AcasăSOCIALIncredibil! De ce nu vrea Guvernul să majoreze salariile militarilor și politiștilor

Incredibil! De ce nu vrea Guvernul să majoreze salariile militarilor și politiștilor

Soldații români, țepuiți la salarii de MApN

Aplicarea Legii 153/2017 în cazul militarilor și a angajaților MAI ar însemna cel puțin o dublare a veniturilor acestora. Mai mult, puținii care au câștigat în instanță, au de recuperat de la MAI și MApN sume între 200.000 și 550.000 de lei, pentru drepturile salariale neachitate în iunie 2017 până în prezent.

Legea salarizării unitare nr.153/2017 nu a fost făcută pentru toți bugetarii, ci doar pentru anumite categorii, cum ar fi aparatul central, sănătate și justiție, ne spune dr.ing. Dan Băzăvan, maior (r), președintele Asociației Civice Stop Discriminării Cetățenilor.

”La trecerea mea în rezervă nu s-a ținut cont de hotărârea judecătorească și în loc să calculeze drepturile conform Legii 153, adică jumătate din salariul minim brut, au băgat sumă compensatorie de 681 de lei, așa cum era prevăzut la 31.12.2009. Toate veniturile cadrelor militare în activitate sunt calculate raportat la 31.12.2009, inclusiv ale polițiștilor, jandarmilor și pompierilor. Potrivit Legii 153/2017, majoritatea salariilor se calculează raportat la salariul minim brut actual, ori ei nu au făcut chestia asta la militari. Au păstrat soldele de la 31 decembrie 2009 și au mai pus acolo, câte ceva, au făcut niște calcule în așa fel încât să nu crească foarte mult. Și, într-adevăr, nu au crescut, pentru că, dacă s-ar aplica Legea 153, automat soldele ar fi trebuit să explodeze. De exemplu, puteau să se ducă undeva la peste 200%”, ne-a declarat dr.ing. Dan Băzăvan.

Acesta ne spune că soldele militarilor sunt compuse din soldă de funcție, care este elementul majoritar, sporul de grad, salariul de merit, indemnizație de dispozitiv, spor de confidențialitate, soldă de grad, vechime etc. De exemplu, solda de funcție, la gradul de locotenent colonel, este 934 de lei la 31.12.2009. Ori, potrivit anexei 6 a Legii 153, la locotenent colonel, numai solda de funcție prevăzută pentru 2022 trebuie să fie 5.500, la gradația 0.

Pensii ciuntite

Un locotenet colonel are, la trecerea în rezervă, o pensie de 4.124 de lei, deci cu mult mai mică decât solda de funcție. Iar conform legii, pensia ar fi trebuit să fie undeva la 16.000 de lei, pentru că la solda de funcție se adăugau 25% solda de merit, spor de confidențialitate între 10 și 15%, sporul de dipozitiv de 25%, solda de grad care este fixă, de peste 300 de lei, dar și alte sporuri, susține dr.ing. Dan Băzăvan.

”Este clar că Guvernul nu a aplicat Legea 153 în cazul militarilor și personalului MAI, dar ne întrebăm în ce temei de drept nu au făcut asta, aici este problema. La nivel național, au fost câștigate doar 5 dosare pe Legea 153, prin hotărâri definitive, polițiști și jandarmi. La un ofițer de poliție dintr-un astfel de dosar i-a crescut pensia de la 4.000 de lei, la peste 9.000 de lei. Pensia este rezultatul mediei a șase luni.consecutive din ultimii 5 ani. Un jandarm care a câștigat în instanță era chiar în activitate, la fel și un polițist. Ei nu au calculat soldele conform legii. Și asta pentru că este vorba despre foarte mulți bani. Plus că s-au făcut dosare pe sindicate, pe ONG-uri, multe fiind dosare colective, iar când au văzut judecătorii despre ce sume este vorba au respins. La un ofițer militar se datorează pe ultimii trei ani și jumătate cel puțin 550.000 de lei, iar la un subofițer, între 200.000 și 350.000 de lei. La polițiști vorbim despre aceeași chestie, mai puțin de sporul de fidelitate”, ne-a precizat dr.ing. Dan Băzăvan.

Soldele, secret de serviciu

Din 2008 și până în prezent, la MApN soldele au fost calculate în baza unor ordine de ministru clasificate secret de serviciu și a 3 hotărâri de guvern clasificate secrete, nepublicate în Monitorul Oficial, mai semnalează dr. ing. Dan Băzăvan.

”Ei au venit cu ideea că sunt secrete de serviciu, dar avem o mare problemă, pentru că nu știu care este temeiul de drept prin care secretizează aceste hotărâri, pentru că Legea unitară a salarizării spune că s-a făcut pe principiul transparenței, echilibrului și descriminării. Deci MApN-ul a calculat soldele după ureche, cum a vrut. Ciucă, din 2008 și până în 2017, a dat banii înapoi la bugetul de stat. Banii au fost prevăzuți în buget, inclusiv pentru sumele compensatorii la trecerea în rezervă”, a afirmat dr. ing. Dan Băzăvan, președintele Asociației Civice Stop Discriminării Cetățenilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
38.132 afisari

17 COMENTARII

  1. Va salut din Teleorman . TOTI MILITARII activi , în rezervă precum și în retragere , din momentul când am devenit militari N.A.T.O. TREBUIE SA INCASAM SOLDELE LA NIVEL VALORIC N.A.T.O. și celelalte drepturi actualizate la zi . Calitatea de REZERVIST si în retragere este deținută de militari specialiști pregătiți în domenii diferite , CU experienta vasta in strategii , tactici și tehnici militare , care în orice moment pot fi mobilizați pentru îndeplinirea unor misiuni N.A.T.O. INSIST SA analizați temeinic relatările și URGENT SA ANULATI EROAREA UMANA SAVARSITA PANA IN PREZENT privind încasarea solidelor si celorlalte drepturi FARA DISCRIMNARE FATA DE CEILALTI MILITRI N.A.T.O . La Centrele Militare exista evidente cu militari REZERVISTI și militari în retragere , cărora trebuie sa li se achite SOLDELE RETROACTIV. PRECUM si celelalte drepturi . MOBILIZAREA rezervei strategice de apărare a granitelor U.E. PRECUM si N.A.T.O. se executa cu militari activi militari în rezervă precum și cu militari în retragere .
    Logic pensionarii sunt MILITARII care sunt bolnavi sau MILITARII cu grad medical de invaliditate . CU STIMA.

  2. gen Ion Dragalina ,mort pe campul de lupta al Razboiului de Intregire fara pensie si solda ca in NATO

    Sa intelegem ,dna Marcu,faptul ca dvs sunteti pregatita sa platiti impozite fara numar pentru multumirea acestei categorii.Cum spune dl Pana de mai sus,daca lefurile militarilor trebuie sa fie la nivel NATO,de ce salariul sau pensia omului de rand sa nu fie la fel?Eu credeam ca in NATO si UE am intrat cu totii nu doar baietii cu epoleti.Eu invit pe domnii din aceasta categorie sa isi dea jos tricolorul de pe balconul vilei si sa isi iubeasca tara si cand nu poate face fata pretentiilor financiare ale dumnealor.

    • Esti un cretin si asa vei ramine !!!
      TU nu meriti nici macar un scuipat !!!
      Va fi vai de capul celor ca tine cind Armata isi va lua ce i se cuvine si nu se va mai milogi la toti degeneratii !!!
      Sau va demisiona in bloc si sa ramii tu in NATO sa-ti pui ”sculele” la bataie.

    • Nu iau partea nimanui, dar aveti doua mari franturi de logica si nu cunoasteti nimic din istoria acestei tari:
      – gen Ion Dragalina nu a avut pensie sau solda NATO. Dar, va invit sa cititi putin prin arhive si o sa vedeti ca ofiterii armatei, in acea vreme, erau printre cei mai bine platiti angajati din acele vremuri. Platiti si respectati.
      – o simpla cautare in siteul Monitorului Oficial, v.ar aduce pe ecran, legile despre care se face vorbire in articol. Repet, legi aprobate, promulgate si publicate. Deci legi active. Acolo o sa gasiti toate legile si modificarile de legi, referitoare la salarizarea tuturor categoriilor de angajati si de pensionari din tara aceasta. Deci, dupa parea dumneavoastra si a multor ca dvs, aplicarea legii este ceva facultativ? Aplicarea legilor se face dupa bunul plac, functie de interese? Armata nu are o lege strict pentru salarizarea militarilor. Nu, exista o lege unica, pentru salarizarea tuturor functionarilor si angajatilor din institutiilor de stat. Dupa aceasta lege, sunt platiti medicii, prifesorii, publici si tot dupa aceasta lege ar trebui platiti si militarii. Dar ei nu sunt. Pentru ei nu se respecta legea existenta. Atunci, ei de ce ar respecta legile tarii?

  3. Romania va fi impinsa in razboiul Rusia-Ucraina, care sta sa izbucneasca de pe o zi pe alta. In aceasta conjunctura, este halucinanta iresponsabilitatea clasei politice romanesti, a capilor armatei si ai serviciilor. Care persecuta rezerva de cadre a armatei, prin afectarea continua a regimului de pensionare. Intreruperea actualizarii pensiilor militare ori de cate ori se majoreaza soldelor militarilor activi – incepand cu anul 2017, taierea brumei de indexare de 3,8% in anul 2021, si auspicii de neacordarea a niciunei indexari nici in anii urmatori.

    Pentru cine nu stie, cadrele militare pensionate au atributii la razboi pana la implinirea varstei de 63 ani, varsta care este usor de anticipat ca va fi prelungita cu oricat, odata izbucnit razboiul. Ca doar nu vor merge pe front, polticienii care acum ii frig pe militarii romani, din toate pozitiile!

    Un razboi Rusia-Ucraina in care dupa cum stau lucrurile este imposibil sa nu fie atrasa si Romania = macar partial, nu este ca in Afganistan undea aveam in față niste oieri amarati, inarmati cu o pusca la 100 insi. Un razboi Rusia-Ucraina va provoca victime multiple, care necesita inlocuirea a mii si zeci de mii de militari ucisi. Cu cine, in cazul Romaniei, daca nu cu aceste cadre in rezerva, care acum stau cu mainile intinse pentru niste drepturi elementare, la oficialii statului roman!

    Orice razboi adevarat, incepe cu militarii activi ai momentului si se incheie cu cei rezerva. Iar acest lucru il stiu si alte natii, inclusiv rusii! Care rezerva in cazul Romaniei, a fost anihilata pas cu pas, chiar din interiorul Romaniei. Multe cadre militare in rezerva, chiar spera la izbucnirea unui razboi, care se intrevede ca ultima cale de iesire a rezervei armatei de sub regomul de opresiune politica in car se zbate acum!

  4. Pai Eu zic ca de asta….citisem astea de acum vreo 6 ani cel putin….intre timp se va organiza comemorarea revolutiei din 89 adica a lovilutiei…..informatiile au ramas pe net….poate ati uitat….nimic nu se sterge….totul ramane acolo…..se face chiar si backup…..
    Toate Bune!
    Valentin-Ionut Constantinescu
    Raportul SRI întocmit de locotenent-colonelul Ioan Rusan în 1993, care reconstituie evenimentele din anul 1989,
    semnalează, începând din primăvara lui 1989, prezenţa în câteva reprise, în municipiul Sibiu, a unui detaşament compus din
    peste 30 de militari activi din cadrul Batalionului 404 Cercetare Operativ-Strategică de la Buzău (B. 404 CC), aparţinând DIA.
    Militarii erau în ţinută sport civilă, dotaţi cu staţii de emisie-recepţie şi au executat o amplă recunoaştere în teren cu
    autoturisme având numere de înmatriculare de Sibiu. Gravitând în vecinătatea unor unităţi ale MApN şi MI, pe care le-au
    fotografiat de pe clădirile învecinate. Câţiva din acest grup au fost reţinuţi şi chestionaţi de ofiţerii de Securitate în martie
    1989 şi au motivat că făceau o testare de vigilenţă asupra unităţilor militare din Sibiu. Hărţile capturate de Securitate
    demonstrau că acţiunea DIA nu făcea parte din categoria „testarea vigilenţei”, întrucât măsurătorile lor vizau hotelurile
    Continental, Bulevard, BTT, blocurile de locuinţe şi podurile unor case din oraş. Întâmplător acestea au fost locurile fierbinţi
    în care s-au derulat evenimentele din decembrie 1989. Rezultatul era acela că sediul miliţiei şi Securităţii a ajuns să arate
    astfel:
    https://www.academia.edu/8250428/ADEVARUL_DESPRE_REVOLUTIA_ROMANA

  5. Nu e normal ca un ofiter pensionar de peste 15 ani fie din MApN fie din MAI sa aiba pensie mai mica sau egala cu pensia unui subofiter MApN sau MAI iesit la pensie recent
    Pensiile politistilor si militarilor pensionati in urma cu peste 15 ani de dex. sunt f f mici , nu sunt actualizate si nici indicele inflatiei nu e luat in seama de cativa ani buni. De ce?

  6. Pensie de 4124 de lei si nu este suficient? Pai daca ei au impresia ca sunt defavorizati, ce sa mai zic de cei care au lucrat 35 – 40 de ani in campul muncii si au o pensie intre 1200 – 1400 ?

    • Cunosc personal un pensionar militar care dupa 37 de ani de munca are pensia de 2900 lei net (brut este 3100 parca din care se scade impozitul). Afirm aceste lucruri dupa ce i-am vazut fluturasul de pensie, deci nu-i vorba de zvonuri sau dezinformari luate de pe internet.

  7. avem 2000 de generali [activi si pensionari]amerolaci au 700 [activi]vi se pare normal?

  8. Domnul Bazavan ar trebui sa stie ca pana in anul 2022 soldele de functie ale militarilor se calculeaza in cuantum compus, adica din coeficienții anului 2009, conf L 285/2010, la care se adauga sume compensatorii.
    In perioada 2018-2021 soldele de funcie s-au calculat tot in cuantum compus, dar majorate potrivit art. 38 din L 153.2017.
    Abia in anul 2022 se suprapune acest calcul cu calculul potrivit L 153/2017.
    Este regretabil ca ziarul nu se documenteaza inainte de a publica asemenea articole.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger