AcasăSOCIALIndustria de apărare, programată să dispară în 5 ani

Industria de apărare, programată să dispară în 5 ani

Lovitură fatală pentru industria de apărare. Guvernul i-a tăiat banii de investiții

Companiile de stat care activează în industria de apărare vor dispărea în maximum 5 ani. Dispariția este una programată de Guvern, având în vedere că media de vârstă a fost în mod deliberat la un nivel foarte ridicat, iar investițiile, absolut vitale pentru supraviețuirea acestui sector, au fost efectiv tăiate în acest an. 

Pentru că nu dă bine la imagine să distrugi în mod deliberat industria de apărare a țării, Guvernul Cîțu, și chiar și guvernele anterioare, au decis să lase sectorul să dispară pe cale naturală. Astfel, salariile extrem de mici și absența oricărui viitor au făcut imposibilă atragerea tinerilor spre acest domeniu, ajungându-se ca media de vârstă a salariaților să fie de 54 de ani, în condițiile în care mulți din acest sector se pensionează la 52 și la 59 de ani.

”Noii angajați, și vorbim aici de tineri, nu sunt motivați nici să vină în acest sector și nici să rămână. Sunt ținuți pe salariul minim pe economie și nu li se asigură posibilitatea de majorare și atunci bineînțeles că pleacă. În industria de apărare salariile sunt la unul dintre cele mai mici niveluri din economie. Un tânăr care se angajează are minimul pe economie, iar salariul mediu net este de 2.400 lei. Și asta în condițiile în care media de vârstă a angajaților din industria de apărare a ajuns la 54 de ani. Noi tragem de ani de zile semnale de alarmă că este nevoie de o întinerire a forței de muncă, dar nu s-a făcut nimic concret în acest sens. Mai mult, anul acesta, din cele 386 milioane de lei pe care le-au cerut pentru investiții societățile din acest sector, Guvernul  a aprobat doar 6 milioane. Majoritatea companiilor aveau programe foarte, foarte importante de dezvoltare, de asigurare cu utilaje, multe cu reabilitarea halelor, pentru că sunt secții în care plouă în ele mai rău ca afară. Probabil că aici vor să se ajungă, să ne închidem singuri, prin lipsa de investiții, care înseamnă și lipsa comenzilor, și prin ieșirea la pensie a tuturor angajaților care au mai rămas”, ne-a declarat președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică, Constantin Bucuroiu.

”Vor să ne ducă la pieire”

Noul Consiliu de Administrație a Uzinei Automecanica Moreni s-a convins că Guvernul vrea să ducă la pieire acest sector, ne spune Constantin Bucuroiu. ”În CA-ul de la Moreni sunt trei tineri care spuneau că vor să deblocheze atât producția civilă, cât și cea militară și când le-am spus care sunt piedicile și care sunt problemele cu care ne confruntăm au fost destul de descumpăniți, pentru că ei credeau că noi nu vrem să facem. Acum s-au convins că alții vor să ne ducă la pieire și, odată cu ieșirea la pensie a oamenilor, să iasă la pensie și industria de apărare. În acest moment, în toată industria de apărare și aeronautică mai sunt 11.700 de angajați, din 220.000 câți erau în 1990. Reducerea la vârsta de pensionare este de cel puțin 6 ani, la cei care au avut grupa I de muncă până în 2001, și 13 ani reducere pentru cei care au lucrat cu pulberi, explozibili și substanțe periculoase. Asta înseamnă că se iese la pensie la 52 și 59 de ani, în marea majoritate a cazurilor. Iar acest lucru va avea drept consecință faptul că în maximum 5 ani toți salariații din această industrie vor ieși la pensie. Sunt puțini care au mai venit în sistem, mai ales că după 1990 acest sector s-a confruntat cu probleme extrem de dificile”, ne-a mai precizat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică.

Ciucă vrea, dar nu poate

Cel puțin la nivel declarativ, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a susținut, în ultima perioadă, că intenționează să direcționeze comenzile pentru producție și mentenanță către industria națională de apărare și aeronautică. ”Şi anul acesta, la fel ca şi anul trecut, am transmis specialiştilor din Ministerul Economiei informaţii pentru următorii 10 ani, referitoare la programele esenţiale de înzestrare şi la achiziţiile certe pe care Armata României le va face de la operatorii economici naţionali în perioada 2021-2030. La rândul lor, cunoscând din timp nevoile noastre, operatorii economici vor putea să se dezvolte odată cu evoluţia tehnologică din înzestrarea Armatei României şi să investească în retehnologizare, astfel încât să răspundă standardelor de calitate necesare producţiei şi mentenanţei echipamentelor militare”, afirma ministrul Nicolae Ciucă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.370 afisari

6 COMENTARII

  1. Pensie la 52 de ani? F.m.m. de nenorociți!!!! SĂ DISPARĂ!!!
    ȘI SPECIALII LA FEL!!!

  2. O vorba veche din popor „cand DUMNEZEU vrea sa-l piarda pe om ii ia mintile mai intai ” !
    Acel guvern care nu-si pastreaza FRAIELE ECONOMIEI IN MAINI :industria ,bancile ,agricultura si sistemul de aparare este VANDUT STRAINILOR ,este un guvern FALIMENTAR !,in caz de faliment lichidezi totul !,in situatia asta ati adus ROMANIA NENOROCITILOR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger