Cauta

Inconștiență la minister. Bombe biologice, aruncate pe străzi

Ministerul Sănătății dă drumul la tuberculoși pe stradă

Bolnavii cu forme grave de tuberculoză de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” vor fi scoși în stradă, potrivit unei decizii a Direcției de Sănătate Publică București. Măsura aberantă pune în pericol sănătatea publică, existând riscul izbucnirii unei epidemii de TBC, atrag atenția medicii.

Direcția de Sănătate Publică București, aflată în subordinea directă a Ministerului Sănătății, a emis o decizie de închidere a unui pavilion cu 120 de paturi al Institutului „Marius Nasta”. Cei 120 de bolnavi, mulți dintre ei cu TBC și tuberculoză rezistentă la medicamente, boli extrem de contagioase, vor fi aruncați în stradă. ”A venit DSP-ul să ne închidă un pavilion dedicat pacienților cu tuberculoză, unii dintre bolnavi fiind fără case, vai de capul lor, nu era niciunul din familia regală, ca să zic așa. Aici erau tratați ca oameni, veneau cadrele medicale îi tundeau, îi despăducheau, îi îmbrăcau, le dădeau trei mese pe zi, ceea ce nu se întâmpla când erau pe stradă. Au găsit pretextul că au văzut în zonă un șobolan și au decis să închidă pavilionul.  Pavilionul are o curte mare și este undeva, pe lângă Parcul Tineretului. Măi fraților, stați puțin, o parte din acești bolnavi sunt bombe biologice, au tuberculoză și unii au tuberculoză multidrog rezistentă (MDR). Și, deodată, noi trebuie să închidem acest pavilion. Cum să închizi un pavilion de semnificația acestuia fără să ai o clădire de rezervă? Conducerea Spitalului a trimis o adresă la DSP în care a explicat motivele pentru care acest pavilion nu trebuie închis, dar răspunsul DSP a fost că ar trebui Primăria să ofere o școală, o grădiniță, deși Institutul <<Marius Nasta>> este în subordinea Ministerului Sănătății, iar Primăria nu are nicio legătură. Concret, pacienții vor pleca pe stradă, acesta este rezultatul. Ce dorește acest DSP? Vrea ca pacienții tuberculoși să umble pe stradă tușind în dreapta și în stânga sau vrea să fie undeva, supravegheați și tratați? Când vor apărea microzone epidemice de tuberculoză o să ne aducem aminte cu mare plăcere de Covid. Unul singur dacă ar împrăștia TBC-ul din cauza faptului că unii s-au trezit că trebuie închis pavilionul și tot este extrem de grav. Chiar dacă nu le pasă de amărâții ăia, DSP-ul trebuie să se gândească la faptul că nu le facem noi un favor că-i ținem aici, ci ei ne fac nouă un favor că nu împrăștie tuberculoza. Tuberculoza multidrog rezistent este foarte gravă. Gândiți-vă că vă îmbolnăviți cu un bacil care nu are tratament. Bolnavii aceștia nu se pot decât ameliora și trăim cu speranța că într-o zi se va descoperi un taratament”, ne-a declarat prof.dr. Ioan Cordoș, șeful secției de chirurgie toracică a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

A început evacuarea bolnavilor TBC

La sfârșitul lunii aprilie, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care demara un proiect pilot de scoatere a bolnavilor TBC din spitale și tratarea lor în ambulatoriu. ”România rămâne țare cu cea mai ridicată rată anuală de notificare din UE și contribuie anual cu circa 20% din cazurile totale înregistrate la nivelul UE. În România managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secții de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Acest lucru se realizează în contextul în care România dispune încă de peste 100 dispensare de pneumoftiziologie, care funcționează cu resurse financiare din bugetul Ministerului Sănătății și care ar avea capacitatea de a prelua o parte din serviciile furnizate în prezent în spital”, se arăta în referatul de aprobare a ordinului de ministru.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version