AcasăSOCIALÎnchiderea termocentralelor românești, premeditată în timpul guvernării Cioloș

Închiderea termocentralelor românești, premeditată în timpul guvernării Cioloș

Închiderea termocentralelor românești a fost programată cu mult timp înainte de anul trecut, când penultima dintre ele a fost mazilită. De exemplu, pregătirea pentru fier vechi a singuruluii producător de energie din Nord-Vestul țării, termocentrala Mintia, a început în 2015, chiar pe timpul guvernării Cioloș. Atunci planul de restructurare, care ar fi împiedicat obligativitatea restituirii ajutorului de stat, a fost blocat, fapt care a băgat în faliment și în blocaj termocentrala.

Termocentralele Sistemului Energetic Național executate pe timpul Guvernului Cioloș

La distrugerea Sistemului Energetic Național, unul dintre cele mai dezvoltate din Europa, se lucrează de foarte mulți ani. Astfel, una câte una, termocentralele pe cărbune au fost închise, unele fără justificare, rămânând încă în picioare, cu funcționare la un sfert din capacitate, perla industriei energetice românești, Complexul Energetic Oltenia, mai greu de ucis.

Povestea condamnării la moarte a termocentralei Mintia, din Hunedoara, a început în 2015, chiar dacă anterior, la fel ca și în cazul altor obiective strategice energetice, un rol important în falimentarea lor l-a avut Comisia Europeană, care a impus povara certificatelor verzi pentru producătorii pe cărbune și a interzis, în același timp, ajutoarele de stat. Pentru Mintia, care echilibra sistemul energetic în zona de Nord-Vest a țării, a existat o șansă de supraviețuire în urmă cu 7 ani.

După ce a primit un ajutor de stat, care acoperea costurile insuportabile cu certificatele verzi, Mintia a fost obligată de Comisia Europeană să elaboreze un plan de restructurare, așa cum și Complexul Energetic Oltenia a întocmit, reușind și azi să supraviețuiască. ”Planul de restructurare trebuia realizat de societate potrivit dispozițiilor Deciziei CE nr. C(2015) 2652 final din 21.04.2015, cazul SA.41318 – România, ajutor de stat, pentru salvarea Societății Complexul Energetic Hunedoara. La data de 10.08.2015, CEH a semnat contractul de servicii cu consultantul de restructurare selectat, Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA (ISPE). Planul de restructurare elaborat de ISPE a fost analizat în cadrul mai multor întâlniri comune Ministerul Economiei – Consiliul Concurenței – DG Competition, desfășurate în perioada noiembrie 2015-iunie 2016, însă acesta nu a fost întocmit în conformitate cu orientările Comisiei Europene și nici nu a fost notificat oficial de România, Comisiei Europene”, se arată în ordonanța emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

Plângere penală a Sindicatului Solidaritatea

În fapt, ordonanța Parchetului este urmare a plângerii penale înaintate de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, care a acuzat autoritățile că au premeditat închiderea termocentralei Mintia. Revenind la momentul cheie al planului de restructurare, finalizat în noiembrie 2015, se observă că fix în noiembrie 2015 a fost instaurată guvernarea Cioloș, care a înlocuit Guvernul Ponta.

Sigur că planul de restructurare, întocmit de un consultant selectat prin licitație, a ținut cont de solicitările Comisiei Europene, însă autorităților din Guvernul Cioloș le-a luat 7 luni să-l analizeze, iar, în final, nici nu l-au trimis Comisiei Europene, aducând prejudicii grave termocentralei Mintia, dar și Sistemului Energetic Național.

”La data de 12.03.2018, prin scrisoarea COM nr. C (2018) 1442 final /20l8, Comisia Europeană a comunicat că a inițiat procedura de investigație privind posibile ajutoare de stat la CEH. Prin Decizia COM nr. C(2018) 7308/08.11.2018 privind ajutorul de stat pus în aplicare pentru restructurarea CEH, s-a stabilit recuperarea ajutorului de stat ilegal, în termen de 4 luni de la intrarea în vigoare a deciziei, respectiv până la data de 09.03.2019. Pentru punerea în executare a deciziei de recuperare a ajutorului de stat ilegal, Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de furnizor al ajutorului de salvare, a instituit sechestre asigurătorii pe bunuri din patrimoniul CEH, ajutorul de salvare nefiind încă recuperat”, mai arată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Statul român vs statul român

În ceea ce privește solicitările Consiliului Județean Hunedoara privind ”preluarea activelor libere de orice sarcină de natură financiară, infrastructura și utilitățile aferente Termocentralei Mintia”, invocate în plângerea penală a Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, aceasta nu poate fi făcută dat fiind că sunt grevate de sarcini instituite de Ministerul Finanțelor Publice și ANAF (sechestre asigurătorii), mai susține Parchetul. Așa cum am mai consemnat, însă, există o ordonanță care permite darea în plată a activelor către autoritățile locale, pe care guvernele Orban și Cîțu, dar și Ciucă refuză să o pună în aplicare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.760 afisari

34 COMENTARII

  1. Deci n-a fost guvernul ZERO, ci MINUS. Slugile, care fac mai mult decat le cere „stapanul”…

  2. acest ticalos,de familie securista, e tradatorul nr 1 al statului roman. A inchis Halinga, uzina de apa grea la comanda canadienilor al carui slujitor este. Vom importa apa grea de la canadieni la preturi astronomice, in loc sa vindem. Deferit justiriei si judecat ptr tradare!

    • cine vrei sa-l inchida pentru tradare ? securitatea care l-a adus la putere cu complicitatea psd , care s-a dat la o parte sa vina ciolos ?spune-i lui coldea asta cu tradarea si o sa vezi ca moare de ras . toate se fac cu complicitatea intregii clase politice , servicii , justitie etc altfel n-ar sta bine merci pe milioane

    • Si sasul SS , si el trebuie executat , trantorul a dormit 7 ani si n-a facut nimic , a semnat eliberari din functii din justitie ,l-a pus pe Sica PM , apoi pe Citu a facut datorii miliarde , si urmarea cunoasteti cu plagiatorul , zici ca Romania e Titanic

  3. Daca nu era Ciolos gaseau globalistii alt slugoi de servici……problema Romaniei este Isarescu,Stolijan,organizatia soros cu toti slugoii pe verticala si orizontala
    Astia conduc nu un tiriplici ca Ciolos

  4. Nimeni nu va fi judecat pentru tradare sau pentru subminarea economiei nationale, pentru ca au avut grija sa anuleze legile respective, iar procurorii si judecatorii mituiti cu pensii speciale or sa spuna ca daca nu exista lege atunci nu exista fapta penala. Executati unul cate unul cu pistolul la ceafa.

  5. Ei ce va povesteam mai demult despre acesti ratati?
    Buba are sange stricat in sistemul de bord
    A ramas gravid de aia a fost de acord
    Ca barbatii sa nasca ,dar oare-s barbati?

    Oare faptura asta care lupta sa ne distruga atat de scarbos
    Nu poate sa fie gazat si el de Dragniia….ca pe zece august
    Cand li s-a schimbat adn -ul devenit de atunci mai urat ,mai vetust
    Sarmani lingai ai mosneagului neomarxist si dereglat ,Soros!

    Il stiti pe acoperitul acela Tucescu ?Are in cap gargauni de ciocoi
    Spunea ca margarina nu-i buna de mancat ,iar fabricantul trebue arestat
    Dar bai neam de progresisti globalisti ,de lingai cu atestat
    V-ati gandit cati bolnavi au indicatii de la medic sa manance ,,oloi”

    Ai ochelari de cal si idei fixate adanc
    Ai facut tu cercetari si te-ai documentat
    Daca nu taci naibii acoperit de rahat
    Nici parizerul cu eticheta curata nu-i bun la oblanc!

    Tot ce-i de aici nu-i bun e spurcat
    Trebue sa mancati ulei de ,,mazline”din moara
    Ca uleiul romanesc tras la rece nu-i bun ,te omoara
    Tot ce-i Romanesc ,,trebe” inchis si stricat!

  6. Tradatorii au ajuns la cote alarmante Trebue date legi contra lor Are dreptate DL ORBAN PREMIERUL Ungur cand descrie neomarxistii ca pe o plaga stricata iar pe ,,domnul broscoi ”Soros ,ca fiind o piaza rea !

  7. premeditata de usr , infaptuita de pnl cu complicitatea psd , sau pnl-psd-usr -udmr aceiasi mizerie !

  8. Securistii care s-au infiltrat in Parlamentul European, au determinat ca acolo sa se dispuna oprirea termocentralei Mintia, care pornita valora 2-3 miliarde de euro, ca sa poata sa o achizitioneze acum cu 90 de milioane.

  9. Care justitie,dle Popescu.Haideti sa ne revenim si sa nu visam la cai verzi.Raul a fost facut sub ochii nepasatori ai nostri ,ai fiecaruia.Romanii sunt fericiti ,umplu supermarketurile,Grecia,Bulgaria ,soselele spre mare si munte veseli si spalati pe creiere.

  10. CE INSEAMNA CA UN POPOR SA STEA IN ADORMIRE…..????
    Acest VACAR cu studii superioare in domeniul vacaritului ,NEPOTUL VULPII (Virgil Ardelean) ajuns si el la randul lui de la IPJ CLUJ la Bucuresti pe pile mari datorita NELEGIUIRILOR FACUTE de el IN CAZUL CARITAS, l-a ajutat pe vacar sa OCUPE FUNCTII PUBLICE la nivel guvernamental caruia nu le-a putut face fata si S-A COMPORTAT CA O MAIMUTA neimblanzita ….

  11. Acest bautor de pisat si scatofil a ajuns sa ne vanda ca la targ si inca mai exista imbecili care voteaza asemenea h.o.mosexual. F.m.m de pitic batran urat

  12. Ciolos canta si primeste ordine de la doua mese: de la Franta unde socra-sau este cine este si de la Soros care trage spuma pe turta Ungariei natale, careia vrea sa-i puna pe tava Transilvania ca piata de desfacere pentru energia electrica ce va fi produsa de noua centrala atomica construita de rusi la Peks.
    Una peste alta Ciolos este unul din marii tradatori ai neamului romanesc. Trebuie judecat!

  13. AM INTRAT IN UE CA SA NE SABOTAM ECONOMIA ?,SA NE SABOTAM INDUSTRIA ?,AM INTRAT IN UE SI AM RENUNTAT LA CONSTITUTIA ROMANIEI ?,SPUNETI PE SLEAU CE NELEGIUIRI ASCUNDE TRATATUL DE ADERARE ?,DE CE-I SECRET ?,ESTE IMPOTRIVA ROMANILOR ?,NE-ATI VANDUT SI VA E FRICA DE RAZBUNAREA ROMANILOR ?.
    DE CAND COMISIA EUROPEANA GUVERNEAZA ROMANIA ??,DACA ATI VANDUT COMISIEI EUROPENE ROMANIA !,DE CE MAI ESTE NECESAT PARLAMENT AL ROMANIEI ,DE CE MAI AVEM GUVERN ??,DE CE TREBUIE SA FACEM TEATRU ABSURD SI SA PLATIM NISTE FIGURANTI ,NISTE MIMI ????????????????????, JIGODIILE ASTEA NU-S GUVERNATI !,EI MIMEAZA ACTUL DE GUVERNARE . VOI CEI ADORMITI !,VOI CEI JEFUITI !,VOI CEI CARE ATI FOST LASATI PE DRUMURI !,VOI CEI 5 MILIOANE PRIBEGI PRIN LUME !,DESTEPTATI-VA ROMANI !.
    DE CAND COMISIA EUROPEANA DICTEAZA CE CENTRALE ELECTRICE TREBUIE SA FUNCTIONEZE ? SI CATA ENERGIE TREBUIE SA PRODUCA ROMANIA ?.
    ATI RENUNTAT LA SUVERANITATEA TARII ?,ATI DEPUS JURAMANT DE VASALITATE LA UE ???????????????????,IN NUMELE POPORULUI ROMAN !,CU CE DREPT????????????.

    • Ai absoluta dreptate, clasa politica romaneasca a distrus si vandut tara!
      Toti de la dreapta la stanga, judecati si condamnati cu averile confiscate!

      • CAM TARZIU ATI INCEPUT SA PRICEPETI . SI VA MAI TREBUIE INCA PE ATAT SA REACTIONATI . CA IOHANNIS , VA INDOBITOCIT DE TOT. MAI RAU CA CEAUSESCU

  14. In vremea ministrului grigorescu, in exact a treia zi de la instalare au inceput sa ajunga in minister masinile ambasadelor…Franta prima urmata la o zi de cea a USA si apoi UK. In vremea acelui ministru zero barat a pus in functii pe bani multi in cadrul ministerului o gramada de „profesioniste” aduse de pe te miri unde si cu care se dadeau adevarate orgii dupa ora 18 in cadrul aceluiasi minister. Tot atunci au foe=st adusi si consilierii aceluiasi ministru care au devastat centralele termo ale Romaniei. De arte hidro nu stiu, insa cele termo le-au facut praf prin deciziile luate de la nivelul ministerului. Cam asta s-a facut pe vremea lui CSOLOSZ…

    • ai dreptate , cunosti problema spre deosebire de labarii de serviciu de pe aici cu exceptia a unu doi , asa mizerie de ministru ca grigorescu ala , greu gasesti unul la fel . problema este ca nimeni nu a iesit sa spuna ce spui tu cu ambasadele ( si este adevarat ) nici psd care se da de ceasul mortii zic ei pentru oameni si cu atat mai putin pnl si usr .

  15. Tampitul asta Ciolosul incepe sa arate exact ca batranul broscoi Soros Uitati-va la poza acestui mosnegut ciolos Cred ca e facut de Soros Are aceleasi idei demente ,aceeasi fizionomie ,aceeasi gandire de om nebun Uitati-va ce fata buboasa de individ dement are !

  16. Acum are Partidul Reper, a luat in reper sa distruga ce-a mai ramas, bun securist Ciolos
    Servesc Patria altora ! El asa a jurat

  17. Din contra, implicarea psd-sindicate au dus la falimentul termocentralei.In schimbul voturi pro PSD contra avantaje sindicate, au mâncat fondurile de modernizare nu numai la Mintia ci în toată Hunedoara. Căutați averile celor in cauză !

  18. Licheaua vine și ne cere s-o votam din nou cînd de fapt ar trebui să meargă la puscarie pentru înaltă tradare.Asta-i drama României,trădarea Serviciilor de informații

  19. E de vina un ptim ministru de un an pt toste furturile guvernelor pnl psd de 29 de ani?? Asta este un articol de propaganda putinista. Ii convine lui Putin sa depundem de combistibili fosili si scoate toate aceste mizerii. Domnilor ” jurnalisti” va vineti pe nimic si vindeti si tara! RUSINE!

  20. E de vina un prim ministru de un an pt toate furturile guvernelor pnl psd de 29 de ani?? Asta este un articol de propaganda putinista. Ii convine lui Putin sa depindem de combustibili fosili si promoveaza toate aceste mizerii. Domnilor ” jurnalisti” va vineti pe nimic si vindeti si tara! RUSINE!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger