Cauta

Incredibil! Majorări de salarii de 40 de lei pentru polițiști și de 800 de lei pentru ceilalți bugetari

Polițiștii, categoria cea mai de jos a bugetarilor

Sindicaliștii din MAI vor protesta, săptămâna viitoare, la Ministerul Muncii, care a elaborat o ordonanță batjocoritoare la adresa polițiștilor. Astfel, proiectul de act normativ prevede o majorare a salariilor polițiștilor de doar 40 de lei net, în timp ce pentru ceilalți bugetari, în special cei din aparatul central al ministerelor, vor primi 800 de lei în plus la salariu.

După ce au fost țepuiți cu două tranșe de majorări din Legea salarizării, polițiștii urmează să primească, probabil din septembrie, o creștere a veniturilor de doar 40 de lei, în condițiile în care ceilalți bugetari, cei mai mulți de prin ministere, vor beneficia de majorări de 800 de lei. Sindicaliștii din MAI susțin că aceasta este cam a șaptea tentativă de intervenție pe Ordonanța 130, prin care s-au prorogat termenele de aplicare a Legii salarizării. De data aceasta, inițiator este Ministerul Muncii, care a propus nu aplicarea Legii salarizării, ci creșterea cuantumurilor salariilor cu 15%, în special pentru cei din aparatul central al ministerelor. Iar pentru polițiști, s-a solicitat acordarea doar a unui sfert din cele două tranșe restante de majorări salariale. ”Dar nici cu ordonanța asta nu se grăbesc să o dea, au spus că nu au avize, acum că nu au avizul CES, deși nici nu o trimiseseră la CES. Părerea mea este că actul normativ nu este asumat în coaliție, dar, în același timp, sunt conștienți că pierd oameni prin plecări din tot sistemul bugetar și că, până la urmă, trebuie să aplice legea într-o formă sau alta. Ei nu fac decât să prelungească agonia, pentru că tot amână, iată, suntem în luna august și nu s-a aplicat deloc în 2022 Legea salarizării. Acum, pentru polițiști, vin cu aceeași formulă pe care am avut-o în decembrie 2021, cu un sfert din cele două tranșe”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Acesta arată că este inadmisibil ca Guvernul să vină, în august, tot cu aceeași variantă, pentru că sunt deja opt luni de zile în care s-a făcut economie pe spatele polițiștilor.

Sfidare pe față

Sindicaliștii spun că Executivul ar fi trebuit să acorde o tranșă de majorări din cele două și că, dacă s-ar fi ținut de cuvânt, să aplice un sfert din tranșe la începutul lui ianuarie, acum se discuta de încă un sfert, și era altceva, dar a tot amânat. ”Acum trag de timp, ca să aplice majorarea salariilor de la 1 septembrie, nu de la 1 august. Pentru polițiști, majorarea va însemna, pe net, un minim de 40 de lei și un maxim de 250 de lei. Și asta în timp ce majorarea pentru ceilalți bugetari va fi de 800 de lei. Dacă ar fi majorat și salariile polițiștilor cu 15%, ar fi însemnat o medie de peste 400 de lei net în plus”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica. Săptămâna viitoare, polițiștii pregătesc un miting de protest la Ministerul Muncii, dar calendarul de proteste se va întinde până în luna decembrie. ”Vom face continuu mitinguri la ministere și la Guvern, în așa fel încât să punem presiunea necesară pentru a ne obține drepturile”, susține Cosmin Andreica.

Milioane de euro pentru o nouă lege a salarizării

Sindicaliștii semnalează faptul că se vor cheltui milioane de euro pentru o altă lege a salarizării, fără ca legea actuală să fi fost aplicată. În urmă cu trei săptămâni a avut loc prima discuție în grupul de lucru cu experții Băncii Mondiale și cu Ministerul Muncii pentru o nouă lege a salarizării, arată sindicaliștii. ”S-au investit câteva milioane de euro pe studiul de impact și pe producerea unei legi noi de salarizare de către experții Băncii Mondiale, asta în condițiile în care noi nu avem aplicată actuala lege a salarizării. Păi cum să ai propuneri de modificare a unei legi care nu a fost aplicată? E ca și cum ți-ai propune să renovezi casa pe care nu ai terminat-o. Cei de la Ministerul Muncii au zis că sunt obligați să facă acest lucru prin PNRR. Experții Băncii Mondiale au mai produs o lege a salarizării, în 2010, Legea 284, care nu a fost aplicată niciodată”, a mai afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ultimele stiri

  • VIDEO| Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer „armistițiu olimpic”
  • Poza Zilei
  • Iohannis, din nou turist. De această dată se va întâlni cu Joe Biden la Casa Albă
  • Horoscop 7 mai 2024 – Mergi la căldura casei tale
  • Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice. Ambasadorul Germaniei în Rusia a fost rechemat în țară.
  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Exit mobile version