AcasăSOCIALInformații de la vârful MAE. Câți români se află în continuare în...

Informații de la vârful MAE. Câți români se află în continuare în Israel. „În jur de 350 de români sunt în Fâșia Gaza”

Sute de români au ajuns deja în țară, din Israel, și alte câteva sute de conaționali au cerut sprijin pentru a se întoarce.

Până la acest moment în jur de 800 de cetățeni români au fost repatriați – a informat luni ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. Șefa MAE a prezentat cifrele într-o intervenție la Digi24. Așa s-a aflat că încă aproximativ 800 de români se află în Israel – conform celor mai recente date anunțate de la vârful MAE.

Și în Fâșia Gaza se află peste 300 de români, dintre care 100 au solicitat până în prezent evacuarea – indică datele oficiale.

Șefa MAE: Obiectivul nostru e să ne concentrăm să repatriem cât mai mulți români, cât mai repede

Situația este fluidă, estimăm că în jur de încă 800 de cetățeni români se mai află în Israel. Dar situația e volatilă, în fiecare zi mai mulți cetățeni au indicat unde se află și au solicitat sprijin. Suntem atenți la cifrele pe care le spunem și obiectivul nostru e să ne concentrăm să repatriem cât mai mulți cetățeni români, cât mai repede.

La acest moment putem gestiona situația cu avioane TAROM și ale companiilor private. În funcție de evoluții, avem în vedere și alte opțiuni, dar acum ne concentrăm pe suplimentarea curselor TAROM”, a precizat ministrul Odobescu, luni, citată de digi24.ro.

Odobescu: „Avem o situație a românilor din Fâșia Gaza, situația e extrem complicată”

De asemenea, tot de la vârful MAE s-au aflat cifre cu privire la românii aflați în Fâșia Gaza. Ar fi în jur de 350 de conaționali acolo – dar nu toți au cerut evacuarea. Ci doar 100 de persoane.

Avem o situație a românilor din Fâșia Gaza, situația e extrem complicată, suntem în contact cu o parte din ei, avem situația celor care doresc și au solicitat evacuare si repatriere, suntem in dialog cu autoritățile israele, dar si cu cele din țările vecine. Solicitarea de evacuare o avem de la 100 de persoane. În jur de 350 de români sunt în Fâșia Gaza, dar nu toți au solicitat evacuarea”, a precizat ministrul de Externe, la postul TV.

E de precizat și faptul că MAE a anunțat, luni dimineață, că „în continuarea informațiilor transmise în contextul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, la data de 8 octombrie 2023, 245 de cetățeni români au fost repatriați din Statul Israel, printre care și 2 grupuri de pelerini, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată”.

Pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României

MAE informează, în același comunicat, că pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

De asemenea, MAE precizează că o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă ale Celulei de Criză MAE s-a deplasat în cursul zilei de duminică, 8 octombrie, în statul Israel, în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere a cetățenilor români, deja întreprinse de către misiunile consulare implicate.

„MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938)” – a mai transmis Ministerul de Externe.

author avatar
Andrei Coman
168 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...