toată lumea se abține să discute un lucru care este evident, și anume că toată înarmarea pe care noi o facem acum este depășită, pentru că în condițiile actuale războiul are alte forme de manifestare”, a mai afirmat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.159 afisari

6 COMENTARII

  1. Deși buhaiul n-a făcut nimic atunci când a fost el la butoane, analiza lui este foarte corectă.

  2. Pai eu asta am sis primu acum 3 saptamani cand murea ofiteri italieni si mosi norvegieni. E mare descoperirea Gheorghita se va speria…

  3. Lucruri fantastice asa a zis ca ne aduce ca un bun finanțist, asa ca în termeni economici camasta este
    rezultatul!!! Măcar dacă l ar duce capul sa încaseze redevențele ca în UE și taxele de la toți pungasii care fac profituri pe aici!!!!

  4. Este greșit sa spui ca ” economia duduie doar in capul premierului „, corect este ca doar capul premierului duduie si prostu’ crede ca-i economia ! Apoi, vestitul Plan Național de Redresare și Reziliență, o sursa importantă de finantare, in variata a 2-a a fost restituit, din nou, ” priceputilor ” care l-au mistrocizat îngrozindu-ii din nou pe iuropeni cu prostia ” apreciatului ” guvern Cîț ! Înțeleg ca ” investițiile ” in marea lor majoritatea constau in cumpărarea de fiare vechi in special de la furnizorii americani, care sunt pur si simplu achiziții care nu produc niciun profit, dar si mai ales de mult doritele si greu văzutele lucrări de infrastructura in transporturi. Problema infrastructurii este ca pentru ele se cheltuie cu achiziționarea de materiale, asa cum spune si autorul, intr-un viitor previzibil imediat de minim 5 ani iar eventualele beneficii pot deveni cat de cat sesizabile, la fel, in minimum 10-15 ani cel mult prin efectul indirect pe care-l creează. Iar potențiala creștere economică cu care se lăudă cîț, ea nu face nici cat o frectie la un picior de lemn, barem aia face lustru ! Cand in 2 ani s-un pic datoria publica creste de la 38-39 % la 56% nu poți sa vorbesti de nicio creștere economică sustenabilă care sa creeze plus-valoare …

  5. Datoria Romaniei in noiembrie 2019 era de 35 % din PIB . Scoti din burta 56 % , avem 48 % , diferenta de 13 %din PIB , in conditii de criza sanitara si economica este din guvernarea PNL , guvernarile ” formidabile „PSD – PRO ROMANIA -ALDE , fara criza medicala si economica , au lasat facturi neachitate de 10 miliarde de lei . Bugetul pe acest an a fost construit pe o crestere economica de 4,2 % . FMI a prognozat o crestere de 6 % din PIB pentru Romania in 2021 , a doua cea mai mare crestere din Uniunea Europeana . Esti un prapadit de troll platit sa debiteze minciuni , cauta-ti alti fraieri ! SIKTIR !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger