Cauta

Incredibil. Austriecii și nemții se tratează în spitalele românești

Cetățenii UE vin să se trateze în România, că este mai ieftin și mai accesibil

Peste 12.000 de cetățeni străini din Austria, Germania și Italia figurează în statisticile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ca beneficiari ai serviciilor medicale din România. Pentru aceștia, CNAS are de recuperat de la țările respective sume de peste 16 milioane de lei. Pe de altă parte, pentru românii care se tratează în străinătate cu asigurare românească, statul a plătit, anul trecut, 650 milioane de lei. 

Raportul pe anul 2022 al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cuprinde o statistică frapantă. România are de recuperat, de la statele UE, SEE/ Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, peste 22 de milioane de lei pentru servicii medicale acordate în țara noastră unui număr de 17.715 cetățeni străini. Cei mai mulți provin din Austria, 5.634 cetățeni, cu facturi medicale în valoare de peste 2 milioane de lei, din Germania, 3.659 cetățeni, cu facturi de circa 4 milioane de lei și din Italia, 3.023 cetățeni, cu servicii medicale în valoare de peste 10 milioane de lei. Cu facturi restante cu tot, România mai avea de încasat, la 31 decembrie 2022, o sumă totală de 33.727.012 lei de la statele membre UE/SEE/Confederația Elvețiană și UK.

Anul trecut, statul a reușit să încaseze doar 10 milioane de lei, din sumele restante din 2021, de 22,4 milioane de lei. Surse din cadrul CNAS susțin că parte din aceste cheltuieli medicale ar fi fost făcute de românii din diaspora, care preferă să se trateze în România, deși au asigurări medicale încheiate pe teritoriul statelor în care își au reședința, din cauza accesului limitat și îngreunat la sistemul de sănătate din UE. Însă formularea ”cetățeni străini”, folosită de CNAS în raportul pe anul 2022, nu are cum să facă referire la cetățenii români care lucrează în afara țării. Cel mai probabil vorbim despre o dezvoltare a turismului medical, încurajat și de firmele de asigurări din afară, având în vedere costurile mai reduse din România. De remarcat este faptul că serviciile medicale în România au fost prestate pentru aproape toate statele europene, printre care Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franța, Grecia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Olanda, Spania, Suedia, Ungaria, precum și Marea Britanie.

Cheltuieli de 650 milioane de lei

La nivelul anului 2022 bugetul alocat caselor de asigurări de sănătate, pentru prestaţii medicale acordate în baza documentelor internaţionale, în vederea finalizării procedurii de rambursare către statele membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană sau către asiguraţii români reprezentând cheltuielile cu asistenţa medicală acordată acestora pe teritoriul altor state membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană, a fost de 650.000,00 mii lei. Astfel, 643.063,19 mii lei (98,93 % din buget) a fost utilizat pentru efectuarea plăţii serviciilor medicale acordate în baza documentelor de deschidere de drepturi către statele membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord creditoare, din care 27,75 mii lei în baza Acordului dintre România și Republica Cehia în domeniul securității sociale și 6.215,46 mii lei (0,96 % din buget) pentru efectuarea plăţii către asiguraţii români care au beneficiat de servicii medicale pe teritoriul statelor membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, servicii medicale achitate de aceştia. Totodată, 720,95 mii lei (0,11 % din buget) au fost folosiți pentru achitarea sumelor câştigate în instanţă de persoanele îndreptăţite conform hotărârilor judecătoreşti, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate pe teritoriul statelor membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Asigurați în România, tratați în afară

Pentru servicii medicale acordate în perioada şederii temporare au fost achitate 31.194 formulare E 125/SED similar, contravaloare acestora fiind de 249.873.375,90 lei (38,86% din plăţile efectuate), iar pentru tratament planificat autorizat au fost achitate 956 formulare E 125/SED similar, contravaloare acestora fiind de 54.851.873,67 lei (8,53% din plăţile efectuate), se mai precizează în raportul CNAS. Cea mai mare sumă a fost alocată pentru servicii medicale acordate asiguraţilor cu reşedinţa pe teritoriul altui stat membru UE/SEE/ Elveţia, fiind achitate 70.739 formulare  E125/E127/SED similar, cu o valoare totală de 338.310.181,39 lei (52,61% din plăţile efectuate). Față de sumele mari percepute pentru asigurările de sănătate în statele UE, românii preferă să-și încheie asigurări în țară, care au prețuri foarte mici, și să se trateze în afară, punând presiune pe bugetul Sănătății.

Ultimele stiri

  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Exit mobile version