Cauta

Incredibil! Cu cât vor crește salariile polițiștilor

Vești bune pentru polițiști. Majorări de 1.000 de lei net la salarii în 2023

Sfârșitul de an vine cu vești bune pentru polițiști, categoria profesională cea mai vitregită de Guvern, dat fiind că înregistrează cele mai mari restanțe în aplicarea Legii salarizării bugetare. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, salariile angajaților MAI vor crește, în medie, cu 450 de lei net. Mai mult, potrivit conducerii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, la rectificarea din iunie, este foarte posibil ca legea să se aplice în integralitate, ceea ce va însemna încă 550 de lei net în plus la salariu.

Plecările masive din sistem și refuzul tinerilor de a mai urma cariera de polițist i-a determinat pe guvernanți să reconsidere politica de austeritate în acest sector și să încerce să respecte legea. Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) ne spune că are informații despre intenția Guvernului de a aplica Legea 153/2017 în integralitate în primul semestru al anului viitor.

”În februarie, când se vor lua primele salarii presupus mărite pe 2023, vom vedea care este gradul de nemulțumire al colegilor noștri, ca să mergem mai departe cu protestele. Trebuie să vedem efectiv ce intră pe card, că socoteala am făcut-o toți. Teoretic, majorarea pe care o vom primi în salariul din februarie este undeva la 80% dintr-o tranșă. Mai exact, polițiștii vor primi în plus la salariu, în medie, pe net, 270 de lei cu majorarea de 10%, iar din majorarea de la salariul de grad, de 180 de lei. În total, vorbim de o majorare netă de 450 de lei, ca medie”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC. Acesta arată că salariul de grad, pe brut, aproape s-a dublat, pentru că ultima actualizare a salariului de grad s-a făcut în 2018, prin raportare la salariul minim de atunci.

Economii de sute de milioane

Sindicaliștii din MAI susțin că cel mai corect din partea Guvernului ar fi fost ca de la 1 ianuarie 2023 să fie aplicate toate majorările prevăzute de legea salarizării, mai ales că s-au făcut economii de sute de milioane de lei din banii polițiștilor.

”Eu aș fi vrut să intre toată legea în vigoare, dar trebuie să vedem și reacția membrilor de sindicat. Mai ales că de un an de zile statul face economie pe buzunarul nostru, pentru că legea trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2022, deci economii s-au făcut cu sutele de milioane de lei. Și atunci, de la 1 ianuarie 2023, Guvernul ar fi trebuit să ne mulțumească că am ajutat încă un an statul român să nu intre în colaps și să ne dea drepturile stabilite prin Legea 153/2017. Noi cerem aplicarea Legii 153 în integralitatea ei ca să nu mai stăm cu mâna întinsă la fiecare sfârșit de an, pentru că toate se calculează automat, în funcție de salariul minim pe economie. Ai crescut salariul minim pe economie la 3.000 de lei, automat s-a dus salariul de grad cu 50 de lei în sus”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

1.000 de lei în plus

Potrivit Legii 153/2017, polițiștii mai aveau de încasat în acest an două tranșe de majorări salariale, însă în vară s-a dat doar 1/4 din ce mai era de luat, deci restanțele sunt de o tranșă și trei sferturi. De la 1 ianuarie 2023 se va aplica o majorare de 10% la salariul de funcție aflat în plată. ”Dar mai avem de luat o jumătate de tranșă, ceea ce înseamnă, pe net, încă o medie 400 de lei. Am reușit să obținem de la conducerea MAI afirmația că se dorește aplicarea Legii 153/2017 în integralitatea ei. Pe noi ne interesează aplicarea legii în integralitate din punct de vedere al sporurilor, care sunt acum calculate la o bază din decembrie 2018, care nu a mai fost crescută. Mai sunt indemnizații, cum este cea de chirie, care sunt calculate la nivelul lui 2009. Dacă se majorează baza de calcul, vorbim de o majorare de salarii în 2023, pe net, în medie, de cel puțin 1.000 de lei, pe care avem speranțe că i-am putea primi la rectificarea din iunie. Și atunci salariul mediu al unui polițist ar crește de la 3.500 de lei net, cât este în prezent, la 4.500 de lei”, a mai afirmat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Ultimele stiri

  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Exit mobile version