AcasăSOCIALIncredibil! Florin Cîțu a cheltuit 184 milioane de euro numai pe vaccinuri

Incredibil! Florin Cîțu a cheltuit 184 milioane de euro numai pe vaccinuri

Vaccinurile cumpărate de Cîțu au adus România în sărăcie extremă

Sărăcia din ce în ce mai gravă în care se afundă românii are o explicație. Guvernul nu are bani pentru că a cheltuit până acum uriașa sumă de 184 milioane de euro doar pentru cele 17,6 milioane de doze de vaccinuri achiziționate până acum, urmând ca până la sfârșitul anului să se mai achite alte 70 milioane de euro, tot pentru vaccinuri.

Austeritatea cruntă în care ne ține Guvernul Cîțu, la care se adaugă și împrumuturile halucinante pe care le face, au un singur scop: plata zecilor de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid. Până în prezent, pentru cele 17,6 milioane de doze achiziționate, au fost plătite 184 milioane de euro, urmând ca, până la finalul acestui an, să mai achităm alte 70 de milioane de euro pentru încă 6 milioane de vaccinuri contractate deja. Mai mult de atât, urmârind, probabil, să ne vaccineze până la adânci bătrâneți, premierul Cîțu a mai contractat 100 de milioane de doze, pentru care România va trebui să plătească alte 1,2 miliarde de euro. Comparativ, Bulgaria, care este tot în UE, a comandat 5 milioane e doze de vaccin, din care a folosit doar două milioane. În context, premierul Florin Cîțu a sugerat că achiziția unui număr excesiv de vaccinuri, pentru o țară atât de săracă și cu o populație vaccinabilă de sub 15 milioane de oameni, ar fi fost o obligație impusă de Comisia Europeană. Însă exemplul celorlalte țări, apropiate din punctul de vedere al dezvoltării economice, contrazic acest lucru. Deși eforturile bugetare au fost uriașe, cu amânarea majorărilor de salarii, alocații și pensii, prevăzute în legislație, și cu o povară a datoriilor care va fi preluată de următoarele generații, vaccinurile plătite atât de scump au început să fie donate, sub formă de ajutor umanitar, țărilor din afara UE. Astfel, România a intrat în topul țărilor atât de bogate, precum Germania și Franța, încât și-au permis să doneze milioane de doze de vaccinuri. Până în prezent, România a donat 2,2 milioane de doze, pentru care a cheltuit peste 4 milioane de euro.

România, nababul Europei

În afară de Danemarca, țara căreia am reușit să-i vindem 1.170.000 de doze de vaccin Pfizer, probabil la preț redus, restul de 2,2 milioane de doze au fost pur și simplu livrate gratuit celorlalte țări. În afară de Republica Moldova, care, în treacăt fie spus, a primit atât de multe doze de la alte țări încât ar putea să devină donator, celelalte state care au beneficiat de cadouri din partea României stau, unele dintre ele, mult mai bine din punct de vedere financiar. Printre acestea se numără Ucraina, pe care nu o putem suspecta de sărăcie, Egipt, Vietnam, Serbia, Tunisia, Albania și Georgia. Problema este că aceste țări nu au avut acces la dozele contractate centralizat de Uniunea Europeană. Dar, în cazul excesului de vaccinuri din țările UE, statele care nu au beneficiat de această facilitate și doreau aceste produse puteau foarte bine să le cumpere. Și hai să spunem că că nu le vindeai la prețul de achiziție, în cazul statelor mai puțin dezvoltate, dar cel puțin încercai să recuperezi jumătate din prețul plătit. Dar așa este când nu dai din banii tăi, îți permiți să fii generos. Ca exemplu, Ungaria a donat doar 40.000 de doze Cehiei și 6.000 de doze Macedoniei de Nord, iar Suedia a donat doar 500.000 de doze de vaccin pentru Covax, pentru ajutorarea țărilor sărace.

Încă 5 milioane de doze, pregătite pentru donare

Până în prezent, România a utilizat doar 9,5 milioane de doze pentru vaccinarea populației, numărul celor vaccinați cu cel puțin o doză depășind puțin 5 milioane. Cu tot ce se mai vaccinează luna aceasta, tot mai rămân 5 milioane de doze pe stoc, de care autoritățile trebuie să scape repede pentru că riscă să expire. Ar trebui să dăm un anunț internațional: Căutăm amatori de chilipiruri. 5 milioane de doze de vaccin anti-Covid, gratuit din România!

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.001 afisari

11 COMENTARII

  1. 184 milioane reprezinta un mizilic. Cel putin 150 de miliarde s-au furat in România post-decembristă. Cine plăteşte? Poporul, normal.

  2. Hotomanul de Catu spune ca a platit mai mult de un miliard de de Euro pt. vaccinuri,pt. ca Comisia Eurpena „i-a impus o asemenea obligatie ” Pai bai idiotule,moara stricata,se dovedeste inca o data ca atat guvernul meu cat si Comisia UE sunt conduse de incapabili,de capete seci,incompetenti care „impun,recomanda,dau tot felul de indicatii naroade incompatibile cu Legile si Constitutia Romaniei.”Iar guvernul meu si Talanul,sluga dela Cotroceni,pudelul coanei Merkel,stau sluj,nu-si pun dovleacul la lucru si eexecuta ca bezmeticii tot ce dicteaza bolsevicii dela CE.Altfel va vaicariti tot timpul ca crescut deficitul,ca nu aveti bani pt. pensii si alocatiile copiilor. Ce mai fac Dosarele dela DNA,milioanele de masti si izolete din depozitele Unifarm ? E bine mersi,da ?

  3. & Sunt și unii care „mai trag și la măsea” și zic că „se vaccinează”,? Cîțu e bancher, nu ca Traian Băsescu, care s-a și vaccinat/”vaccinat” și în umăr și la măsea, că e și politician european, ? O fi și vreo cere mai mare de titluri de doctori printre politicienii de la guvernare de insistă cu vaccinarea, nu ca ăia din PSD care le-ar fi obținut deja, titlurile de doctori, când erau la guvernare, ?

  4. & „Doctorate în vaccinare” pentru așa de mulți politicieni și fără acuze de plagiate , ? Vă închipuiți și că ăștia de la guvernare i-ar putea acuza pe ăia de au fost la guvernare că au descoperit și ceea ce trebuiau să descopere actualii guvernanți, capitalismul și economia de piață, unii dintre ei care au fost și cu comuniștii, și și-au luat și doctorate pentru descoperirile științifice, ăstora de guvernează rămânându-le îndeosebi vaccinarea pentru doctorate, după acuzele anterioare despre plagiate, ?

  5. Ce faci, tu, ca om normal, daca printr-o conjunctura (facuta de un inconstient, stim cine …) , cardul tau ajunge la un alt inconstient, numit de primul, iar acesta iti cheltuie banii in nestire ??? Este ca te revolti ??/ Este ca recurgi la orice mijloace ca sa-ti recuperezi cardul si sa stopezi pierderea ??? Atunci in cazul vremelnicului trezit intr-un loc pe care nu-l merita nu se face nimic. Sta toata lumea de aproape doi ani si priveste cum se duce pe apa sambetei bruma de avere care ne-a mai ramas…si nu misca un deget ??? De la marele „adormit” prescurtat PSD nu mai asteptam nimic, dar au fost trimisi in sferele puterii a sama de „tari in clanta” care vad ca si-au ros deja dintii. Prostimea (sic) ??/ priveste totul ca un spectacol. Cand n-o sa mai aiba paine, o sa admire doar circul…oare ??

  6. grav e ca asta incalaca o gramada de legi si face din capul lui cheltuieli si imprumuturi ,in rest pe pers fizica sa stea la casa lui si pt ai lui !!!!!!!!!!! cum imprumuta acest personaj fara num,ar ca sa ne duca la pierderea guvernarii ca asa a spus mutter merkel in glasuirea ei pt papagali si uite ca acolo ne baga!!!!!!

  7. Matu e un papagal de 6 lei si 66 de bani, el trebuie sa se execute in fata oligarhilor miliardari si a celor de la UE, altfel e executat el !! Omul stie ca democratia deja e over-rated, dovada si incidentul de la Gestapostadt aka Sibiu, unde umbla cainii cu covrig in coada, si te miroase ca la iesirea sau intraea in lagarul de la Birkenau !! 🙂 Matule, bai potlogarule, injecteaza-ti toate dozele in cap si in kur, bai trepadus tampit 🙂

  8. In urma acestei achizitii ordonate, sigur nu vor mai fi bani de pensii, de ajutoare, etc
    Avem „crestere ” raporata, da se scumpesc toate, real e naspa

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger