Invocând schimbările legislative succesive și necesitatea introducerii unor noi categorii, Guvernul a emis o Hotărâre prin care modifică lista faptelor pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor. În această listă apare și deținerea de către orice persoană a unei cantități de peste 200 de litri de băuturi spirtoase, fapta fiind considerată infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.
Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotărâre privind modificarea anexei la HG nr. 1000/2015 privind faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor. Pe noua listă apare și deținerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a unei cantități de peste 200 de litri de băuturi spirtoase, peste 300 de litri de produse intermediare și peste 300 de litri de băuturi fermentate, fapta fiind considerată infracțiune și pedepsită cu închisoare de la unu la 5 ani. Totodată, aceeași infracțiune reprezintă săvârşirea de mai multe ori în decursul unui an calendaristic a faptelor de deținere a băuturilor spirtoase, produselor intermediare și a băuturilor fermentate, dacă prin cumulare se depăşesc limitele cantitative de 200 litri și, respectiv, de 300 litri. Cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidenţă şi urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile şi financiare de către contribuabili, în care se ţine evidenţa persoanelor fizice, juridice şi a entităţilor fără personalitate juridică care au săvârşit fapte de natura infracţiunilor şi contravenţiilor, sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale şi de cele care privesc disciplina financiară, susține Executivul. Pe lista faptelor care intră în cazierul fiscal sunt trecute, în total, 87 de infracțiuni și 164 de contravenții.
Neplata CAS-ului de către firme, pedepsită cu amendă
Cazier fiscal negativ vor avea și companiile care rețin și nu varsă la buget sumele reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă. Mai exact, este vorba despre firmele care nu plătesc CAS și asigurările de sănătate pentru angajați, deși banii au fost reținuți din salarii. Foarte mulți români s-au trezit că beneficiază de pensii sociale după zeci de ani de muncă, deoarece patronii nu au achitat contribuțiile la stat. Pentru această faptă, pedeapsa este una simbolică. Astfel, persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari sunt sancționate cu amendă de la 4.000 de lei la 6.000 de lei, dacă obligațiile fiscale sustrase de la plată sunt de până la 50.000 lei inclusiv, și cu amendă de la 1.000 de lei la 1.500 de lei pentru celelalte persoane juridice. Dacă obligațiile fiscale sustrase de la plată sunt între 50.000 și 100.000 de lei, firmele mici și mijlocii primesc amenzi între 12.000 de lei și 14.000 de lei, iar celelalte firme, între 4.000 de lei și 6.000 de lei. Dacă sumele neachitate la stat depășesc 100.000 de lei, cea mai mare amendă este de 27.000 de lei și cea mai mică, de 6.000 de lei.
Certificat de bună purtare
Toate infracțiunile și contravențiile care se înscriu în cazierul fiscal au ca scop prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi eficientizarea de către organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de către contribuabili. Cazierul fiscal este organizat la nivel central (ca o bază de date centrală) în care se ține evidența contribuabililor de pe întreg teritoriul țării, bază de date la care au acces pentru interogare și emitere toate organele fiscale competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, acestea putând elibera certificatul de cazier fiscal oricărui contribuabil, indiferent de domiciliul acestuia, iar înscrierea informațiilor în cazierul fiscal se realizează pe baza documentelor rămase definitive, mai precizează Guvernul.