România a decis să extindă protecția temporară și pentru membrii de familie și rudele apropiate ale apatrizilor și străinilor din Ucraina, care pot veni să locuiască în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.353 de cetățeni veniți din Ucraina au obținut azil în România și 33.865 au obținut permise de ședere. Datele comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrări omit, în mod deliberat, specificarea naționalității cetățenilor veniți din Ucraina.
Dacă Inspectoratul General pentru Imigrări ar publica datele oficiale ale naționalității beneficiarilor de protecție temporară din Ucraina, am constata cu stupoare că România s-a umplut de africani și asiatici. Deși la început era permisă, la îndemnul Uniunii Europene, doar primirea apatrizilor și străinilor care se aflau în Ucraina la data de 24 februarie, ulterior s-a trecut și la acceptarea celor care se aflau înainte de această dată. Acum însă s-a trecut la un alt nivel. România va primi și membrii familiilor apatrizilor și străinilor din Ucraina, precum și rudele apropiate ale acestora.
În conformitate cu Directiva 2001/55/CE, statele membre pot extinde protecția temporară la categorii suplimentare de persoane strămutate, inclusiv cu privire la apatrizii și resortisanții țărilor terțe, altele decât Ucraina, care își aveau reședința legală în Ucraina și care nu se pot întoarce în condiții sigure și stabile în țara sau regiunea lor de origine, se arată în motivarea proiectului de Hotărîre de Guvern emis de MAI.
”Având în vedere situațiile apărute în practică, apatrizii și resortisanții țărilor terțe, altele decât Ucraina, care beneficiau de protecție internațională sau de o protecție națională echivalentă în Ucraina înainte de 24 februarie 2022 ar trebui, de asemenea, luați în considerare pentru recunoașterea protecției temporare, chiar dacă au părăsit Ucraina înainte de 24.02.2022 întrucât, prin prisma recunoașterii ca beneficiari ai protecției internaționale, se prezumă că aceștia nu se pot întoarce nici în țara de origine și, evident, nici în Ucraina”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Protecție temporară, în loc de azil
Măsura a fost luată pentru a se evita solicitările de azil, preferându-se varianta protecției temporare, în speranța că aceștia vor pleca la sfârșitul conflictului din Ucraina. Astfel, de protecție temporară vor beneficia membrii de familie ai apatrizilor și resortisanților țărilor terțe, altele decât Ucraina, care pot dovedi că își aveau reședința legală în Ucraina înainte de 24 februarie 2022 pe baza unui permis de ședere permanentă valabil eliberat în conformitate cu dreptul ucrainean. În categoria „membrilor de familie” se propun a fi incluși soțul (soția), precum și copiii minori necăsătoriți, fără a se distinge dacă sunt legitimi, născuți în afara căsătoriei sau adoptați. Totodată, protecție temporară în România vor primi și alte rude apropiate care trăiau împreună, ca parte a familiei, atunci când au avut loc evenimentele care au condus la afluxul masiv de persoane strămutate.
Bani și asistență medicală gratuită
Apatrizii și străinii veniți din Ucraina, beneficiari ai protecției temporare, au dreptul de a fi angajați în muncă de persoane fizice sau juridice, de a desfăşura activităţi independente, respectând regulile aplicabile profesiei, precum şi activităţi precum oportunităţi educative pentru adulţi, pregătire vocaţională şi experienţă practică de lucru, în condiţiile legii. De asemenea, aceștia beneficiază de asistenţa necesară pentru întreţinere, de asistență medicală primară şi tratament corespunzător, de asistenţă medicală spitalicească de urgenţă, de asistenţă medicală şi tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice care îi pun viaţa în pericol iminent, precum și de acces la sistemul de învăţământ de stat. Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, beneficiarii protecţiei temporare pot depune o cerere de azil în orice moment. Protecția temporară durează până la data de 04 martie 2023 și poate fi reînnoită pentru două perioade consecutive de câte 6 luni, deci până la 04 martie 2024. Această perioadă poate fi extinsă cu încă un an în funcție de situația din Ucraina.