Cauta

Incredibil! Cât a câștigat statul român din specula gazelor și energiei

Prețurile la energie și la gaze au umflat buzunarele statului român

Deși compensarea pe un an la energie va costa în jur de 9 miliarde de lei, numai din dereglementarea prețurilor la gaze naturale și din impozitul pe venitul suplimentar al producătorilor de energie, statul român a încasat în plus, în doar 6 luni, 11,3 miliarde de lei. Mai mult, impozitul pe profit a adus încasări mai mari cu peste 4 miliarde de lei, evident, din zona energetică, unde profiturile au fost uriașe.

Proiectul rectificării bugetare, elaborat de Ministerul Finanțelor, arată foarte clar de ce statul nu se grăbește ia măsuri pentru a stopa specula de pe piața energiei și a gazelor naturale. În primele șase luni ale acestui an, pe fondul unei sărăciri accentuate a populației, veniturile bugetare au crescut cu aproape 21,4 miliarde de lei. Suma este uriașă și nu se justifică prin nicio creștere economică, dat fiind faptul că foarte multe companii și-au închis activitatea, pe fondul creșterii necontrolate a prețurilor la gaze și energie electrică.

Mai mult, comparativ, la prima rectificare bugetară din 2021, care a avut loc în luna septembrie, veniturile bugetare au fost majorate cu doar 6,4 miliarde de lei, iar în 2019, an pre-pandemic, veniturile bugetare au scăzut, la prima rectificare, cu suma de 14,5 miliarde de lei. De unde provin acele 21,4 miliarde de lei în plus la buget în primele șase luni ale acestui an? Din specula la energie și la gaze naturale. Astfel, potrivit Ministerului de Finanțe, cea mai mare sumă încasată în plus la buget a fost de 11,3 miliarde de lei, din alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii. Concret, majorarea se datorează evoluției impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale (+8,1 miliarde lei) și a impozitului aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 (+3,2 miliarde lei). De remarcat faptul că suprataxarea s-a aplicat la producători, și nu la traderi, care au și provocat creșteri uriașe și continue ale prețurilor.

9,5 miliarde de lei din impozit pe profit și TVA

Impozitul pe profit a generat un venit suplimentar la bugetul de stat de peste 4 miliarde de lei, iar TVA-ul a adus și el mai mult de 5,5 miliarde încasări în plus față de cele preconizate. Toți acești bani provenind din profiturile uriașe ale traderilor de energie și gaze, dar și din influența prețurilor la energie electrică, gaze și carburanți în toate produsele din piață, influență suportată de întreaga populație. Numai din încasările în plus la impozitul pe profit și din TVA, statul român a acoperit compensarea prețurilor la energie electrică, estimată la 9 miliarde de lei pe un an de zile. Ceea ce înseamnă că cele 11, 3 miliarde de lei din dereglementarea prețurilor la gaze și din suprataxarea producătorilor de energie rămân profit net al statului român. La acești bani se mai adaugă 126 milioane de lei, din alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane fizice și 920,4 milioane de lei în plus din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități.

Mai mulți bani din redevențe

La majorarea veniturilor bugetare au mai contribuit și impozitul pe comerțul exterior și tranzacțiile internaționale, de 447 milioane de lei, precum și venituri din capital, de 87,3 milioane de lei. Totodată, statul român a încasat în plus venituri nefiscale în valoare de peste 2,4 miliarde de lei. ”Majorarea veniturilor nefiscale cu 2,7 miliarde lei se datorează, în principal, evoluției redevențelor petroliere (efect al creșterii prețurilor la petrol și gaze naturale) și dividendelor aferente exercițiului financiar al anului 2019 și 2020 efectuate de către CEC BANK. Această majorare a veniturilor este atenuată cu 0,7 miliarde lei de compensația la carburanți pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină (O.U.G. nr. 106/2022)”, arată Ministerul de Finanțe.

Ultimele stiri

  • Trump devine coșmarul piețelor bursiere?
  • S-a creat precedentul. România, condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor unui transgender
  • Slăbirea monedei Chinei – implicații uriașe pentru comerțul mondial
  • Israel vs Hamas – încă șapte luni de luptă
  • Gigantul petrolului lansează o mega-tranzacție de 10 miliarde de dolari
  • Flancul estic, veriga slabă a NATO
  • Calea periculoasă a extinderii UE
  • Dar Girafa de la Antipa o fi pus botul la verdeață?
  • Semnal de alarmă tras de FACIAS: Criza transplanturilor se agravează
  • Prin măsurile impuse de PSD la guvernare, nivelul de trai în România se apropie de media europeană
  • Exit mobile version