AcasăSOCIALÎn plină criză energetică, ministerul vinde termocentralele

În plină criză energetică, ministerul vinde termocentralele

Vindem tot ce se poate

Conducerea Sindicatului Solidaritatea a avertizat că Ministerul Energiei vrea să vândă Termocentrala Mintia la un preț subevaluat, în plină criză energetică. Totodată, sindicaliștii au atras atenția că, în ciuda promisiunilor guvernamentale, nu s-a repornit nicio capacitate de producere a energiei, accentuând, astfel, deficitul de pe piață și facilitând o explozie a prețurilor.

Un grup de producere a energiei electrice de 800 MW înseamnă o investiție de 800 milioane de euro, susțin sindicaliștii din sector. Pe lângă acești bani, în construcția unei termocentrale, costurile foarte mari sunt cele ale infrastructurii: baraj acumulare apă, coșuri de fum, turnuri răcire apă, clădirile administrative și cele ale instalațiilor deservite, ateliere, cale ferată, stație electrică pentru evacuare putere, utilaje, macarale, poduri rulante, etc.

”Aceste investiții depășesc costul unui grup energetic, iar aici apare tunul dat de hoții din energie. Ei vor aceste platforme la preț de câteva zeci de milioane de euro. La Mintia se cere la prima strigare doar 60 milioane euro, sumă care se poate amortiza din tăierea la fier vechi a instalațiilor sau într-o lună de funcționare. Încă nu avem data licitației, dar văd că Ministerul Energiei este consecvent, deși ar trebui să revenim și noi la cărbune, ca și alte țări din UE”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea. La începutul lunii martie, Florin Cîțu afirma că premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Oltenia şi cei din Hunedoara pentru a reporni acele capacităţi care folosesc cărbune.

”Este clar că, în această situaţie complicată, toată Europa se uită la surse alternative pentru a produce energie. Şi România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă va trebui să importăm şi cărbune. Vor fi adăugaţi 300 MW”, spunea Cîțu.

Este afectat interesul național

Europarlamentarul Maria Grapini i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Energiei, Virgil Popescu, în care îi aducea acestuia în atenție numeroasele petiții și sesizări venite din partea cetățenilor României cu privire la închiderea termocentralei Mintia și absența oricăror demersuri pentru redeschiderea acesteia.

”Motivul invocat de minister pentru închiderea acestei termocentrale a fost acela că nu îndeplinește condițiile de mediu, lucru total neadevărat, testul de poluare fiind făcut cu succes în toamna anului 2019. Fără o alternativă în viitorul apropiat, închiderea termocentralei Mintia și a altor obiective de interes național afectează grav sistemul energetic și situația lucrătorilor și a familiilor acestora. În contextul actual, al conflictului din Ucraina și al amânării proiectului Green Deal, de decarbonizare, la sugestia comisarului european Frans Timmermans, de a se putea folosi în continuare cărbunele, s-ar putea reporni termocentrala în cel mai scurt timp posibil, fiindcă instalațiile sunt conservate, iar la criza energetică actuală și deficitul de energie ar ajuta enorm economia țării”, se arată în scrisoarea deschisă a europarlamentarului Maria Grapini.

Nu s-a repornit nimic

Din septembrie anul trecut până în prezent România nu a mai pornit nimic pe cărbune, cu toate că prețurile s-au dus foarte mult în sus, ne spun sindicaliștii din sectorul energetic. Aceștia arată că Germania și-a păstrat toate termocentralele pe cărbune în stare de funcționare și acum se pregătesc să le pornească. ”La noi însă nu se mișcă nimic. Nici măcar la Complexul Energetic Oltenia, unde au spus că vor porni, că acolo se putea merge cu încă un grup cel puțin. Ministrul Energiei văd că este lăsat în continuare să se joace cu nervii românilor, dar și cu soarta lor, pentru că, de la asigurările că vom plăti energie la nivelul lunii decembrie 2020, iată că am ajuns să plătim tot mai mult. Din ianuarie 2021 până în ianuarie 2022 creșterea la energie a fost de peste 500%. Măsuri ca să scadă prețurile la energie nu au fost luate, toate sunt temporare, de compensare și de plafonare, care nu ajută nici producătorii de energie și nici agenții economici, care sunt cel mai rău loviți”, ne-a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
20.833 afisari

27 COMENTARII

  1. ma apuca rasul de pe acum , cand vor aparea cretinii sa se intrebe , asa cum se intreaba de 33 de ani , dna doarme , parchetul doarme ? nu doarme fraierilor , ii protejeaza zi si noapte !

    • Asa-i, nu dorm, sunt intelesi; respecta aceleasi ordine primite; de ce sa nu luam energia necesara de la americani?

    • Dorm toți,…pentru că așa trebuie!
      Comisioanele unor astfel de vânzări, sunt enorme!

  2. ”Multumesc,

    Virgil Popescu

    P.S. Last producția de energie electrică sa o facă cei care știu sa facă asta și nu politicenii propagandisti.”

    • Virgil Popescu, groparul sistemului energetic romanesc, un tradator ordinar din echipa cistigatoare de drogati PNL.

  3. Cretinii astia PNListi anti tara ,zurlii
    In frunte cu presul dusman al romanilor
    Trebue legati ,si tarati inspre puscarii
    Pana nu ne dau ei de mancare cainilor!

    Tot ce fac este contra noastra a tarii
    Imprumuta apoi arunca cu bani pe fereastra
    In zeflemea si nimic nu fac acatarii
    Jivine nebune cu mintea albastra!

    Nu vor sa ne spuna ce au facut cu banetul
    Imprumutat la dobanzi uriase ,prostesti
    Doar ei stiu ce au facut ei si presul
    Tac chitic si se ascund cu minciuni si povesti!

    Va somam sa ne spuneti unde-s banii furati
    Si in care ofsoruri sunt pusi sunt bagati
    Il dati jos pe Catzu pan’se domoleste
    Prostimea,si uita de aceasta poveste!

    Ce fac Deneaul , parchetul ,,justitea”
    Cu ce se ocupa acesti ipocriti,
    Pe cine apara ,ce fac ei pe aicea
    De ce incaseaza bani nemunciti!

    Salarii uriase ,si multe favoruri
    Ma tem ca vor fi amintire si zboruri!

  4. Mai, da cand o sa se termine prostia asta cu mediul ??? Am ajuns sa nu mai putem da foc la niste resturi in graadina ca poluam mediul, desi nimeni nu-ti spune cine, cand si unde trebuie duse, am ajuns sa ne vindem vitele ca BALEGARUL, ala care le intra intre degete , cand erau copii, la multi din cei care striga azi in gura mare neroziile astea, cica miroase si produce nu stiu de gaze. Ma, esti prost ??? Ma, esti nebun ??? ca tot este promovata expresia asta , fara sa ”polueze” urechile prea sensibile ale responsabililor de serviciu. Adica, China, India, Germania, USA, nu polueaza prin industrializarea dusa la extrem, prin arderea combustibililor fosili fara sa fie deranjati de nimeni, dar deranjaza o parlita de termocentrala de la noi. PROSTIA-I CAT CASA. Oare, oresce cointeresare nu exista ??? ??? Un prim sectretar, da, unul de ala pcr-ist a spus odata… daca vreti industrializare, acceptati si poluarea…altfel zic eu sa punem ”jucariile” in lada de zestre a bunicii si sa traim ca-n comuna primitiva…

    • Gaselnita cu emisiile de carbon are si ea un scop: introducerea inlocuitorului de carne (carnea sintetica), mancare din insecte si pentru asta trebuie inchise fermele, gospodariile trebuie golite de animale; au incercat ei cu gripe porcine, aviare, nu le-a prea reusit; daca le-ar pasa de emisiile de carbon nu s-ar mai plimba o groaza de politicieni cu avioane private, mari poluatoare, de altfel – se implementeaza pas cu pas planul Kalergi

    • Unde trebuie dus gunoiul, nu dat foc, trebuiau sa te invete cineva până in clasa a-IV-a! Ori nu a avut cine, sau nu a avut cu cine! In nicio tara civilizată nu se da foc la gunoi! In capul romanilor cretini, toamnă -primavara, in gradina sau in șanțul din fata porții, daca aprinzi un foc si dai foc la cateva pet-uri sau cauciucuri uzate, e semn ca esti gospodar! Nu, e semnalul de alarma pentru prezenta prostului! P.S. Termocentrala Mintia, a produs prin toti cei ce au lucrat acolo, cea mai mare pagubă Romaniei, in ultimii 15 ani ! Au depasit chiar CFR Marfă! Doar un dobitoc care spune ca reprezinta un sindicat inexistent, toti angajatii au optat să-și ia salarii compensatorii, nu puține, se mai bagă in seama pe la gazete! NU EXISTA CARBUNE SA FUNCȚIONEZE UN GRUP LA PAROSENI, si dobitocul de Istoc convinge o semidocta dovedita-Grapini, ca vor lupta până la ultima suflare sa repornească un fier vechi, nevopsit de 4 ani!

  5. Groparii sistemului energetic, tradatorii de tara din echipa cistigatoare PNL.

  6. Poate o revoluție adevărată mai schimbă ceva, dar poporul român încă mai poate suporta, cu toate că majoritatea suferă.

  7. O fi fost idiot Câțu, dar cand a cerut remanierea acestui trădător de la energie, a fost remaniat el printr-un puci. Stapanii Lu Popescu, flutur si iulian patronul consiliului județean Prahova, au facut răzmerița doar sa rămână trădătorul pentru a isi lua șpăgile de sute de milioane de la vânzarea centralelor si a hidrocentralelor.

  8. Astea au mai ramas de vandut la fier vechi
    Nu mai au ce vinde .au vandut toata industria romaniei la fier vechi pretinzand ca nu e profitabila
    EU cred ca toti ce au distrus toata romania trebuie sa plateasca cu casele cu conturile lor

  9. Iar cumparatorul poate sa zica asa: daca nu-mi platiti cum vreau eu, nu o sa mai vedeti caldura decat vara !

  10. Mintia trebuie repornita, nu vanduta la pret de fier vechi! Se pregateste inca o devalizare a Romaniei! Ce face SRI? Ce face CSAT? Nimic? Trebuie sa facem noi, astora carora le mai pasa de Romania?

  11. Pe nenorocitul ăsta de Popescu ar trebui să-l închideți la pușcărie ptr subminarea economiei nationale

  12. Mda, probabil ca sunt cretin conform primului comentariu semnat de Anonim, daca imi pun astfel de intrebari. E destul de clar ca cei care trebuie sa apere Romania si interesele ei de fapt participa activ la devalizarea tarii.

  13. Catre cei de la SRI: cum ramane cu “Patria Apriori”? E doar un slogan fara continut in viziunea voastra? De ce nu faceti nimic cand vedeti ce se intampla, cand tara e pe faras?

    Catre toti cei cu functii de conducere in statul roman: cum ramane cu juramantul de a apara tara, ati jurat in fals?

  14. Cand ma gandesc ca Ceausescu a fost omorat pentru subminarea economiei nationale!!!Dar astia,din ultimi 32 de ani ce le trebuie facut?

  15. Trădătorii de țară nu se gândesc că vor avea soarta lui Băsescu
    La pușcărie cu ei

  16. Rasu-plansu pai di 90 totul se pune pe butuci și noi speram sa repornim ceva??? razboiul economic a lovit din plin Romania lasandu-ne an fundul gol. Toti care conduc din 90 pana astazi servesc interesele altora nu al romaniilor.

  17. NU MINISTERUL VINDE TERMOCENTRALE ! IRESPONSABILII , INCOMPETENTII SI MAFIA DIN MINISTERUL ENEGIEI VINDE ORCE CA DE AIA AU INTRAT IN POLITICA ,SA SE CAPATUIASCA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger