AcasăSOCIALIncredibil! MAI umflă cifrele amenzilor ca să sperie populația

Incredibil! MAI umflă cifrele amenzilor ca să sperie populația

Ministerul lui Vela, acuzat de comunicare mincinoasă

Ultima raportare a Ministerului Afacerilor Interne arată un cuantum al amenzilor pentru nepurtarea măștilor care depășește un milion de euro în doar o săptămână de controale. Conducerea SNPPC susține însă că polițiștii dau avertismente și foarte rar amenzi, iar comunicarea mincinoasă a MAI are drept scopuri să sperie populația și să creeze o stare conflictuală.

Guvernul a ajuns să manipuleze până și cifrele amenzilor date populației. Cel puțin așa susține conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, care consideră că MAI încearcă să creeze teamă și o stare conflictuală între populație și polițiști. ”Asta cu sancțiunile este ca și numărul de oameni internați. A verificat cineva? Astea sunt cifre care se comunică oficial. Eu vă garantez că cifra anunțată trebuie împărțită la trei, dacă vorbim de o sancționare reală, nu de una aparentă. Este o comunicare mincinoasă din partea Ministerului Afacerilor Interne. Am vorbit și vorbesc tot timpul cu inspectorii șefi și cu polițiștii din teritoriu și știu clar că aceștia aplică, cu prioritate, avertismente. Doar persoanelor care sunt, cu adevărat, recalcitrante, celor care au și probleme cu legea li se aplică amenzi. Însă oamenii care se conformează nu sunt sancționați, ci în cel mai rău caz sunt aplicate sancțiuni cu avertisment. Comunicarea publică este, în opinia mea, o comunicare conflictuală, se încearcă declanșarea unui conflict între polițiști și societatea civilă.

Este o comunicare politică, nu una profesionistă, ancorată în realitate. Haideți să urmărim pe contravenționalitatea reală și o să vedeți la încasări, că acele cifre nu se vor regăsi. Polițiștii au înțeles din start că trebuie să comunice, să dea avertismente. Noi, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, am făcut apel la membrii noștri de a aplica cu prioritate avertismentele și de a transmite recomandarea de a purta masca, așa cum obligă legea. Iar majoritatea inspectorilor șefi mi-au garantat și mi-au confirmat lucrul ăsta. Polițiștii sunt de bună credință și oamenii trebuie să aibă încredere în poliție. Ei aplică legea gradual, de la avertisment la sancțiune și aceasta din urmă doar în condițiile în care se repetă abaterea. Dar se încearcă introducerea unei stări de teamă în societate cu aceste comunicări ale MAI”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Amenzi de peste 1,3 milioane de euro

Potrivit unui comunicat al MAI, în săptămâna 16-22 octombrie au fost aplicate amenzi în valoare de peste șase milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară instituite de Guvern. Astfel, în această perioadă, au fost verificați 53.289 de operatori economici, 3.053 de operatori transport persoane, 79.728 de locații ale obiectivelor de interes, precum restaurante și terase tip autoservire, și 346.817 de persoane. ”La activități au participat, în medie zilnică, 6.557 de polițiști, 4.143 de jandarmi, 161 de polițiști de frontieră, 1.207 cadre ISU, 2 cadre IGI, 4 cadre IGAv, 2.296 de polițiști locali, 39 reprezentanți ANSVSA, 16 inspectori ANPC, 31 de reprezentanți ai structurilor Ministerului Sănătății, 29 de angajați ai Ministerului Muncii, 11 angajați ai Ministerului Transporturilor și 22 de reprezentanți ai autorităților publice locale. Au fost aplicate 42.290 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienței comunităților conform Lg. 55/2020 art. 5 (2)/Anexa nr. 2 la HG 782/2020, în valoare de 5.801.460 lei și 615 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor conform Lg. 55/2020 art. 5 (3)/Anexa nr. 3 la HG 782/2020, în valoare de 725.200 lei”, se arată în documentul MAI.

100.000 de euro, într-o singură zi

Pentru ziua de 12 octombrie, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat aplicarea a 4.323 de sancțiuni în valoare totală de peste 100.000 de euro. Astfel, au fost controlați 5.223 de operatori economici și 35.126 de persoane, aplicându-se amenzi de 630.000 de lei. ”La activități au participat 6.745 de polițiști, 3.553 de jandarmi, 149 de polițiști de frontieră, 960 de cadre ISU, 2.190 de polițiști locali, 18 reprezentanți ANSVSA, 8 inspectori ANPC, 11 reprezentanți ai structurilor Ministerului Sănătății, 18 angajați ai Ministerului Muncii, 7 angajați ai Ministerului Transporturilor și 4 reprezentanți ai autorităților publice locale”, se precizează într-un alt comunicat al MAI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
736 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger