AcasăSOCIALÎncă o belea pe capul polițiștilor. Noile pistoale sunt prea grele

Încă o belea pe capul polițiștilor. Noile pistoale sunt prea grele

Pistoalele noi cumpărate de MAI au început să ruginească și să se blocheze

Polițiștii se plâng că pistoalele recent achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne sunt mult prea grele și foarte dificil de mânuit. Mai mult, armele ”supraponderale” se mai și blochează după câteva utilizări, iar după o lună apar urme de rugină, acesta fiind fabricat 95% din fier.

Singurele achiziții făcute pentru polițiști în perioada stării de urgență s-au dovedit a fi cel puțin neinspirate. Polițiștii se plâng că noile pistoale au foarte multe defecte și sunt și foarte dificil de folosit. ”Pistoalele achiziționate pe timpul stării de urgență sunt foarte proaste. Ele au fost cumpărate prin achiziție directă, fără licitație, fără nimic, iar dacă nu mă înșel, era vorba de o sumă de 10 milioane de lei. Specialiștii din poliție s-au plâns de ele pentru că, pe de o parte, sunt foarte grele, au 1,1 kilograme în condițiile în care un pistol performant are sub 800 de grame, iar pe de altă parte, după mai multe utilizări, se blochează. Este model Cugir, împrumutat de la israelieni din anii ’60, realizat 95% din fier, iar după o lună de patrulare pedestră apar urme de rugină. Nu știu cine l-a fabricat, dar ciudat este că acest contract de achiziții este semnat cu ROMARM, iar componentele ar fi cumpărate din afară, dar nu se știe de unde. Asta a fost singura achiziție pentru zona operativă. Ceea ce ne deranjează pe noi este faptul că nu au fost consultați specialiștii din Poliție. Nu au fost consultați specialiștii nici când s-a transmis ca nevoie de achiziție a bastoanelor cu electroșocuri. Nicăieri în Europa nu se folosesc bastoanele cu electroșocuri, doar pistoalele cu electroșocuri, tocmai pentru faptul că permit acționarea de la distanță, de la 7-10 metri, pe când bastonul necesită apropierea la o distanță de mai puțin de un metru de agresor, punându-i viața polițistului în pericol”, ne-a declarat Cosmin Andrei, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Body-cam doar pe hârtie

Deși MAI a anunțat pe toate canalele că va achiziționa zeci de mii de body-cam-uri, polițiștii nu au văzut niciuna până acum. Problema este că, deși unii polițiști mai vechi se opun acestui sistem, camerele de corp le-ar putea întări autoritatea oamenilor legii, care aproape a dispărut în ultimii ani. ”Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, acum o lună și jumătate, că va cumpăra peste 20.000 de body-cam-uri, cu șase milioane de lei alocați deja. Deocamdată, însă, nu s-a achiziționat nimic. Aceste body-cam-uri reprezintă unele dintre cele mai importante instrumente pe care polițistul le are la dispoziție. Pe de o parte pentru că autoritatea polițistului este știrbită în momentul de față de faptul că el este pus pe picior de egalitate cu agresorul. De exemplu, dacă pe timp de noapte pornești în urmărirea unui agresor sau suspect, îl interceptezi, cazi cu el la pământ, ești lovit și lovești la rândul tău, din acea confruntare clar va ieși agresorul victimă și polițistul un agresor. Pentru că atâta vreme cât este cuvântul agresorului împotriva cuvântului polițistului și nu se ține cont de prezumția de legalitate, în fața procurorilor, polițistul este pus să demonstreze că a fost nevoit să folosească forța. Din lipsa unor martori sau alte probe, este clar că body-cam-ul este un instrument care poate să-i dea autoritate polițistului, care poate să-l apere și, evident, care poate acționa și în cazul polițiștilor corupți. La nivelul MAI au fost multe voci care s-au opus de-a lungul timpului acestor camere de corp, susținându-se faptul că ar fi o vulnerabilitate pentru cetățeni, care pot fi surprinși în ipostaze compromițătoare din viața personală”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andrei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.