AcasăSOCIALInfectările Covid vin chiar din curtea lui Vela

Infectările Covid vin chiar din curtea lui Vela

Măsurile de protecție în ministerului lui Vela sunt aproape inexistente

Măsurile de protecție împotriva răspândirii Covid nu sunt respectate chiar de către MAI, instituția care pedepsește încălcarea regulilor. Astfel, polițiștii se infectează de la cei arestați în așa-zisele centre de reținere Covid, iar aceștia împrăștie mai departe virusul.

Combinezoanele de proastă calitate, de genul celor pentru zugravi, contactul prelungit cu arestații infectați cu Covid, precum și administrarea tratamentelor de către polițiști au făcut ca centrele de reținere să rămână fără agenți MAI. Sindicaliștii de la Europol semnalează că polițiștii se îmbolnăvesc pe capete și că nimeni din Ministerul Afacerilor Interne nu ia măsuri reale de protecție a angajaților. ”Anumite Centre de Reținere și Arest Preventiv din țară au fost transformate în adevărate triaje pentru persoanele private de libertate care au fost infectate cu virusul Covid-19. După ce sunt depuși în centre, arestații nu sunt vizitați de medici, consultațiile se fac eventual în sistem videoconferință, iar dacă se impune tratament medicamentos, acesta îi este administrat deținutului prin intermediul polițiștilor care se expun astfel și mai mult la infectare.

Riscul de infectare cu noul coronavirus, în rândul colegilor noștri, este mult mai mare în acest caz, întrucât simpla regulă de aerisire a încăperii în care își desfășoară activitatea nu poate fi realizată din cauza faptului că sistemele de aerisire sunt nefuncționale de ani buni”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol. Reprezentanții sindicatului ne spun că în centrele de reținere Covid sunt aduși atât cei suspecți, cât și cei confirmați pozitiv la testare. ”Am avut situații la aceste centre în care jumătate din angajați au fost infectați de către cei arestați. Mai mult, polițiștii au fost transformați în cadre medicale, fiind obligați de către medicul unității să administreze arestaților medicamentele pentru Covid, iar în caz că starea bolnavilor se agravează, să sune la 112”, ne-a declarat Dănuț Saltelechi, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Combinezoane de hârtie

Angajații MAI se plâng că la centrele de reținere Covid au fost distribuite combinezoane din hârtie, de proastă calitate, care se rup foarte ușor. ”Am avut și eu un combinezon din acesta, făcut dintr-un fel de hârtie plastifiată, care s-a rupt în momentul în care am încercat să-l scot din ambalaj. Cred că sunt combinezoane din acelea de zugravi, pentru că nu diferă prea mult. Probabil că cei de la serviciile de logistică au comandat combinezoane de protecție, nu combinezoane medicale. În plus, nu s-a făcut pe nicăieri vreun instructaj pentru îmbrăcarea și dezbrăcarea combinezonului. La noi, instructajele în general nu se fac, doar sunt chemați polițiștii să semneze într-un tabel. Practic, angajatorul doar a mimat măsurile de protecție pentru polițiști. În centrele de reținere polițiștii pierd foarte mult timp cu cei arestați, care trebuie percheziționați, dezbrăcați la piele. Ar fi trebuit ca angajatorul să le dea explicații polițiștilor și să stabilească cauza îmbolnăvirilor, atâta vreme cât le-au dat combinezoane și ochelari de protecție și ei tot se infectează”, a mai afirmat vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Dănuț Saltelechi.

Criza de personal le pune viața în pericol

Îmbolnăvirile din rândul polițiștilor au agravat și mai tare criza de personal din sistem. Astfel, s-a ajuns ca doi polițiști, neînarmați, să păzească 24 de arestați periculoși. Singurele mijloace de apărare ale polițiștilor sunt un spray lacrimogen, pe care nu îl pot folosi în interior, și un baston cu electroșocuri, despre care spun că este un chinezism ieftin care nu sperie nici câinii. ”De exemplu, unul dintre centrele de reținere din țară este încadrat cu 14 funcții, din care doar 12 sunt ocupate. Pentru că activitățile care se desfășoară la nivelul acestor structuri sunt diversificate, din 12 cei polițiști cu atribuții în paza și supravegherea deținuților, unul este planificat să desfășoare activități de înregistrare a documentației și evidențelor specifice centrului. Conform acestei situații, 11 polițiști care lucrează în ture de câte 2 și în cel mai fericit caz  de câte 3, la un program de 12/24 și 12/48 de ore, sunt nevoiți să păzească un număr de 24 de persoane față de care au fost dispuse măsuri privative de libertate, și aici putem vorbi, de persoane violente, violatori, tâlhari, criminali, etc. Iar la un simplu calcul, raportându-ne la numărul de deținuți, pe fiecare tură ar fi trebuit să avem minim 8 polițiști/tură care să desfășoare activități de pază și supraveghere a acestora”, se precizează în comunicatul Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.339 afisari

3 COMENTARII

    • Pe cine au votat romanii? De PNL zici? Din cate stiu PSD a fost votat pentru a guverna, numai ca asa au fost facute jocurile in culise incat s-a admis motiunea si a rasarit tam nesam PNL-ul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger