AcasăSOCIALÎncă o descoperire cutremurătoare! Bătrâni găsiți într-o casă în construcție, în Tunari/...

Încă o descoperire cutremurătoare! Bătrâni găsiți într-o casă în construcție, în Tunari/ Ce spune Raed Arafat: „Cine i-a trimis acolo…” – VIDEO

sursa foto: stirileprotv.ro

În contextul în care în ultima perioadă subiectul „azilelor groazei”, cum a ajuns să fie cunoscut în presă, ține prima pagină a ziarelor și deschide jurnalele televiziunilor de știri, o nouă descoperire cutremurătoare a fost făcută într-o casă din Tunari, aflată încă în construcție.

S-a aflat că mai mulți bătrâni, unii dintre ei cu dizabilități, au fost găsiți, luni seară, într-un imobil în construcție, din Tunari.

UPDATE: Azilul de unde au fost ascunși bătrânii a fost fondat de un cuplu de cântăreți de operă, Romeo şi Julia Saleno, potrivit antena3.ro.

Conform sursei citate, azilul era însă cunoscut cu probleme, și asta pentru că imobilul principal de pe Bulevardul Pipera a fost închis cu mai mult timp în urmă, iar în momentul de față figura doar cu o singură anexă aflată în spatele clădirii principale.


 

Citiți și: Ștefan Godei, patronul de la „azilele groazei”, s-a îmbogăţit de pe urma suferinţei bătrânilor. Cum cheltuia banii

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă -DSU, Raed Arafat, a dat detalii, luni seară târziu, într-o intervenție la Antena 3, despre intervenția în cazul acestor bătrâni găsiți într-o casă aflată în construcţie.

Șeful DSU: Condiţii care nu permit îngrijirea lor corectă

Acesta a explicat că în imobilul respectiv nu erau balustrade la scări, ceea ce, în cazul unor persoane vârstnice, ar reprezenta un risc. Șeful DSU a anunțat totodată că s-a luat decizia ca persoanele să fie relocate rapid. Și că oamenii găsiți acolo au fost evaluați medical, dar că nu au fost persoane care să necesite trasfer la o unitate spitalicească.

„Noi am fost sesizaţi de colegii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov, în urma unei sesizări venită pe linia mass-media despre faptul că există aceşti bătrâni într-o casă aflată în construcţie. S-a deplasat Poliţia şi a solicitat sprijin de la ISU Bucureşti-Ilfov, care a trimis echipaje inclusiv de la SMURD şi o maşină de Terapie Intensivă cu medic şi de la Ambulanţă, tot cu o maşină cu medic. Au fost trimişi şi două maşini de transport multiple victime.

Acolo, colegii au constatat prezenţa a 11 persoane în condiţii care nu permit îngrijirea lor corectă, într-o casă aflată în construcţie, care nu este finalizată şi care nu are anumite lucruri de bază, inclusiv balustrade pe scări nu avea, adică oricine putea să cadă, mai ales în cazul bătrânilor. Decizia este de a-i reloca imediat. Au fost evaluaţi medical. Din ce am înţeles, nu a necesitat nimeni transfer către spital. Au fost şase relocaţi către un azil care are condiţii bune pentru a-i primi, iar patru au fost preluaţi de aparţinători şi o persoană care a refuzat relocarea, dar cu care se lucrează pentru a fi convinsă să se relocheze pentru că nu putem lăsa pe nimeni în condiţiile în care sunt acolo”, a spus Arafat, la postul TV menționat.

Citiți și:

Raed Arafat: „Cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ascundă”

Șeful DSU a subliniat faptul că aceea nu era o clădire în care să fie condiții pentru a fi locuită, fiind neterminată. Și că Poliția va stabili, în cadrul unei anchete, cine i-a trimis pe acei oameni acolo. În opinia oficialului, oamenii au fost trimiși acolo pentru a fi ascunși.

„Din pozele pe care le-am văzut, cel puţin cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ascundă într-o clădire în construcţie, neterminată. Dacă vă spun că scările nu aveau balustradă, adică de la etaj, coborând, putea să cadă oricine şi să aibă leziuni foarte grave dacă nu chiar să îşi piardă viaţa. Nu e locaţie în care să fie oameni, care să fie locuită. Cine i-a trimis acolo, de ce i-a trimis acolo, asta e ancheta pe care o va face Poliţia, cu siguranţă. Pe linie medicală, evaluarea lor iniţială şi transferul lor către o altă locaţie au fost o prioritate, lucru pe care l-am făcut ca misiune de sprijin”, a mai afirmat Raed Arafat.

Ce s-a aflat în primă fază despre acest caz

Primele informații venite în acest caz, dintr-o informare a IPJ Ilfov – ISU Bucureşti-Ilfov, indicau faptul că 11 vârstnici, vulnerabili, unii dintre ei cu dizabilități, fuseseră găsiți într-un imobil în construcție din Tunari. La fața locului au intervenit polițiștii din cadrul IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF și personal medical din cadrul SABIF.

„În această seară, în urma unei sesizări a reprezentanților mass-media (Observator-Antena 1), polițiștii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF și personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcție, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilități), precum și o altă persoană, care le însoțea.

Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul București, pentru a nu fi identificate de autorități.

Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate intr-o alta locatie adecvata.

Polițiștii au demarat verificări. De asemenea, IPJ Ilfov a sesizat autoritățile cu atribuții în domeniu, pentru verificări specifice”, se arată într-o informare IPJ Ilfov – ISU Bucureşti-Ilfov, conform antena3.ro.

author avatar
Andrei Coman