AcasăSOCIALÎncepe măcelul: Europa pregătește eutanasierea clasei muncitoare!

Începe măcelul: Europa pregătește eutanasierea clasei muncitoare!

Se spune că „blocul comunitar își propune recalificarea forței de muncă drept răspuns la inovațiile tehnologice și industriale”. O asemenea porcărie trebuie tradusă într-un singur fel – avem 10 muncitori și o mașinărie care face toată munca lor; ghici cine va fi „scos” din priză, omul sau mașina?! În epoca acestei molime numite „evoluție IA”, omul va fi sacrificat, nu e nicio îndoială!

Se spune că, dacă Europa vrea să aibă o forță de muncă competitivă, capabilă să concureze cu restul lumii, trebuie să-și învețe cetățenii o lecție simplă – școala nu se termină niciodată. Așa e, dar dacă noi, înapoiații de europeni trebuie să învățăm această lecție, că așa spune Politico, supracalificații de migranți din Asia care abia acum descoperă bicicleta, când au prins un loc ca livrator de mâncare, ce concurență reprezintă și a cui?!

În fine! Societatea actuală este în schimbare și se pare că viitorul nu mai aparține celor care au urmat o cale educațională pe model clasic – au învățat la școală sub supravegherea profesorilor, au obținut o diplomă și apoi au profesat, folosind abilitățile deprinse în anii de studiu, până la pensionare.

Recalificarea profesională a fost dintotdeauna – și încă mai este – o raritate. Azi, însă, progresele tehnologice și nevoile (o industrie în continuă schimbare) riscă să expună Europa în fața unei crize inevitabile. Se vorbește despre lipsă de competențe relevante și oportune pentru „noua piață a muncii”. Cu alte cuvinte, știi să produci nimic la calculator, ești bun, supraviețuiești, nu știi, dricul te așteaptă, că tot are Bruxellesul planuri verzi și digitale îndrăznețe.

Ursula von der Leyen afirmă că „viitoarea competitivitate europeană depinde de o forță de muncă cu competențele potrivite”. Și dacă nu avem „competențele potrivite”? Că vreo trei sferturi dintre europeni încă sunt „străini” de Inteligența Artificială și tot ce presupune viitorul scris de mințile (i)luminate din Silicon Valley.

Recenta lansare pe piață a instrumentelor (de)generative de Inteligență Artificială, precum ChatGPT, care pot genera „conținut nou pe baza unui simplu prompt” (dar sunt incapabile să aducă plusvaloare reală, palpabilă!), pune presiune pe clasa muncitoare. CEO al ChatGPT, Sam Altman a vorbit în fața Congresului SUA despre cum chatbot-ul său „va automatiza în întregime unele locuri de muncă, creând în același timp noi locuri de muncă care vor fi mult mai bune”.

Și cu oamenii „trași pe dreapta” de o „mașinărie” ce vom face? Ce-i soartă îi așteaptă pe cei eliminați din joc de un chatbot d-ăsta de care s-a îndrăgostit „elita planetei”?

Nimeni nu o spune pe șleau, dar răspunsul e unul singur, cum îl sugerează și Politico – cine nu se adaptează noii realități, moare! Atât de simplu, fără complicații!

„Trebuie să avem un sistem foarte deschis de calificare și recalificare. Nu putem spune «Ei bine, asta este!». Trebuie să spunem «Ei bine, abilitățile fac parte, acum, din viața normală de lucru». Trebuie să ne adaptăm permanent capacitățile de lucru, abilitățile”, transmite Nicolas Schmit, un luxemburghez în vârstă de 69 de ani ajuns comisar pentru Locuri de muncă la Bruxelles.

Planul UE de eutanasiere a clasei muncitoare arată astfel – până în 2030, adică în doar câțiva ani, trebuie să avem peste 20 de milioane de profesioniști în domeniul TIC (în prezent sunt doar 9 milioane)! Dar una dintre cele mai mari provocări în acest program de „recalificare profesională” a lucrătorilor din Europa este tocmai dorința/disponibilitatea oamenilor de a învăța să facă altceva. Cum vede UE situația? Iată chiar declarația „ministrului” Locurilor de muncă, Nicolas Schmit: „Nu schimbi oamenii cu ușurință dacă există o mentalitate ostilă sau negativă”. Și, atunci, ce faci, ce pregătești?

Angajatorii, aflați în prima linie a provocării pe care o lansează „lumea nouă”, vor fi obligați să aleagă – ori taie în carne vie, ca să supraviețuiască pe piață, ori dispar în negura falimentului.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor