AcasăSOCIALInterconectarea rețelelor de energie din UE blochează ieftinirea energiei

Interconectarea rețelelor de energie din UE blochează ieftinirea energiei

Dacă România ieftinește energia, toată producția pleacă la export

Dacă în România s-ar ieftini energia electrică ar pleca toată la export, avertizează Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO. Și asta din cauza interconectării pieței energiei la nivelul UE, care a provocat probleme uriașe în toate sistemele. Guvernul trebuie să-și asume decizii ferme și să repornească toate capacitățile, dar și să finalizeze investițiile hidrocentralelor și termocentralelor, spun producătorii.

Liberalizarea pieței energetice europene și interconectarea statelor UE au provocat un adevărat dezastru, odată cu accelerarea aberantă a Green Deal și cu sancțiunile masochiste impuse Federației Ruse. Europa nu are soluții și pare paralizată în fața crizei energetice care dinamitează, într-un ritm amețitor, economiile din UE. Spre deosebire de celelalte state, care și-au redeschis rapid termocentralele pe cărbune și reactoarele nucleare, România este incapabilă să le urmeze exemplul, crescându-și, astfel, dependența de importuri.

”Hidroelectrica trebuie să vândă prudențial. Compania, și când a făcut contractele în 2020 și 2021, s-a bazat pe o prognoză prudentă, pentru că a trebuit să ia în calcul riscul secetei și, mai ales, pentru că Hidroelectrica are rolul extraordinar de a echilibra sistemul. Dacă se oprește vântul, trebuie să intervină în piață să echilibreze. Nuclearelectrica se poate baza și ea pe o cantitate relativ constantă, iar Oltenia este acum într-o situație total ingrată, știind că urmează să fie scoase capacități și având și probleme cu închiderea carierei Roșia de către Asociația Bankwatch. Elcenul depinde de prețul gazelor, că nu știa dacă are bani să le cumpere. Ideea este că nu avem suficiente capacități de producție stabile. Sunt foarte bune regenerabilele, protejează mediul, dar nu te poți baza pe ele când ai nevoie. Când este foarte cald și secetă, nu bate vântul, iar fotovoltaicele nu produc la capacitate. Noi vorbim doar despre avantajele regenerabilelor, dar nu vorbim despre dezavantaje. Când nu ai energie, ce faci? Apelezi la importuri”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.

Piață concurențială vs piață reglementată

Reprezentanții producătorilor de energie spun că nu știu ce înseamnă întoarcerea la piața reglementată, când s-a trecut deja la piața concurențială. ”Și atunci ce reglementezi? Pe cine? Le pui pe Hidroelectrica și pe Nuclearelectrica să vândă cu 5 lei și pe ceilalți îi lași să vândă cu 10 lei, că sunt pe piața liberă. Și ce faci, reglementezi doar la populație și omori industria? Ne-am interconectat acum cu toată Europa, iar dacă energia este ieftină cu siguranță va pleca la export, pentru că nu ai cum să interzici, că e legislație europeană. Chiar dacă se insularizează fiecare țară din UE, tot rămâne problema import-exportului pe graniță, pentru că nu ai energie suficientă. Nici Germania nu are și trebuie să importe când nu bate vântul. După interconectările astea, piața europeană a căpătat cu totul alt aspect. Pandemia, războiul și Green Deal-ul au pus capac pieței. Noi am vrut să facem Green Deal-ul foarte repede și se dovedește că nu se poate”, ne-a precizat directorul executiv al HENRO, Silvia Vlăsceanu.

Haos și la nivelul UE

Măsurile pentru ieșirea din criză ar trebui luate la nivelul UE, dar și acolo sunt interese și idei diferite. În clipa de față nu există o soluție universală, numai că trebuie discutată mult mai tehnic și la nivel european, pentru că, prin interconectări, nu mai suntem chiar de capul nostru, susțin producătorii. ”Noi acum avem nevoie de energie din import, iar dacă noi de izolăm nu mai avem cum să luăm energie, că nu mai avem capacități de producție. Ar trebui să existe o decizie la nivel național, că am vrut să repornim grupuri de la Complexul Energetic Oltenia, dar au închis în instanță cariera Roșia. Pe hidro, este blocată legea la Curtea Constituțională, cu minihidrocentralele, iar finalizarea termocentralei de la Iernut este și ea blocată”, ne-a mai precizat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al HENRO.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.