AcasăSOCIALIndustria de apărare vrea să iasă din subordinea lui Năsui

Industria de apărare vrea să iasă din subordinea lui Năsui

Industria de apărare s-ar putea transforma înntr-o agenție în subordinea premierului

Sindicaliștii din industria de apărare au solicitat crearea unei agenții naționale în care să intre toate companiile din acest sector. Agenția trebuie să iasă din subordinea Ministerului Economiei și să fie coordonată direct de premierul României, susțin sindicaliștii. Aceștia semnalează că sunt soceități de stat care concurează absurd la licitații externe, ajungându-se la pierderea contractelor.

Alianța Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică a cerut ministrului Economiei, Claudiu Năsui, reorganizarea industriei de apărare în Agenția Națională de Tehnică Militară și Offset, sub coordonarea directă a premierului României. Măsura, considerată de sindicaliști una radicală, presupune și contopirea a trei entități, Compania Națională Romarm, Regia Autonomă Romtehnica și Cominex, care acum aparțin de trei ministere, într-o entitate care se va afla în directa coordonare a Guvernului. ”Sistemul actual de organizare a industriei de apărare nu este viabil, nu corespunde cerințelor actuale, nu poate asigura dotarea forțelor Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (SNAOPSN) și nu are viitor. Industria de apărare se află într-un moment de răscruce. Cele 22 de grupuri de lucru constituite pentru elaborarea Strategiei industriei de securitate sunt prea multe și nu vedem cum ar putea propune ceva clar, concret, eficient în acest sens. Să nu uităm că în CSAT s-a aprobat (avizat) o strategie, care este de fapt o discuție legată de ce produc, mai bine spus ce spun că produc, 9-10 societăți din cele 22 cu capital de stat din industria de apărare”, se arată în memoriul Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA) adresat ministrul Economiei.

Arme românești

Finanţarea Agenţiei se va asigura de la bugetul de stat şi, în completare din surse proprii şi atrase, spun sindicaliștii din industria de apărare. Totodată, achiziţiile de pe piaţa externă a sistemelor de arme și a echipamentelor cu destinaţie militară, de către instituțiile din cadrul SNAOPS, se vor efectua numai cu avizul Agenției, care va impune condiții suplimentare pentru import cum ar fi: offset direct și indirect, cooperare în producție, transfer de know-how, licențe și altele asemănătoare. ”Achiziţiile prevăzute vor fi realizate numai în măsura în care Agenția va certifica că furnizorii unici din industria de apărare nu pot realiza produsele solicitate la performanţele, calitatea, termenele de livrare şi preţul oferit de firmele străine. Condițiile stabilite de Agenție vor fi introduse în documentație și/sau în caietele de sarcini întocmite pentru selecția firmelor de la care se va importa armament și echipamente militare și vor constitui un criteriu de evaluare a eligibilității”, se mai arată în documentul citat.

Trei companii de stat, înființate pentru același lucru

Sindicaliștii din industria de apărare arată că, la ora actuală, sunt trei societăți de stat care se ocupă de același lucru, importul și exportul de armament, fapt care a provocat o degradare a situației financiare a firmelor din acest sector. ”Scăderea dramatică a exporturilor, în formula actuală, nu mai justifică existenţa a trei reprezentanţe ale statului în exportul de armament, iar experienţa şi relaţiile comerciale ale celor trei entităţi trebuie să fie cumulate şi exploatate în comun, şi nu disparat. Comasarea celor trei societăți ar reduce simțitor cheltuielile de funcţionare a entităţilor, crescând, astfel, eficiența activităților de export. Totodată, concurenţa absurdă la licitaţii externe  a dus uneori la pierderea unor posibile contracte, iar scăderea preţului de export al produsului prin practicarea unui singur comision ar crea resurse financiare la agentul producător”, se mai precizează în memoriul Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.