AcasăSOCIALInflația, pierderile și subvențiile la apă vor intra în facturile românilor

Inflația, pierderile și subvențiile la apă vor intra în facturile românilor

Liber la majorarea tarifelor la apă și canalizare

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală (ANRSC) a decis să modifice metodologia de aprobare a tarifelor pentru apă și canalizare, permițând, astfel, majorări de prețuri pe toată linia. Astfel, în solicitarea de creștere a tarifelor vor putea intra pierderile de apă, investițiile, inflația, precum și subvențiile făcute de autoritățile locale. 

Ajustarea prețurilor și tarifelor la apă și canalizare se va face acum după alte criterii, în care vor intra și elemente precum inflația, care a ajuns la 13,8%, dar și subvențiile acordate de autoritățile locale pentru categoriile defavorizate ale populației.

Potrivit ANRSC, noile prețuri vor putea fi fundamentate pe baza cheltuielilor de producție și exploatare, a cheltuielilor de întreținere și reparații, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale și necorporale, a costurilor pentru protecția mediului, a costurilor financiare asociate creditelor contractate și a costurilor derivând din contractul de delegare a gestiunii. Totodată, acestea vor include și o cotă pentru crearea surselor de dezvoltare și modernizare a sistemelor de utilități publice, fondul de solidaritate, precum și o cotă de profit.

”Cota corespunzătoare pierderilor de apă justificate de starea tehnică a sistemului de alimentare cu apă se include în structura prețului apei numai după aprobarea acesteia, prin hotărâre, adoptată de către autoritatea deliberativă a unității administrativ-teritoriale sau, după caz, de către adunarea generală a asociației de dezvoltare intercomunitară, pe baza balanței apei, dacă pierderile totale de apă de la captare și până la utilizatori sunt mai mici de 20%, sau pe baza bilanțului apei, în situația în care pierderile de apă sunt mai mari de 20%. Pentru sistemele noi de alimentare cu apă, cota de pierderi de apă se aprobă pe baza datelor de proiect și normativelor tehnice în vigoare”, se arată în Ordinul ANRSC.

Investițiile, pe banii populației

Administrația publică locală va trebui să aprobe aplicarea unei cote de dezvoltare de către operatori. Această cotă va fi determinată pe baza unor studii tehnico-economice din care să rezulte oportunitatea, valoarea și termenul de recuperare a investiției, precum și creșterea calității serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare. Cota de dezvoltare reprezintă o cotă procentuală din cheltuielile totale și se include în structura prețurilor și tarifelor, numai după aprobarea acesteia prin hotărâre, adoptată de către autoritatea deliberativă a unității administrativ-teritoriale. Sumele încasate, corespunzătoare cotei de dezvoltare, se constituie într-un cont distinct, iar fondul rezultat se utilizează exclusiv pentru scopul în care a fost creat. ANRSC permite însă operatorilor care realizează investiții în infrastructura de apă din fondurile proprii să solicite o cotă de profit rezonabil mai mare, ținând seama de riscul comercial suportat.

Solidaritatea, în prețul apei

Ordinul ANRSC mai prevede obligativitatea autorităților administrației publice locale de a adopta măsuri de protecție socială pentru categoriile defavorizate de utilizatori, pentru a asigura suportabilitatea tuturor utilizatorilor casnici, inclusiv prin aprobarea și includerea în structura prețului/tarifului a fondului de solidaritate. Acesta va fi la nivelul de maximum 1% din valoarea cheltuielilor de exploatare, dacă rata de suportabilitate pentru gospodăria medie de pe întreaga arie de operare este cuprinsă între 2,5 și 3% inclusiv, și obligatoriu de 1%, dacă se depășește 3%. Sumele încasate de către operatori corespunzătoare fondului de solidaritate se constituie într-un cont distinct purtător de dobândă, deschis la o unitate a Trezoreriei Statului, iar fondul rezultat se utilizează exclusiv pentru acordarea ajutoarelor lunare către populația beneficiară.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în magazinele românești.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.598 afisari

5 COMENTARII

  1. Nesimtiti , incompetenti si tradatori ca noi ba astia de la tarife ne a lasat Dumnezeu cea mai mare resursa de apa din europa asta plina de smecheri care isi iau tainul din tot pt burtile lor , si ajungem sa le platim si pierderile??? Nici chiar Dumnezeu nu ii mai piate ierta , ei nu intekeg si se cred buricul dar asa va fi scrasnirea dintilor si implinit dictonul,,plecati de la fata mea nelegiuitilor,.

  2. Sa taie din salarii și din celelalte avantaje, nu puține, ca nu dau apa la lopata pe țevi…

  3. ZIARE.COM SITEUL CE INSULTA CITITORII PRIN COMENTATORII ACREDITATI PLATITI , SI SA INCURAJEZE PUPINCURISMUL SI SA LAUDE ARTICOLELE ANALFABETILOR COPISTI

    UN SITE CARE TRBUIE EVITAT . CENZURA SI INSULTE
    cei ce nu posteaza DUPA REGULILE PUPIN CORISTILOR SI ADMINUL LINGAU IN CÙR SUNT STERSI SI CENZURATI
    Ziare.com CENZUREAZA SI INSULTA CITITORII
    ZIARE.COM SITEUL DE ANALFABETI CE SE DAU JURNALISTI ! COPIE ARTICOLELE SI LE POSTEAZA CU GRSELI ELEMENTARE . VA IA GREATA

  4. ANRSC O ADUNATURA DE NEISPRAVITI CORUPTI CARE FAC JOCURILE FIRMELOR CARE S-AU CAPATUIT POLITIC .
    O INTREAGA MAFIE A AJUNS SA CONTROLEZE SA VAMUIASCA O RESURSA VITALA -APA !.
    CINE CONTROLEAZA ACEA STRUCTURA ANRSC ?,CINE CONTROLEAZA ANRE ?,CINE CONTROLEAZA PROTECTIA CONSUMATORULUI ??,CINE CONTROLEAZA ASF ??,CINE CONTROLEAZA GARDA DE MEDIU ?,CINE CONTROLEAZA ACESTE STRUCTURI CARE INTERPRETEAZA LEGE DUPA CUM SI CAT DE MARE ESTE POTUL !!.
    SUNTEM FURATI SISTEMATIC PRIN ACESTE STRUCTURI INVENTATE ,IAR ORICE SESIZARE ,RECLAMATIE ESTE ARUNCATA LA COS .
    CE-I ACEEA ” POTRIVIT ANRSC NOILE PRETURI VOR PUTEA FI REGLEMENTATE PE BAZA COSTURILOR PROVENIND DIN DELEGAREA GESTIUNII !,COTA PENTRU CREAREA RESURSELOR DE DEZVOTARE !!, FOND DE SOLIDARITATE !!!. S-A APELAT LA FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE !, LA PUNEREA IN FUNCTIUNE S-A TRECUT IN CONTABILITATE
    VALOAREA INVESTITIEI SI TIMPUL DE VIATA ,S-A INCLUS IN CALCU COST PRODUCTIE AMORTIZAREA ,ATI PUS BENEFICIUL LA STABILIRE PRET !,CE CAUTA SUPLIMENTAR COSTURILE DE DEZVOLTARE ?, ACELE COSTURI REVIN PRIMARIEI PRIN NOILE PUZURI !,SOLIDARI CU CINE ?-CU PORTOFELUL PATRONATULUI SI AL ANRSC ??.
    IA VEDETI CINE A PUS LABELE PE ACESTA RESURSA VITALA ?,VEDETI CE PARTIDE PATRONEAZA ACEST JAF NATIONAL ,ASTA DACA MAI EXISTA VRO INSTITUTIE A STATULUI CARE
    LUCREAZA IN INTERESUL ROMANILOR !.

  5. Daca fac investitii in proprietatea lor cu banii nostri, ar trebui sa avem o cota parte din beneficiu/ actiuni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger