AcasăSOCIALÎncepe recenzarea pe teren a populației. Cum recunoașteți un recenzor care vine...

Începe recenzarea pe teren a populației. Cum recunoașteți un recenzor care vine la ușă

Începe recenzarea pe teren a populației. Cum recunoașteți un recenzor care vine la ușă (sursa foto: newsbv.ro)

După ce etapa de autorecenzare (online) s-a încheiat, urmează ca recenzorii să iasă pe teren. Pentru etapa de recenzare ce presupune deplasarea acestora la ușa celor care fie nu s-au autorecenzat, fie nu au completat complet chestionarele de recensământ. Această procedură presupune un interviu față în față, realizat cu ajutorul tabletelor. Și se va încheia pe 17 iulie.

Mai exact, recenzarea pe teren va începe marți, 31 mai, după ce „aproape 47% din populația țintă estimată s-a autorecenzat”, din câte s-a precizat în prima zi a acestei săptămâni, de la nivelul Institutului Național de Statistică.

Etapa de recenzare pe teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie

Dintr-un comunicat al INS reiese că pe 31 mai începe etapa de colectare a datelor de recensământ „prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022. Vor fi vizitate și gospodăriile populației care nu au finalizat corect și complet chestionarele de recensământ”.

Etapa de recenzare pe teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie. „În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare”, anunță INS.

Legitimația pe care trebuie să o aibă un recenzor

De asemenea, s-a aflat că 20.000 de recenzori vor fi prezenți pe teren.

Aceștia vor putea fi ușor de identificat în baza unei legitimații emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului și a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, precum și a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziții din OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, disponibilă la:
https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/HG_145_2022.pdf”.

Ce amenzi riscă cei care refuză recenzarea

De asemenea, INS a ales să le amintească românilor că „recenzarea prin interviu față în față este ultima etapă a colectării datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) și este obligatorie.

Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei”.

Totodată, în comunicatul INS se menționează că „întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor”.