AcasăSOCIALIncompetență sau interese? Ministerele blochează folosirea resurselor de energie

Incompetență sau interese? Ministerele blochează folosirea resurselor de energie

Ministrul Boloș, acuzat că blochează utilizarea biomasei, ca sursă de energie

Reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrag atenția că ministerele blochează, efectiv, utilizarea biomasei ca sursă de energie, din cauza intereselor sau a incompetenței. AOAR arată că regulamentul european a fost tradus greșit și că, în loc de creșterea eficienței utilizării, demnitarii români au înțeles interzicerea utilizării biomasei, blocând orice proiect al instalațiilor de cogenerare, care folosesc deșeuri forestiere, agricole și menajere.

În plină criză energetică, autoritățile române, în loc să sprijine orice resursă energetică, au ajuns să le blocheze. Este cazul energiei din biomasă, obținută prin folosirea de peleți din deșeuri forestiere, agricole și menajere și transformarea lor în căldură și energie. Reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) ne spun că se luptă cu toate autoritățile să recunoască faptul că biomasa este o resursă energetică.

”Pur și simplu suntem în situația în care, în loc să susținem toate resursele energetice, noi excludem în mod explicit, în frunte cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, împreună cu tăcerea Ministerului Mediului și a Ministerului Energiei, care ar trebui să fie primii interesați. Noi cerem ca biomasa să fie sursă energetică de creștere eficientă a furnizării de căldură și electricitate, iar parlamentarii, miniștrii și ministerele se opun. În acest context, toate încercările de a suplini resursele regenerabile, care sunt intermitente, cu biomasa, care este constantă, s-au lovit de un zid. Se interzice biomasa, dar se încurajează eolienele și fotovoltaicele. Foarte bine, dar de ce excluzi una din sursele importante de energie? Pe deoparte, vor să interzică prin lege biomasa, iar pe de altă parte, a apărut Marcel Boloș și a spus că a văzut în Germania că se folosește biomasa și vrea să facă niște proiecte la Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene. Putea să vadă și în România, nu trebuia să se ducă în Germania”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR.

Au tradus greșit

Angajații ministerelor nu au tradus bine Regulamentul European, care a cerut să creștem eficiența utilizării biomasei, nu să o interzicem, semnalează conducerea AOAR. ”Am fost la Parlament, am adus argumente, le-am arătat documente europene care contrazic o astfel de poziție, dar degeaba. Sunt niște regulamente europene care vizează folosirea mai rațională a biomasei forestiere, dar una este să crești eficiența folosirii biomasei și sistemele propuse de noi asta urmăresc, și alta este să o interzici. Iar în biomasă intră și deșeurile agricole, care ard pe câmpuri acum, dar și deșeurile menajere. Acestea se pot paletiza și se pot arde. În PNRR ne-am asumat să renunțăm la lemnul de foc, dar nu se poate așa ceva în România. Ideea că vei băga gaze în toată țara este absurdă. Și când le propui să susțină proiecte în care lemnul să fie ars cu eficiență în așa-numite instalații de cogenerare, nu îi interesează. La Coltem Timișoara au deja 5.000 de tone de biomasă pe care o vor folosi în centrale înlocuind cărbunele și acum se bat cu Ministerul Mediului să le aprobe să folosească încă 10.000 de tone, care rezultă la Timișoara din toaletarea parcurilor, pomilor ș.a.m.d.”, ne-a precizat secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan.

O resursă inepuizabilă

Numai din agricultura românească se produc, anual, 25 de milioane de tone de paie, coceni etc. Reprezentanții mediului de afaceri susțin că, în loc să le arzi necontrolat, trebuie să se facă o schemă care să ajute comunitățile locale să adune toate aceste resurse, alături de toaletarea viilor, livezilor. ”La 14 milioane metri cubi de lemn exploatat, 1,5 milioane sunt crengi. Toți miniștrii Mediului au știut și li s-au pus pe masă peleți făcuți din deșeuri menajere și au spus că vai, ce soluție bună, și toți au susținut fotovoltaicele și eolienele. Această încăpățânare în a bloca utilizarea unei resurse energetice naționale nu poate să fie decât o combinație între interese și incompetență. Imaginați-vă ce ar însemna pentru micile comunități, în special rurale, să le asiguri o sursă de căldură, 80% căldură și 20% electricitate, prin folosirea deșeurilor locale. Pentru asta este nevoie de un program național pentru finanțarea unor instalații de cogenerare pe bază de biomasă”, a mai afirmat Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.718 afisari

15 COMENTARII

  1. N-aveti de ce sa stati in cumpana, daca ori daca, sant numai prosti. Am spus-o mai demult si repet de cate ori am ocazia, tara asta va ”muri” de incompetemta…

  2. ”Se interzice biomasa, dar se încurajează eolienele și fotovoltaicele. ” Sunt niste prosti ajunsi ”sus”. Eu din august alerg dupa hartii sa devin prosumator. Vreau sa montez panouri solare pe banii mei sa dau energie in sistem iar cretinii din birouri imi elibereaza la ”termen” care-i 30 de zile cate o hartie. De multe ori nici p-aia. Acum eu am facut cerere ca primaria sa confirme ca str x nr 55 este chiar strx nr 55.

  3. CAND in orce domeniu MINISTRU AJUGE ORCE IDIOT SAU PUPINCURIST !, rezultatul se vede :dezastru haos ,paguba ,saracie .

  4. În anii 70 la fermele agrozootehnice lucrătorii își încălzeau sobele și mâncare cu gaz produs din biomasă (balegă, paie și resturi de coceni care eliberau gaz sub un clopot mare, colector). Acum a devenit perimat sau e respins ca fiind ceaușist?

  5. la toata lumea le este frica sa spuna adevarul si toti o zguduie cu incompetenta si prostia . ESTE SABOTAJ PE FATA SI TRADARE , EVIDENT PE BANI CA NU GRATIS . dovada ca toti sint putrezi de bogati , prosti bogati mai rar. asta cu prostia este vanturata ca sa nu fie acuzati de tradare , dar nu se poate ca peste tot sa fie alesi doar prosti , atunci ar trebui sa fie saraci , ca prostia si saracia merg mana in mana .

    • Doar tu ești și prost și sărac. Vierme, dacă unul s-a-mbogățit din furt nu înseamnă că-i deștept!

      • esti cel mai prost de pe site , intotdeauna intelegi pe dos , handicapul ti s-a urcat si la creier !

    • Ministrul Popescu nu e prost cum spunea Simion. Studiile lui arata asta. El este TRADATOR.

  6. Da’ ce-ar fi, voi cei de la AOAR, să vă asumați o decizie și toți cei care dețin instalații pentru biomasă să le dea drumul masiv? Dar TOȚI. Ce-o să facă ăilalți? O să vă închidă pe toți? De ce nu le forțați mâna, pentru că au clar niște interese aici, de-aia vă blochează.
    Vă dați seama ce-nseamnă 25 de milioane de tone de biomasă EXPORTATĂ în Occident, pe comisioane grase? Probabil de-asta nu vor să dea drumul, pentru că cineva, undeva, sus, foarte sus, și-a făcut niște socoteli…
    Da, nu e atât de simplu precum pare, însă ce face ministerul se numește sabotaj, subminarea economiei… astea erau, demult, în Codul Penal.
    Să negociezi la infinit cu niște lepre e pierdere de timp.

  7. Nu este nici incompetenta nu sunt nici interese.
    Este TRADARE DE ȚARĂ !
    Este SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE !
    PUNCT. UN PUNCT MULT MAI MARE DECIT CAPATINILE LOR SECI.
    DOAMNE AJUTA !!!

  8. Bolos ,tu ce esti ,mamaliga sau sabotor cu emfaza?
    Daca vezi ca turma de prosti pe care o tolerezi
    Nu e capabila sa traduca un text ,sau o fraza
    Nu inteleg de ce naiba ii mai tii ,ii pastrezi?

    Sau ai tu cu ai tai interese meschine
    Si te-ar incurca un astfel de demers
    Esti tradator sau doar prost cu patine
    Jivina nebuna ,ai grija la mers !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger