Cauta

Investițiile Guvernului în Sănătate. Sute de milioane de euro, aruncate pe consultanță

Banii din PNRR destinați Sănătății ajung la firme de consultanță și la agenții nou înființate

De consultanță și de agenții duceam lipsă în Sănătate, în rest totul e bine. Cel puțin aceasta este gândirea Guvernului, care a decis să arunce sute de milioane de euro din PNRR pe consultanță, agenții noi sau ghiduri metodologice. Mai mult, o sumă importantă a fost alocată și unui Fond pentru calitatea serviciilor medicale, bani care vor intra, în principal, în conturile clinicilor private.

În afara unor construcții de spitale și centre comunitare, care, de altfel, sunt imposibil de finalizat până în 2026, Guvernul a hotărât să aloce sume importante în proiecte care nu îmbunătățesc cu nimic starea dezastruoasă a sistemului de Sănătate. Una dintre măsuri este înființarea Agenției Naționale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) în 2022, care presupune 15 posturi bine plătite și o sumă alocată de 504.000 de euro. Operaționalizarea noii agenții va costa aproape 12,5 milioane de euro, bani care vor fi cheltuiți pentru consultanța BEI PASSA necesară realizarii acestor activități, precum și consultanța necesară pregătirii de noi proiecte de infrastructură sanitară. Derularea activității ANDIS va necesita o sumă de peste 27 milioane de euro, în care sunt incluse costurile necesare elaborării și implementării de ghiduri metodologice și standarde în vederea reformei domeniului de dezvoltare a infrastructurii spitalicești, creșterii capacității tehnice necesare implementării proiectelor din portofoliul ANDIS, demararea și finalizarea procedurilor pentru contractul cadru de asistență tehnică acordată potențialilor beneficiari. ”De notat că în estimarea costurilor pentru derularea activității nu sunt incluse costurile operaționale curente necesare ANDIS, acestea urmând a fi acoperite în acest nivel de maturitate din alte surse decât PNRR (ex. buget national, venituri proprii, etc)”, se arată în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Sprijin pentru elaborarea legilor

Tot în ”beneficiul” pacienților din România vor fi cheltuite 41 milioane de euro pentru managementul serviciilor din sănătate. Acest lucru presupune consultanță în vederea ajustării cadrului legislativ, a auditării programelor de formare, precum și operaționalizarea instituției responsabile de acreditarea și evaluarea programelor de formare și operaționalizarea consorțiului care va furniza formarea. Din acești bani va fi dezvoltat și un centru de excelență pentru manageri și vor fi dezvoltate și derulate programe de formare pentru personalul curent și cel nou. O sumă de 38 milioane de euro va fi utilizată pentru dezvoltarea resurselor umane din domeniul sănătății. Acest lucru înseamnă consultanță în vederea realizării evaluării situației actuale, dezvoltarea cadrului strategic, realizarea modificărilor legislative necesare, formarea personalului medical, dezvoltarea și dotarea a două centre de dezvoltare a abilităților prin laboratoare de simulare, monitorizare și evaluare. Totodată, un milion de euro va fi alocat pentru consultanță în vederea creșterii integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în sistemul de sănătate.

67 milioane de euro ajung la privați

Crearea Fondului pentru calitatea serviciilor medicale deschide calea alocărilor financiare care să favorizeze clinicile private. Astfel, în 2022, va fi adoptat, prin ordin de ministru, un set de indicatori de performanță și o metodologiei necesară pentru selectarea unităților medicale care vor beneficia de acest fond. Suma totală alocată unităților sanitare va fi de aproape 67 milioane de euro.

Ultimele stiri

  • Cel mai mare criminal în serie din istoria Canadei, Robert Pickton, a murit. Fusese atacat în închisoare
  • ÎPS Teodosie: Orice atac de panică „însemnează o împuţinare de suflet”/ Ce spune Arhiepiscopul despre „patima” statului la telefon
  • O mașină a luat foc pe Autostrada București-Pitești. Care a fost cauza izbucnirii incendiului
  • Horoscop 2 iunie 2024. Primiţi nişte veşti importante
  • Burduja, despre întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni: „Nu este o chestiune neobişnuită” – VIDEO
  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • Exit mobile version