AcasăSOCIALIncredibil! De ce au votat un mort locuitorii din Deveselu?

Incredibil! De ce au votat un mort locuitorii din Deveselu?

Primarul decedat Ion Aliman avea dreptul legal de a fi votat, conform Biroului Electoral Central

Deși a fost luat în derâdere, gestul alegătorilor din Deveselu, de a vota la primărie o persoană decedată, a fost unul foarte bine calculat. Și asta pentru că, după anunțul morții candidatului preferat de electoratul din comună, Biroul Electoral Central a refuzat să retipărească buletinele de vot, obligându-i pe aceștia să aleagă între ceilalți doi candidați în viață, rămași pe liste.

Locuitorii din comuna Deveselu, județul Olt, nu sunt nici nebuni și nici proști, așa cum s-a încercat zugrăvirea lor în spațiul public. Cu zece zile înainte de alegeri, primarul în funcție și candidatul pentru un nou mandat, Ion Aliman, s-a stins din viață după complicații apărute pe fondul infectării cu noul coronavirus. Demersurile făcute de autoritățile locale pentru a schimba numele acestuia de pe buletinele de vot cu un alt candidat de la același partid, PSD, s-au lovit însă de refuzul categoric al Biroului Electoral Central, care a invocat faptul că nu le mai poate retipări. În consecință, oamenilor din comună nu le rămânea decât să voteze unul dintre ceilalți doi candidați, de la PMP și ALDE, fapt considerat inacceptabil pentru ei. Astfel că, într-o majoritate covârșitoare, locuitorii din Deveselu au pus ștampila pe primarul decedat, conștienți fiind că alegerile vor fi reluate și că vor putea să aleagă un succesor în care să aibă încredere că va fi cel puțin la fel de gospodar și iubitor de oameni ca fostul edil.

Oficial, avea dreptul de a fi votat

Atâta timp cât Biroul Electoral Central a decis că primarul-candidat trebuie să rămână pe buletinele de vot, alegerea acestuia de către locuitorii din Deveselu a fost perfect legală, ne spune viceprimarul comunei, Nicolae Dobre. ”Oamenii l-au votat pe fostul primar pentru că ceilalți candidați nu se ridicau la nivelul așteptărilor lor. Decesul a intervenit după tipărirea buletinelor de vot și Biroul Electoral Central a decis că nu se mai retipăresc buletinele. Faptul că primarul decedat a rămas pe buletinele de vot asta înseamnă că avea dreptul de a fi votat. A avut 1.057 de voturi dintr-un total de 1.600. Votul nu este nul. Tribunalul va trebui să valideze votul și să constate că a intervenit decesul. În acest moment, Consiliul Local va numi un viceprimar care va prelua atribuțiile de primar până la data stabilirii unor noi alegeri. Și atunci va avea dreptul și partidul din care făcea parte fostul primar să își pună un reprezentant pe buletinele de vot”, ne spune Nicolae Dobre, viceprimarul comunei Deveselu.

De ce l-au iubit oamenii?

Ion Aliman a fost poate unul dintre cei mai îndrăgiți primari de comună din țară. Omul a făcut atât de multe lucruri bune pentru localitate, încât, cu siguranță, ar fi rămas la primărie pe viață. ”A făcut ceva care să rămână în urma lui, s-a sacrificat întru totul pentru oameni. Pe primul loc a pus comuna, nu sănătatea, nu familia. S-a neglijat total pentru a face ceva pentru localitate. Și a făcut foarte multe în cei opt ani în care a condus primăria. Asta a fost mentalitatea lui, <<hai să facem ceva, hai să construim>>. Tocmai de aceea oamenii l-au iubit și l-au respectat atât de mult. După aflarea rezultatului votului, fără să se organizeze în vreun fel, totul fiind spontan, oamenii s-au dus la mormântul lui Ion Aliman, să îi aducă un ultim omagiu. Și au fost foarte încântați de faptul că primarul lor, care a făcut atâtea pentru comună, a ieșit încă o dată primar cu peste 70% din voturi”, ne-a mai precizat viceprimarul comunei Deveselu, Nicolae Dobre. În plus, satisfacția locuitorilor din Deveselu a fost că vor putea să voteze din nou un candidat de la PSD, lucru care le-a fost interzis de Biroul Electoral Central.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
559 afisari

7 COMENTARII

  1. Nu ma dadeam in vant dupa olteni ,dar dupa asta incep sa ii respect.Ei au inteles inaintea multora ca Romania pe care o stiu ei e moarta si ingropata .Bravo,Deveselu.Amin!

    • `Ei au inteles inaintea multora ca Romania pe care o stiu ei e moarta si ingropata `. Perfecta concluzia ta . A fost si un gest de fronda la adresa bec- ului care le-a refuzat retiparirea buletinelor de vot sperind sa umfle scorul celor care erau impusi cistigatori la nivel national.

  2. I-auzi, ia! Încercați inocularea ideii că omul a răposat din cauză de Covid. Javrelor!

  3. Eu stiam ca la Caracal s-a rasturnat caruta cu prostavani. Probabil ca s-au mai rastogolit la vale o parte din ei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger