AcasăSOCIALInformație șoc. Pesta porcină africană, transmisă, în principal, de insecte

Informație șoc. Pesta porcină africană, transmisă, în principal, de insecte

tantariȚânțarii răspândesc pesta porcină africană

Principalii vectori de transmitere a virusului pestei porcine africane nu sunt porcii mistreți, ci insectele. Reprezentanții organizațiilor fermierilor români au aflat acest lucru de la omologii lor din Lituania, care au descoperit acest lucru în urma cercetărilor și au instalat deja plase de insecte, care au dus la disparița infectărilor cu acest virus care a decimat efectivele de porci din aproape întreaga Europă. 

Conferința europeană COPA-COGECA, care sunt cele mai importante organizații ale fermierilor din UE, a scos la iveală probleme majore ale statelor Uniunii în ce privește înmulțirea necontrolată a urșilor și a porcilor mistreți. Astfel, fermierii europeni vor să pledeze la UE pentru schimbarea legislației și impunerea unui număr maxim de animale sălbatice pe kilometru pătrat, pentru a reduce răspândirea bolilor și pagubele în agricultură create de acestea.

”Toată Uniunea Europeană are probleme cu urșii și porcii mistreți. Pe perioada pandemiei nu au mai fost efectuate vânători, iar aceste vânători au rolul de a controla efectivele de animale. Noi sperăm ca, la viitoarele de întâlniri, miniștrii din UE să ridice această problemă și să se facă o bonitare a acestor animale, în funcție de arealele pe care ar trebui să le aibă, cu o densitate optimă pe kilometru pătrat. Dacă la noi densitatea este de patru ori mai mare la urși și la mistreți, atunci trebuie luate niște măsuri. ONG-urile de mediu și de protecție a animalelor au avut întotdeauna posibilitatea să se ocupe de relocarea animalelor, de introducerea lor în rezervații naturale. Și atunci să aibă ONG-urile grijă de ele, nu trebuie să le dăm noi să mănânce. În plus, aceste animale contribuie la răspândirea bolilor. Concluzia a fost că este nevoie de actualizarea legislației europene”, ne-a declarat Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV). Acesta a mai arătat că, din discuțiile cu colegii din Lituania, a aflat că nu numai mistreții sunt un vector pentru răspândirea pestei porcine africane, ci și țânțarii și insectele, care, de fapt, ar contribui cel mai mult la răspândirea acestui virus. ”Lituanienii au făcut niște cercetări și au constatat că acolo unde au pus plase de insecte nu au mai avut pestă porcină africană. Noi i-am informat deja pe colegii noștri și așteptăm acum ca ANSVSA și ministerul să facă mai mult în sensul acesta”, ne-a precizat directorul executiv al UNCSV, Florentin Bercu.

Repulsie și indignare față de carnea artificială

Un subiect important al conferinței COPA-COGECA a fost și așa-zisa carne artificială, pe care fermierii europeni au respins-o în unanimitate. Aceștia au solicitat o definire clară a termenilor în legislația europeană, astfel încât consumatorii să nu fie induși în eroare. ”Carnea artificială nu este carne, de la asta trebuie pornit. La conferință a fost invitat un cercetător de la Institutul de Cercetare din Franța INRAE, care ne-a spus ce s-a făcut în domeniul acesta. Toți am atras atenția că cine vrea să mănânce așa ceva, nu este nicio problemă, dar să nu-i mai spună <<carne>>, să spună celule vegetale. Nu există carne vegetală, carnea este de origine animală. Absolut toți cei prezenți ne-am manifestat indignarea și repulsia față de aceste inițiative, care nu au decât un scop economic. Ele au costuri similare cu carnea produsă în mod tradițional. Păi dacă este făcută în laborator, de ce nu o vând la un sfert de preț? Este clar că e doar o afacere pentru unii. Noi am atras atenția că este foarte important să se definească acești termeni în legislația europeană”, ne-a spus Florentin Bercu, directorul executiv al UNCSV.

România are un vicepreședinte în COPA

În premieră, România are de acum un reprezentant în COPA, Marius Mihai Micu, de la ProAgro, fiind ales vicepreședinte al confederației europene. Reprezentanții COPA și COGECA participă împreună cu miniștrii la întâlnirile informale și oficiale ale Consiliului de miniștri din UE. Fermierii români au pledat la conferință pentru ca atribuțiile pe care le va avea vicepreședintele Marius Mihai Micu să fie în domeniul de reducere a consumului de produse pentru protecția plantelor și în problematica din zona carnivore mari și a mistreților, unde țara noastră trebuie să se protejeze.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.