AcasăSOCIALINS anunță prăbușirea puterii de cumpărare în România

INS anunță prăbușirea puterii de cumpărare în România

Sărăcia cuprinde România

Ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică arată, în luna ianuarie a acestui an, o deteriorare accentuată a câștigului salarial real în raport cu prețurile de consum. Practic, puterea de cumpărare a românilor a intrat pe o pantă descendentă, ultimele majorări ale prețurilor la combustibili și alimente anunțând o sărăcire dramatică a populației.

Câștigul salarial real în luna ianuarie 2022 a scăzut cu peste 6% față de luna decembrie 2021. Astfel, raportat la prețurile de consum din luna ianuarie a acestui an, salariile au scăzut cu peste 6%. Criza provocată de războiul din Ucraina, care s-a adăugat crizei energetice deja existente, a provocat în ultima lună explozii ale prețurilor la combustibili și la alimente, fapt care va conduce la o scădere a salariului real cu peste 20%, aruncând populația într-o sărăcie profundă.

”Nu mai putem merge în direcția asta, nu mai putem din zi în zi să avem căderi în toate domeniile și să ne lăudăm numai cu o cifră care nu are nimic în spate, cum face domnul Cîțu. Acesta se laudă că a crescut economia, dar în spatele acestei creșteri este, de fapt, un transfer spre împrumuturi foarte scumpe, spre scăderea puterii de cumpărare, spre debalansarea macroeconomică”, atrăgea atenția prof.dr. Mircea Coșea. În timp ce toate țările din Europa iau măsuri pentru a contrabalansa scăderea puterii de cumpărare, prin majorarea salariului minim, scăderea TVA-ului la alimente și subvenționarea prețurilor, în România măsurile de acest gen sunt, în opinia guvernanților, imposibil de luat. Majorările de prețuri nejustificate la combustibili au fost combătute cu o paradă a controalelor și cu ceva amenzi, însă prețurile au rămas la fel de ridicate, în contextul unei scăderi accentuate a prețului petrolului pe piața internațională. Dublarea și chiar triplarea prețurilor la uleiul de floarea soarelui a fost combătută cu apelul la calm făcut populației, în timp ce produsul a devenit deja aproape inaccesibil.

Scade salariul mediu

Influențat și de primele acordate în decembrie, salariul mediu pe economie a scăzut în luna ianuarie 2022 raportat la luna precedentă. Astfel, salariul mediu brut a scăzut cu 296 de lei, iar salariul mediu net, cu 181 lei. Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, de 8.940 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 2047 lei. Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%. În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 100,5% ȋn luna ianuarie 2022 față de luna ianuarie 2021, iar față de decembrie 2021, de 93,9%. Câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, precizează Institutul Național de Statistică.

Creșteri de salarii la bugetari

Creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de sectoare și diviziuni s-au înregistrat ȋn activităţi de editare (+11,4%), hoteluri şi restaurante (+6,5%), ca urmare a reluării activității, precum și la intermedieri financiare și la asigurare şi fonduri de pensii (+4,8%). În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3,1%), ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice, în sănătate şi asistență socială (+1,7%), respectiv ȋn administraţia publică (+0,5%).

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.461 afisari

5 COMENTARII

  1. Este o actiune de drenare a banilor de la popuulatie catre bugetul parazit de stat prin scumpiri artificiale , coordonate in grup conspirativ intre carteluri si banda de la guvernare – ORICE nevoie/panica/penurie se speculeaza cu profitul maxim posibil, trecand orice prag de suportabilitate. La un pret dublu rezulta un TVA sau acciza dubla . Circul amenzilor e pe modelul: – Bah benzinarilor , dar voi dati tunuri la fraieri si noi ramanem doar cu imaginea cufurita? Daca i-ati talharit , tre’ sa impartiti cu noi !

  2. Statul este cel mai mare hot!
    Iar atunci cand este aservit altor puteri sau entitati este mult mai grav!

  3. tot , dar absolut tot , este acaparat de capitalul strain care actioneaza concertat pentru saracirea si sabotarea Romaniei . in tarile cu institutii consolidate si neaservite ce se intampla in Romania nu este posibil .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger