Institutul Național de Statistică a publicat un raport zdrobitor pentru Guvern, care arată că nivelul salariilor în România este în cădere liberă. Mai mult, INS arată că scăderile au fost cauzate și de falimentarea a numeroase firme, care a contribuit la creșterea numărului de șomeri. Premierul Florin Cîțu se lăudase cu creșterea veniturilor în martie 2021, comparativ cu martie 2020, când totul era închis.
Economia duduie (sau bubuie), salariile cresc, puterea de cumpărare crește și românii sunt fericiți, declara senin premierul Florin Cîțu. Sigur că afirmațiile acestuia erau foarte bine controlate și direcționate către o bună parte a populației, care nu are niciun fel de noțiuni de educație economică. Pentru că în martie 2021 salariul mediu chiar a crescut față de martie 2020. Este creștere? Este. Iar faptul că te raportezi la o lună în care mai mult de jumătate din angajați erau în șomaj tehnic sau disponibilizați pur și simplu este doar un amănunt.
De data aceasta însă Institutul de Sănătate Publică arată clar că în luna mai 2021 salariul mediu a scăzut semnificativ față de aprilie 2021. Semn că nivelul de trai al românilor se deteriorează pe zi ce trece, în condițiile în care prețurile la toate produsele și serviciile au explodat. Sigur, comparativ cu luna mai 2020, s-a înregistrat o mică creștere, de 9,8%, care este nesemnificativă având în vedere că în prezent toate domeniile de activitate sunt deschise.
”În luna mai 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.695 lei, cu 109 lei (-1,9%) mai mic decât în luna aprilie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.492 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.192 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.850 lei). Indicele câştigului salarial real a fost 105,8% pentru luna mai 2021 față de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar indicele câștigului salarial real a fost 97,6% pentru luna mai 2021 față de luna precedentă”, arată INS.
Salariile mici, predominante
Scăderea salariului mediu în luna mai 2021 față de aprilie 2021 a fost cauzată de primele ocazionale, de nerealizările de producție ori încasările mai mici, precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice. Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cu 21,0% și în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, telecomunicaţii, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, între 14,0% și 16,0%. Totodată, scăderi salariale între 5,5% și 8,5% s-au înregistrat în extracţia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură şi exploatare forestieră, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, industria metalurgică, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, precum și fabricarea produselor din tutun.
Falimente și suspendarea activității
INS mai precizează că au existat dificultăți în colectarea datelor privind sumele brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri din cauza accesului dificil la documentele financiar-contabile. Dificultățile au fost cauzate de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unităţi economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de suspendarea temporară a activităţii unui număr semnificativ de unităţi economico-sociale sau chiar de încetarea activităţii unora dintre acestea. În câştigul salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, mai arată INS.