AcasăSOCIALIncredibil! Cu cât vor crește salariile polițiștilor

Incredibil! Cu cât vor crește salariile polițiștilor

Vești bune pentru polițiști. Majorări de 1.000 de lei net la salarii în 2023

Sfârșitul de an vine cu vești bune pentru polițiști, categoria profesională cea mai vitregită de Guvern, dat fiind că înregistrează cele mai mari restanțe în aplicarea Legii salarizării bugetare. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, salariile angajaților MAI vor crește, în medie, cu 450 de lei net. Mai mult, potrivit conducerii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, la rectificarea din iunie, este foarte posibil ca legea să se aplice în integralitate, ceea ce va însemna încă 550 de lei net în plus la salariu.

Plecările masive din sistem și refuzul tinerilor de a mai urma cariera de polițist i-a determinat pe guvernanți să reconsidere politica de austeritate în acest sector și să încerce să respecte legea. Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) ne spune că are informații despre intenția Guvernului de a aplica Legea 153/2017 în integralitate în primul semestru al anului viitor.

”În februarie, când se vor lua primele salarii presupus mărite pe 2023, vom vedea care este gradul de nemulțumire al colegilor noștri, ca să mergem mai departe cu protestele. Trebuie să vedem efectiv ce intră pe card, că socoteala am făcut-o toți. Teoretic, majorarea pe care o vom primi în salariul din februarie este undeva la 80% dintr-o tranșă. Mai exact, polițiștii vor primi în plus la salariu, în medie, pe net, 270 de lei cu majorarea de 10%, iar din majorarea de la salariul de grad, de 180 de lei. În total, vorbim de o majorare netă de 450 de lei, ca medie”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC. Acesta arată că salariul de grad, pe brut, aproape s-a dublat, pentru că ultima actualizare a salariului de grad s-a făcut în 2018, prin raportare la salariul minim de atunci.

Economii de sute de milioane

Sindicaliștii din MAI susțin că cel mai corect din partea Guvernului ar fi fost ca de la 1 ianuarie 2023 să fie aplicate toate majorările prevăzute de legea salarizării, mai ales că s-au făcut economii de sute de milioane de lei din banii polițiștilor.

”Eu aș fi vrut să intre toată legea în vigoare, dar trebuie să vedem și reacția membrilor de sindicat. Mai ales că de un an de zile statul face economie pe buzunarul nostru, pentru că legea trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2022, deci economii s-au făcut cu sutele de milioane de lei. Și atunci, de la 1 ianuarie 2023, Guvernul ar fi trebuit să ne mulțumească că am ajutat încă un an statul român să nu intre în colaps și să ne dea drepturile stabilite prin Legea 153/2017. Noi cerem aplicarea Legii 153 în integralitatea ei ca să nu mai stăm cu mâna întinsă la fiecare sfârșit de an, pentru că toate se calculează automat, în funcție de salariul minim pe economie. Ai crescut salariul minim pe economie la 3.000 de lei, automat s-a dus salariul de grad cu 50 de lei în sus”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

1.000 de lei în plus

Potrivit Legii 153/2017, polițiștii mai aveau de încasat în acest an două tranșe de majorări salariale, însă în vară s-a dat doar 1/4 din ce mai era de luat, deci restanțele sunt de o tranșă și trei sferturi. De la 1 ianuarie 2023 se va aplica o majorare de 10% la salariul de funcție aflat în plată. ”Dar mai avem de luat o jumătate de tranșă, ceea ce înseamnă, pe net, încă o medie 400 de lei. Am reușit să obținem de la conducerea MAI afirmația că se dorește aplicarea Legii 153/2017 în integralitatea ei. Pe noi ne interesează aplicarea legii în integralitate din punct de vedere al sporurilor, care sunt acum calculate la o bază din decembrie 2018, care nu a mai fost crescută. Mai sunt indemnizații, cum este cea de chirie, care sunt calculate la nivelul lui 2009. Dacă se majorează baza de calcul, vorbim de o majorare de salarii în 2023, pe net, în medie, de cel puțin 1.000 de lei, pe care avem speranțe că i-am putea primi la rectificarea din iunie. Și atunci salariul mediu al unui polițist ar crește de la 3.500 de lei net, cât este în prezent, la 4.500 de lei”, a mai afirmat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
27.486 afisari

37 COMENTARII

  1. Normal. Politistii sunt foarte importanti. Asa au fost si militienii la timpul lor!

      • Eu nu-s poponar dar as putea sa-i trag cateva bastoane de o sa faca pe el.
        Ce ai ma cu politistii?

        • Stii ce am eu cu voi? Si de ce nu va sufar? Pentru ca nu ii rupeti cu bataia pe infractori. Pe banditi. Nu faceti razii in cartierele banditilor, in satele unde sunt infractori. Sa i prineti sa i inchideti si acolo batai la nesfarsit. Cand vin , de ziua lor, si oricand cand aveti voi chef. Oamenii aceia chiar merita exterminati. As vrea sa i vad legati in lanturi, infometati, pusi la munca, ( poftim, la sosele) si iarasi biciuiti. Ca in lagarele celebre. Acolo unde se fac infractiuni grave si avocatii ii scapa , as vrea sa existe o brigada sau brigazi de politisti, care sa ii curete pe banditi , asa incognito. Si cand vin dosarele sa le anchetati tot voi si sa dati autor necunoscut. Cred ca atunci v ar respecta lumea. Siguranta pe strazi

          • @Badila Cristian – Eu asa am perocedat in cei 23 de ani de munca in Militie. Sunt persoane care ma considera o bruta.
            Bateam la hoti pana faceau pe ei dar…. a venit 1990 cand infractorii au deveni….”domni” si nu mai era permis asa ceva.
            Cand ma duceam sa iau cate un hot ala incepea sa planga. Or fi fost emotiile revederii sau…. bataia care urma?

          • Subscriu, fārā nici o rezervā. E nevoie de multi Alimānescu, pentru a urmāri si prinde scursurile alea si a le executa, scurt si fārā vorbā.

          • Pardon!nu sunt de vina politistii ca nu se poate aplica legea asa cum ati mentionat dvs mai sus!!legea este facuta de politicieni sa fie favorabila hotilor pentru ca si ei fac parte din aceeasi categorie!!din anii ‘90 tot fura si jecmanesc tara asta!!

          • Dacă un polițist ar face așa în ziua de azi, miine ar fi dat afară și posibil un pic de închisoare!
            V-ar conveni?

          • Totul se face sub supravegherea Parchetului si cu respectarea legii!

        • Ce sa zic? Felicitari ! De ce angajatii de acum nu procedeaza la fel? De ce nu se impun? Lumea vrea liniste, siguranta, nu drepturile omului pentru banditi.

          • @Badila Cristian – ”De ce angajatii de acum nu procedeaza la fel? ”
            Pai nu-i vezi cum arata 1/2 dintre politisti? 1,60 m si 55 de kg. Ce sa impuna ei?Si cum?
            Noi eram cam toti la 1.80 m si peste 100 de kg. Tremurau infractorii cand ne vedeau.
            De aici excludem sectoristii care chiar erau burtosi.

    • De ce nu merita? ..pentru ca este liniste in tara?….de ce nu zice nimeni nimic despre asistatii social care sunt adevaratele putori ….despre …pesti …prostituate ..samsari de masini …etc …care nu au dat un leu pentru tara …ci doar consuma ……

  2. Mi se pare mie,dna Marcu ,sau sunteti in locul lui Coarna?Milioane de oameni din tara asta ,mai ales cei din economia reala,nu primesc un sfant de sarbatori sau la salariu,statul mankurt roman creste pensionarii cu mariri ,vouchere si carduri de tot felul in timp ce copiii si tineri acestei tari care invata si se chinuie sa ajunga ceva in viata sunt umiliti cu alocatii si burse de mizerie .Reteta sigura pentru disparitia unei tari si a unei natiuni insa romanilor nu le mai pasa nici macar de copiii lor.

  3. Pentru politist: Mai uitati va la filme cu actiune din timpul ultimului razboi. Cum se faceau raziile pe atunci , cum ii incarcau in camioane, cum ii duceau la marginea orasului si ii lichidau. S a reusit „performanta” de a lichida 30.000 de oameni intr um weekend. La Babi Yar. Dar retineti. Acei oameni erau NEVINOVATI. Si voi nu puteti . nu aveti curajul si responsabilitatea, sa lichidati interlopii. Criminali periculosi. Sau amenintati avocatii care ii apara. Daca si nenorocitul de Dinca , are avocat, care face plangere ca Dinca este stresat si amenintat in inchisoare. Sai dea soarta acelui avocat ( parca este femeie ) sa aiba soarta celor doua fete ucise de Dinca. O alta prostie: Se introduce un ofiter de politie , incognito, in lumea interlopa, ca sa arate dovezi de infractiuni. Bai, nu va ganditila soarta acelui om daca este desconspirat? A familiei lui? Ce sa arate? Ce stie toata lumea? Luati i din case si executati la marginea drumului, sau in lagare cu ei. Atunci o sa va respecte lumea.

  4. Parerea mea este, ca un subofiter de politie, are probleme profesionale de rezolvat, mult mai multe si mai importante, decat un colonel MAPN. Am facut armata in 1977, si i am vazut in ” actiune” Actiune de frecat menta. Acei oameni chiar nu faceau nimic. Veneau la 7, plecau la 3, stateau pe teren , mai jucau volei, pauza la popota la 10, putina specialitate si trimiteau cate un gradat sa faca instructie cu noi, constanta ochirii, etc. La 55 de ani , obositi, la pensie. Si cred ca si acum este la fel. Ba nu, sunt plini de medalii pe piept. De la ce merite? Culmea, prostimea di Romania, are cea mai mare incredere in ei. In ei si in biserica. Alti excroci si frecangii de menta. De aceea nu se dezvolta Romania. Si un PS. Si maistrii din fabrici si uzine aveau de asemenea de rezolvat probleme grele de productie, mult mai grerle decat Apv isti MAPN. De ingineri nu mai vorbesc. Si nu au mai iesit devreme la pensie. A iesit ceva din mainile si mintea lor. Respectati oamenii care gandesc si muncesc , nu oamenii din MAPN.

      • Nu am nici o pretentie. Ce nu s a mai intamplat sa gresesti? Ti s a parut ca sunt chiar asa …agramat? Ai si gasit o greseala si gata m ai taxat. Dar pe bonlavii astia la cap care scriu numai porno nu i taxeaza nimeni. Chiar si daca scrii la ” misto” treburi din astea , repetat, si tot ai ceva la cap. Exact ca in armata cand simulezi nebunia. Se zice ca esti simulant dar tot ai ceva la cap. escroc, poftim.

    • Ce sa zic? Aici aveti dreptate. Trebuiesc oameni constiinciosi, educati sa lupte impotriva infractorilor, nu sa abuzeze de o putere creata pentru ei. Este cu dus si intors. Dar celebrul Heinrich Himmler a spus o data referitor la coruptie. Nici o marca nu va fi furata de la detinuti , pentru noi. Au fost cateva cazuri de furturi in SS. Foarte putine, dealtfel. Si s au rezolvat. Cred ca asa se poate rezolva problema. Cu oameni educati in spiritul asta. Fanatici. Dupa parerea mea fanatismul este o calitate. Care lipseste poporului nostru.

      • ”Trebuiesc oameni constiinciosi, educati ” ……? Mai baiatule tu pe ce lume traiesti?
        Nu vezi ca pana si o sectretara te trateaza cu c u r ul? Pana si aia e verisoara sefului, amanta sau s u ga toarea lui de p u l a.
        Date-n pu la mea!

  5. Stimati compatrioti si antipatici politicieni, vreti liniste si pace, sa nu fiti talhariti, violati, escrocati, etc., atunci bagati mana adanc in buzunare si platiti in mod corespunzator politistii, care isi risca viata, de multe ori pentru cine nu merita! S-a inteles Barbule!

    • bade misule…never.o politie adevarata,puternica,nesubordonata politic,umple puscariile intr-un an cu „puliticienii”zilei.intr-un singur an.iti dau scris daca doresti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger