AcasăSOCIALInflația alimentară. Comerțul global de 120 miliarde de dolari, strangulat de...

Inflația alimentară. Comerțul global de 120 miliarde de dolari, strangulat de războiul Rusiei în Ucraina

De-a lungul centurii agricole a Ucrainei, silozurile sunt pline vârf cu 15 milioane de tone de porumb din recolta de toamnă, dintre care majoritatea ar fi trebuit să ajungă deja  pe piețele mondiale.

Stocurile – jumătate din porumbul pe care Ucraina era de așteptat să-l exporte – nu ajung la cumpărători, o dovadă a blocajului provocat de războiul Rusiei în comerțul global cu cereale – o afacere de 120 de miliarde de dolari.

Piețele se pregătesc pentru mai multe tulburări, pe măsură ce livrările din Ucraina și Rusia – care împreună reprezintă un sfert din acest comerț – devin din ce în ce mai complicate și ridică spectrul penuriei de alimente și implicit scumpirilor.

Înainte de atacul Rusiei, porumbul Ucrainei și-ar fi făcut drum spre porturile Mării Negre – precum Odesa, Mariupol și Nikolaev –  și ar fi fost încărcat pe nave cu destinația Asia și Europa. Acum porturile sunt închise, iar livrările se îndreaptă anevoie pe calea ferată prin România și Polonia înainte de a fi expediate.

O problemă suplimentară: diferenţa de ecartament a şinelor din Ucraina – boghiurile trebuie schimbate la graniță.

„Transportul cerealelor pe căile ferate este scump, lent, ineficient și reprezintă o mare problemă logistică”, a declarat pentru Bloomberg vicepreședinta Clubului Agribusiness din Ucraina, Katerina Ribanchenko.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de porumb, grâu și ulei de floarea soarelui, ale căror fluxuri sunt în mare parte blocate. Exporturile de cereale sunt în prezent limitate la 500.000 de tone pe lună, în scădere față de 5 milioane de tone înainte de război, o pierdere de 1,5 miliarde de dolari.

Recoltele din Rusia – cel mai mare exportator de grâu din lume – continuă să curgă, dar persistă întrebări cu privire la livrarea și plata pentru încărcăturile viitoare.

Perturbarea fluxurilor de cereale și semințe oleaginoase – produse de bază pentru miliarde de oameni și animale din întreaga lume – provoacă creșterea prețurilor. Țările care se tem de o posibilă penurie de alimente se luptă pentru a găsi furnizori alternativi.

Furnizorii alternativi vin cu mărfuri mai scumpe, tranzite mai lungi sau calitate diferită, accelerând și mai mult inflația alimentară.

Aprovizionarea mondială scăzuse deja din cauza secetelor din Canada și Brazilia și a blocajelor de transport în anumite părți ale lumii, de la cele feroviare din SUA până la grevele șoferilor de camioane în Spania.

Războiul din Ucraina a adus un indicator al prețurilor la un record,  contracte futures pe porumb și grâu la bursa din Chicago cu peste 20% mai scumpe.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că prețurile alimentelor – deja la maximul istoric – ar putea crește cu peste 22%. O scădere severă a exporturilor din porturile de la  Marea Neagră ar putea lăsa până la 13,1 milioane de persoane subnutrite, aprofundând creșterea foametei la nivel global într-o lume care încă se recuperează de efectele pandemiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
176 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger